pilot71 Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Opublikowano 31 Marca 2017 Wy szydercy...buuu, a na średnio poważnie to najprostsze patenty są najlepsze, stąd te ekierki, dzisiaj używałem ich więcej razy łączenia węgiel - węgiel to klej plus czarna nić.
japim Opublikowano 31 Marca 2017 Opublikowano 31 Marca 2017 Akysz maro nieczysta. Ty innowierco ESOwy
JacekK Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Piękny jest. Ale zaklinowanie poziomego mi się nie podoba. W 1/6 podkładałem sporo z tyłu, żeby wyszedł na zero. U Ciebie wygląda, że braknie wysokości jak go będziesz z nurkowania ciągnął... A im szybciej będzie leciał, tym bardziej będzie nurkował. Chyba że tylko na foto tak wygląda.
pilot71 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Jacek, dobrze jest, będzie latał Na zdjęciu leży lekko na ogonie bo jest za mało podparty, wysokość jest prawie na zero. Teraz jestem z budową na etapie którego nie cierpię czyli na upychaniu elektryki. I tu pomyliłem się w kolejności bo otwory w sklejce pod silnik powinienem był nawiercić zanim zrobiłem kratownicę kadłuba, a teraz nie mieści mi się tam wiertarka. Czyli czeka mnie gimnastyka. Myślę, że w kilka dni wyrobię się z budową.
pilot71 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Budowy ciąg dalszy, lotki połączone, kanał na przewody wydrążony w kadłubie, wszystkie stery pospinane. Zostało już podwozie, kamera wyważenie i lot
Vesla Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Fajny, fajny. Ale te smigło pasuje jak wół do karety :-) sorki.
stema Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Te białe bowdeny możesz na czarno pomalować.
pilot71 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Z tym śmigłem to wiem od początku, ale taki silnik miałem to i takie śmigło założyłem. Po teście ustawień okazało się, że wał jest krzywy "nowy silnik, nie używany :/ ?" zmieniłem więc napęd i problem dużych wibracji zniknął, pojawiło się większe śmigło ale pomarańczowe, nie wiem czy lepiej się to prezentuje od poprzedniego. Założę kamerę i polecę, zobaczymy czy będzie trzęsło. Na ziemi nie wygląda to dobrze, nie wiem skąd biorą się te wibracje. Tak czy inaczej model jest gotowy do lotu, waga to 675 g, z czego 15 g to karabin, 20 g to atrapa silnika no i gwóźdź programu, 30 g ołowiu na dziobie. nie sądziłem że będę musiał doważać przód samolotu ołowiem, w esiakach nigdy tego nie robiłem stąd zaskoczenie. Jednak rurki węglowa swoje ważą. Za koła to mnie zabijecie ale trudno, te wymiarowe zostawiłem do prawdziwej ESA, a bowdenów nie ruszam, będą białe, w kadrze ich nie widać.
Vesla Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Takie śmigło lepsze niż poprzednie. :-) wibracje najpewniej pochodziły z krzywego wału silnika. Koła, hmmm ja też w PWS 50 miałem niewymiarowe, dzięki temu startował z trawy.
JacekO Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Myślę, że napęd sterów na metalowych snapach i tulejkach mosiężnych robi sporą przeciwwagę - stąd potrzeba wsadzenia ołowiu
mirolek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Możesz zamiast ołowiu dołożyć amunicji do karabinu ms
japim Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Plan byl latania z FPV - kamerka z wyposazeniem zrobia swoje... Kiedys myslalem o tym, ale zeby to mialo sens to samoloty musialyby latac na skrzydlach a nie na silniku. Bo w tej chwili sa "overpowered" i manewry sa niefizycznie i nie ma mozliwosci prowadzenia normalnej walki kolowej - sa tylko fikolki i koziolki...
pilot71 Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Opublikowano 10 Listopada 2017 Po kilku testach napędów model doczekał się przebudowy i oblotu. Zniknęła atrapa silnika, karabin i ołów z przodu kadłuba, wstawiłem za to kamery i wymieniłem koła. Do lotu waży 720 gramów, silnik daje 800 gramów ciągu czyli jest ok. Model nie jest więc przeładowany mocą, do zrobienia pętli potrzebuje się rozpędzić delikatnie nurkując i na prawdę lata wolno i stabilnie. Postaram się zrobić film spoza kabiny. Już wiem co powodowało wibracje-pomiędzy silnikiem a wręgą była atrapa silnika gwiazdowego, która mówiąc krótko nie była stabilnym elementem do zamocowania napędu. Wyciąłem więc ten element, przedłużyłem kadłub w kierunku ogona i problem wibracji oraz falującego obrazu w kamerze zniknął. Model jest głośny i dobrze. Na razie wrzucam kilka fotek:
Rekomendowane odpowiedzi