hubert_tata Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wygląda to tak. Jak poleci to się oszpachluje :-)https://youtu.be/pz9eKrGcxMs Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka To chyba tylko ułamek mocy turbinki, bo "bzyczy" jakoś niemrawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Dokładnie. Ledwo gaz musnalem :-) bardziej mi chodzi czy nie pokrecilem kierunków wychylen kanardow Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Witam. Lekki wiaterek, lotki na zero, model puszczony pod wiatr. Zdaje m8 się czy środek ciężkości za bardzo z tyłu? Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Takie zachowanie modelu może być też spowodowane innymi przyczynami. Puszczasz model nie wiedząc czy jest prawidłowo ustawiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Wg mnie i innych programów środek ciężkości jest ok. Co można nie prawidłowo ustawić? Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Niewiele na tym filmie widać, ale obejrzałem poklatkowo. Przy tej prędkości złe ustawienie canardów raczej nie miało szans zadziałać. Stawiam na wektor ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Jeszcze raz sprawdzę wydech... Ale wydaje mi się że ostatnie 10 CM jest w linii skrzydeł. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 I chyba wyrzucając nadałeś mu obrót, popychając jak na poniższym zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Cholera, tak to jest jak działasz solo :-) na dniach chyba jakieś małe koła mu zrobię :-) TeBe oglądam to któryś raz i wydaje się jak bym go źle wypchnal... Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Bardzo kiepski wyrzut, coś słaby i do tego dwoma rękami. Albo niech Ci ktoś wyrzuci model, albo sam jedną ręką musisz to zrobić. Zrób sobie dziurki w kadłubie na palce aby go porządnie wyrzucić. Liczyłes obciążenie skrzydła? Jak masz duże to spróbuj go wyrzucić z lekkiego rozbiegu. To nie szybowiec, że po wyrzucie poleci sam jeszcze 10 metrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Na moje oko (bazując na filmie): 1) naprawdę źle wypuszczony model; zwłaszcza EDF (TeBe to zasygnalizował i opisał: wyrzucając nadałeś mu ruch wahadła) 2) dopiero później rozważałbym inne ewentualne problemy z canardami i wektorem ciągu Oczywiście przy okazji, dla orientacji zbadaj i podaj nam też kilka parametrów: 3) waga do lotu 4) ciąg statyczny (lub parametry napędu: silnik, turbina , zasilanie) 5) powierzchnia skrzydła i (powierzchnia skrzydła + kadłuba) Z powyższych 3 punktów można mniej więcej ocenić jak model będzie latał i jak ma być model startowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 CG za bardzo z tyłu. Przy takim płacie siła spowodowana wyrzutem już 10 cm od ręki nie miała znaczenia. W tym modelu, który latał bardzo dobrze CG było 10 cm od krawędzi natarcia przy kadłubie. Na zdjęciu jest jeszcze karteczka z oznaczeniem CG. Niestety nie mam lepszego ujęcia. Modelu zresztą też nie mam... Ale 1/3 to na pewno nie była. Raczej 1/5. Kanardy były na "0" do oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Witam Waga RTF 1500G pakiet 4s 4000mha 25C Zippy compact + silnik o ciagu 1,7(16,5V)- 1,5(14V) KG Wymiary jak na obrazu przy pierwszym poście P skrzydła 702 cm2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Czyli w teorii jak go będziesz trzymał pionowo to na pełnym aku powinien wychodzić sam z ręki. Tak masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 W teorii Robert masz rację, ale praktyka mówi coś innego. Mam na tym samym setup ja37 który rtf waży 1.2 KG. Podczas latania jak go postawię w pionie, niestety go góry się nie wspina. Mogę też się mylić bo wtedy staje się nie sterowny i kładzie go na bok. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Właśnie o to pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Właśnie nie wiem czemu to tak. Silnik na wadze w poziomie.... Ciągnie tyle co pisałem wcześniej, przed edf ponad metr za edf że 2 metry. Zrobiłem specjalnie na to okazję mała skocznie :-) rurki pcv 2 metry długości. Pochylone w zależności gdzie podstawie nóżki. Będzie pogoda to dostanie startu z gumy :-) haczyk dałem około 3 CM przed SC. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Haczyk daj bardziej z przodu, tak w 2/3 od dzioba a SC. Lepiej, żeby rozpędził się bardziej w poziomie, niż poszedł od razu w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Jak będziesz strzelał z gumy to ci tą podstawkę H zabierze razem z samolotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Jeszcze raz sprawdzę wydech... Ale wydaje mi się że ostatnie 10 CM jest w linii skrzydeł. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Pomyślałem, że można zrobić taki test wektora ciągu: - wbijasz "szpilki"w skrzydło/krawędź natarcia w linii SC - zawieszasz model na dwóch linkach - dajesz gazu i obserwujesz zachowanie modelu Jeżeli ciąg jest mocno odchylony, to model będzie miał tendencje do obrotu wokół szpilek a nie ruchu po okręgu (wahadłowym). Nie wiem, jak to wyszłoby w praktyce, ale teoretycznie wydaje się poprawne PS wydaje mi się, że miejsce mocowania haka do gumy możesz wyznaczać dopiero po poprawnym wyznaczeniu SC PSII również ten test ze "szpilkami" będzie TROCHĘ zależał od położenia SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi