japim Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Tak - oczywiscie. Zamiast bawic sie uogolnienia to moglem od razu odeslac do tego watku: http://www.mh-aerotools.de/airfoils/flywing1.htm gdzie jest wszystko ladnie wytlumaczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Dzięki za link i dalsze wytłumaczenia Wczoraj odbyłem pierwszy lot FPV w goglach . Jak zawsze w moim przypadku największy problem jest ze startem, było tak z poprzednimi modelami - jest dalej, (a lądowania wychodzą mi dobrze). Nie wiedziałem jak wystartować, bo w goglach jakoś dziwnie i pierwsze dwa wyrzuty lekko nie wyszły, ale jak pisałem ten model jest niezniszczalny i nic się nie stało. Potem już tylko lepiej, FPV jest bardzo fajne , mam wrażenie że lata mi się łatwiej niż normalnie bo mogę "wczuć" się w model i wiem jak reaguje. Na razie najdalej z tego co widziałem na mapie, poleciałem na jakieś 200-250m, wiem mało ale jak na pierwszy raz całkiem ok. Model z tej odległości jest już nie słyszalny i raczej nie możliwy do sterowania "normalnie". Brakuję mi trochę kontrastu w tej kamerce, ale po za tym bardzo fajne odczucia. Ale największy błąd i mega niedopatrzenie z mojej strony to zasilanie kamerki... Po jakiś 6-7 minutach postanowiłem wrócić bliżej i w tym momencie straciłem obraz . Szybko zdjąłem gogle i nie było żadnego problemu, ale gdyby to było gdzieś dalej... Zasilałem ją z pakietu 1s 200mAh. Dzisiaj właśnie przyszedł pakiet 1s 600mAh z Ebay'a i on powinien być lepszy. Mam nauczkę na przyszłość i szczęście, że akurat postanowiłem wrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Cześć, albo mi umknęło albo nie napisałeś. Jakiego wyposażenia fpv użyłeś do takiego mikrusa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Nie napisałem . Kamerka i odbiornik to Eachine TX03, a gogle Eachine EV800. Nie jest to może najlepszy sprzęt, ale jak na razie jestem zadowolony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Za tą cenę wygląda ciekawie. Napisz za jakiś czas jak już trochę poużywasz, jak wrażenia z eksploatacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Nie ma problemu, miałem nagrać film, ale nie potrafię mówić do kamery więc to nie wyjdzie , ale postaram się za jakiś czas opisać jak zrobię trochę więcej dalszych lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Ja również posiadam EV800, nadajnik VTX03 i lata to na quadzie Visuo, pakiet zasilający 1s 350mah, starcza na jakieś 20-30min bo po 3 rozładowaniach ogniw w dronie ma około 3,8V. Przeglądam ten temat przez przypadek, moje skrzydło jest jakieś dziwne i nie chce latać jak wasze, może trochę wina silnika bo ma 120cm rozpiętości a silnik 1000kv i śmigło 9x6SF. Od razu praktycznie płaski korkociąg, ale to nic, przekładam do innego czegoś i wracam do samolotów, kiedyś może jeszcze w skrzydła zajrzę. Co do EV800 bardzo fajny sprzęt, wszystko w jednym. Nawet można rozpiąć i jest oddzielnie monitor i google, co kto woli i lubi. Naprawdę fajne za tą cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Ja również posiadam EV800, nadajnik VTX03 i lata to na quadzie Visuo Sorry za podpięcie się pod wątek. Też posiadam te gogle. Niestety testowane na razie tylko na zabawkowym quadzie. Zeszłoroczna platforma trochę się uszkodziła i trwa dopiero jej przygotowywanie do lotów. Jakość nagrań z wbudowanego DVR jest fatalna. Nie wiem jednak czy to z powodu naprawdę miernej kamery w dronie, czy te gogle tak mają i warto pomyśleć o innej formie dokumentowania lotów. Chciałbym się zatem zapytać, czy współpraca z lepszą kamerą i nadajnikiem, daje lepszą jakość nagrań, czy po prostu olać wbudowaną nagrywarkę, bo nic jej nie pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Kiepski obraz to efekt 3 rzeczy: Paski i zakłócenia to efekt toru nadawczo odbiorczego. Można je wyeliminować stosując lepsze anteny lub lepsze odbiorniki. Najlepszym systemem do bezzakloceniowego odbierania obrazu z drona jest Clearview - ale słono kosztuje. Niestety im dalej się lata tym gorzej z obrazem i niestety wtedy pomaga inna częstotliwość - 1.2GHz. Rozdzielosc nagrania jest uzależniona od 2 rzeczy: kamerki i nagrywarki. To co jest w goglach eachine to chyba max 720p. Powinno dać sie przestawić z VGA na d1 czy jakoś tak. Ale żeby nagrać w tej rozdzielczości to musisz mieć kamerkę która da przynajmniej 700tvl. Są zewnętrzne nagrywarki które mogą nagrywać w 1080p. Jeżeli Twoje gogle posiadają wyjście TV out to można sobie taką podłączyć. Jak nie to można takie gniazdo sobie dorobić. To jest sygnał analogowy i wystarczy zlokalizować w środku moduł odbiornika i ukraść z niego sygnał wideo. Jak to powyżej nie pomaga to zostaje ostatecznosc: system transmisji HD cyfrowy np Connex (kosztuje tyle co clearview lub więcej ). Niestety on ma też kilka wad. Zakłócenia w przekazie cyfrowym oznaczają nie paski i szumienie ale pixeloze i totalna utratę obrazu... no i do tego musisz mieć gogle które wyświetla Ci obraz full HD i muszą mieć złącze hdmi - headplay, fats hark HD it'd o cenie powyżej 1000. Najtaniej wychodzi powiedzenie: jak się nie ma co sie lubi to się lubi co się ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Pasków nie ma. Transmisja jest w miarę dobra, jak na zabawkę z transmiterem 25 mW i chińska kamerką 600 TVL (wg chińskiej specyfikacji), z obiektywem jak szpilka. Nie mniej, rozdzielczość nagrań jest bardzo słaba, na poziomie chyba nawet niższym niż VGA. Jednak to faktycznie może być wina słabej kamery. Spróbuję "na krótko" uruchomić FPV z lepszą kamerą i wtedy sprawdzę jakość. Raczej nie będę się bawił w przeróbki. Mam jeszcze jedną nagrywarkę DVR, choć nie testowaną i kamerkę z opcją nagrywania, klona SJ4000. Obraz z niej był w czasie lotu akceptowalny, choć nie było to 4K. Porobię parę testów. Miałem nadzieję, że nagrywarka w goglach się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 madrian, te google posiadają wbudowany DVR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 Ev800 nie Ev800D tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 30 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2018 ok, to teraz rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Zgadza się. Posiadam wersję z DVR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Teraz to chyba pozbyć się boscama rc832, plątać się z kablami, monitorem pakietem, chyba że kiedyś jakąś stację zrobić albo coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi