maxiiii Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Jestem początkującym w modelach ESA i jeszcze mam sporo pytań. Do większości modeli proponowane są dwa rodzaje silnika to 2822 i 2812. Nie mam takich silników w swojej szufladzie i chwilowo nie chcę ich kupować. Chyba, że nie będę miał wyjścia. Posiadam silnik 2212 920kV który przy śmigle 1045 i 3S ma ciąg 800g i pobiera 12A. Parametry sprawdzone na hamowni. I moje pytania : czy taki napęd nadaje się do modelu esa? Ewentualnie jakie powinien mieć parametry dobry silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu RC Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Do WWI tak. Do WWII trochę za mało kV, ale myślę że też poleci tylko wolny będzie strasznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Jeszcze nie zamierzam walczyć Najpierw rozwalę kilka modeli a potem to zobaczymy:) A jeżeli nie będzie szybki to jeszcze lepiej. Ten pierwszy chcę zrobić z tego co mam po szufladach. Muszę kupić tylko nową bateryjkę bo ta którą dostałem dzisiaj jest już spuchnięta i jutro muszę ją odesłać( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu RC Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 E tam. Mnie do nauki starczył jeden i tylko nowy silnik potrzebował aby powalczyć w zawodach. Pożycz sobie jakiś symulator i trenuj na akrobatce. Potem na łąkę i w górę! Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Symulatorów mam już wystarczająco dużo. Teraz czas na latanie. Przed chwilą sprawdziłem jeszcze raz silnik i na szybkiego zrobiłem wykres Mam nadzieję, że takie coś może być wyszło 880g ciągu max przy 12,5A na 3S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Jeżeli zamiast serw syfrowych E-SKY kupisz tańsze to wystarczy na silnik do ESA WW II - Emax XA2212 1400KV https://avifly.pl/pl/emax-3f-seria-b/xa2212-1400kv-247w---emax można do niego dać śmigło 8x4 jak i 8x6 na którym model lata jak rakieta. Warto zakupić z 1-2 zapasowymi ośkami ponieważ w tych silnikach nie są zbyt twarde i przy krecie lubią się giąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ja te serwa już mam z czasów lamy, każdy miał ich w zapasie kilka:0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 No to sprawa prosta. Montuj, co Masz w zapasach i tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A ja latam na starym dzwonku 1000kv ze smiglem 10x6 i model może nie lata jak rakieta ale lata w każdą stronę z ta samą prędkością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Moim głównym kryterium doboru silnika do ESA WW2 jest jego masa. Generalnie do lotów rekreacyjnych w 99% przypadków dobry będzie silnik, który mieści się w przedziale 40-60g. KV według uznania pilota, osobiście montowałbym 1200-1400kv (dla pakietu 3S). Jeśli przy Twoim KV okaże się, że model jest za wolny, to rozwiązaniem będzie zmiana śmigła. Większy skok -> większa prędkość 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dodatkowo choćby dla orientacji wrzuć w jakiegoś RC calca jaka prędkość strumienia Ci wyjdzie. Bo żeby się czasem nie okazało, że ciąg owszem jest ale Vs wynosi 40km/h Tylko obroty będą Ci potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi