cacekspoko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Mam zamiar zakupić pierwszy zestaw FPV. Z założenia ma on byc jak najbardziej kompaktowy, łatwy w obsłudze. Przeglądając oferty sklepów natknąłem się na takie elementy jak : minikamera z nadajnikiem :https://abc-rc.pl/kamera-fpv-vtx-58ghz-25mw-mini-kamera-nadajnik oraz gogle wraz z odbiornikiem i akumulatorem: https://abc-rc.pl/gogle-eachine-vr-007-5-8-ghz-40ch Czy ten zestaw zegra się ze sobą? Jestem świadom, że nie jest to zestaw idealny ale nie chcąc wydawać zbyt dużo kasy chcę dostać namiastkę wizji lotu w pierwszej osobie. Docelowo kamera zamontowana byłaby w Pionierze 1400 Czy zasilanie kamery mogę pobrać z jednej celi pakietu 3S w złączu balansera? Na jaki zasięg praktyczny mogę liczyć na tym zestawie? Czy dobrze będzie od razu zmienić antenę w goglach na koniczynkę? Moja aparatura RC to FLYSKY i6 Z góry dzięki za zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Mankamentem tej konfiguracji jest to, że gdyby się spodobało i zechcesz trochę ambitniej, to będziesz wszystko kupować od nowa. Raczej bym sugerował kupno oddzielnej kamerki (bylejakiej jak ta) i standardowego linku wideo 5.8 GHz który będzie można używać przez lata. Co do gogli, czy masz z nimi doświadczenia? Nie każdy lubi, mi się bardziej podoba monitor. Zasilania z jednej celi nie należy brać, bo taka cela rozładowuje się szybciej niż pozostałe, pracuje w innym punkcie charakterystyki rozładowania, łatwiej przeoczyć obniżenie się napięcia poniżej bezpiecznej wartości. Zasięg praktyczny - w linii wzroku bez przeszkód kilometr co najmniej. Koniczynki jeżeli to obie, poczytaj o doborze anten. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Dzięki za opinię. Dopytam jeszcze o anteny - czyli pomimo tego, że w kamerce jest koniczynka zalecasz wymianę również jej na koniczynkę taką samą jak miałaby być w odbiorniku czy nie zauważyłeś, że kamerka ma już koniczynkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Nie patrzyłem aż tak dokładnie, ale uwaga jest ogólna. Anteny muszą być tego samego rodzaju. Jeżeli w kamerze jest koniczynka bez możliwości wymiany (bardzo niedobrze) to drugą powinno się także zmienić na koniczynkę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Jestem na podobnym etapie z tym że dzięki pomocy kolegi mam już swój zestaw nadawczo odbiorczy 5.8ghz, ekran 7" i kamera Eachnie 1000TVL http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6784495995 Natomiast mam za sobą kilka lotów na kolegi sprzęcie i podobnie jak on mi, tak ja tobie nie zalecam pierwszych lotów w goglach. Z ekranu łatwiej odwrócić wzrok i szukać model niż ściągać gogle. A kubeł można dokupić i wstawić tam ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Jestem na podobnym etapie z tym że dzięki pomocy kolegi mam już swój zestaw nadawczo odbiorczy 5.8ghz, ekran 7" i kamera Eachnie 1000TVL http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6784495995 Natomiast mam za sobą kilka lotów na kolegi sprzęcie i podobnie jak on mi, tak ja tobie nie zalecam pierwszych lotów w goglach. Z ekranu łatwiej odwrócić wzrok i szukać model niż ściągać gogle. A kubeł można dokupić i wstawić tam ekran. Fajna kamera. Sam na takiej latam - ale cena 100zl za ta kamerke to troche przesada. Na Banggoodzie jest za polowe tej ceny. Ja swoj pierwszy lot FPV robilem na goglach - nie ma z tym problemu. Tylko loty robisz na samolocie ktory znasz i wiesz jak sie zachowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ja swoj pierwszy lot FPV robilem na goglach - nie ma z tym problemu. Tylko loty robisz na samolocie ktory znasz i wiesz jak sie zachowuje. Ja na monitorze przez dłuższy czas musiałem się do całej sprawy przyzwyczajać. To czy znasz samolot czy nie nie ma wielkiego znaczenia w sytuacji gdy stracisz orientację przestrzenną - no dobrze, gdy nie znasz jest jeszcze gorzej Moim zdaniem nie ma lepszego sposobu na oswojenie się z fpv niż kontroler lotu, najlepiej z trybem latania w kółko. Włączasz ten tryb i masz mnóstwo czasu by się do wszystkiego przyzwyczaić. Sprawdzić jak działa transmisja obrazu, nauczyć się orientacji itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wrócę jeszcze do zasilania kamery z nadajnikiem - czy spokojnie mogę podłączyć ją pod wolny kanał odbiornika RC aparatury? Nie powinno być zakłóceń? W sam raz mam tam 5V... Dziękuję wszystkim za dotychczasowe komentarze - mam nad czym myśleć - jak skompletuję zestaw dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Ja polecam Foxeer Arrow V3, TS353, RC305, i antenki koniczynki od sklep.actuna.pl (w zamówieniu poprosisz, żeby była para o tych samych zakresach to tak dobiorą). Może i drogo wychodzi, ale po 2 miesięcznym czytaniu, szukaniu stwierdziłem, że taki zestaw będzie ok. Link 5.8 kupiłem w zestawie, docelowo będę brać odbiornik fr632 (nie dotarła przesyłka z banggood - już zwrócili pieniądze). Brakuje mi tylko kamerki - na razie będę zakładać eachine tx03, przez co zasięg nieco mały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wrócę jeszcze do zasilania kamery z nadajnikiem - czy spokojnie mogę podłączyć ją pod wolny kanał odbiornika RC aparatury? Nie powinno być zakłóceń? W sam raz mam tam 5V... Dziękuję wszystkim za dotychczasowe komentarze - mam nad czym myśleć - jak skompletuję zestaw dam znać Tak - moją kamerę zasilam właśnie tak. W moim zestawie (w połączeniu z nadajnikiem ET200) gdzie zasilanie kamery szło z odbiornika - a właściwie z BECa który zasilał odbiornik, a VTX był zasilany bezpośrednio z pakiety - pojawiały się na ekranie takie charakterystyczne paski. Nie przeszkadzało to w lataniu - ale nagrywarka w goglach trochę głupiała z ich powodu. Na nowej nagrywarce nic takiego się nie działo: tutaj filmik: Od 40 sekundy do 1minuty 12 sekund jest zobrazownie problemu. Niemniej problem dotyczył tylko nagrywarki w goglach a nie samej kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Po stronie odbiorczej 5.8 ciekawym i mocno kompaktowym rozwiązaniem Może być odbiornik OTG - czyli podłączany do Androida (smartfon,tablet) lub Windy Odpada dodatkowe zasilanie ,a "ekran" zawsze jest w kieszeni...... W porównaniu do standartowego odbiornika plus ekran AV- opóżnień brak , może jedynie być kłopot gdy ktoś akurat zadzwoni lub system zacznie nad czymś myśleć..... Ale od "czego tryb samolotowy" w przypadku smartfonów W przypadku chęci posiadania gogli wystarczy dokupić okulary VR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacekspoko Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wszystko fajnie tylko telefon musi obsługiwać OTG, mój akurat tego nie posiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgadzam się z przedmowca. Model możesz znać do ostatniej kulki styropianu ale widząc pierwszy raz z góry nie wiesz gdzie jesteś. Sam miałem z tym problemy. Ale na szczęście przed moją łąką jest S11 a za rzeka Wełna. Tak że z góry mam odpowiednie punkty odniesienia i brak problemu z powrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Co do FPV nie zaufałbym androidowi, czy każdemu innemu systemowi. Wystarczy, że nagle dysk zacznie mielić, 3 sekundy opóźnienia i jak byś był nisko może być pozamiatane. Ale... ja do dziś nie mam smartczegośtam, tylko zwykły telefon, więc mogę nie być obiektywny. Docelowo chcę zrobić odbiorniki na gogle i ekran dodatkowy, więc jako dodatkowy zgodziłbym się na OTG. Na podstawowy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgadzam się z przedmowca. Model możesz znać do ostatniej kulki styropianu ale widząc pierwszy raz z góry nie wiesz gdzie jesteś. Sam miałem z tym problemy. Ale na szczęście przed moją łąką jest S11 a za rzeka Wełna. Tak że z góry mam odpowiednie punkty odniesienia i brak problemu z powrotem No przecież na pierwszy lot FPV to nie lecisz nie wiadomo gdzie - tylko dookoła nogi... Do tego nie potrzeba punktów odniesienia. A jak ktoś w pierwszy lot FPV leci do następnego miasta - no cóż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrekxxd Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jakbyś był zainteresowany to w podobnej cenie mogę CI lepszy zestaw nadajnik + kamera (nadajnik 200mW i kamera sony super had II 600) w podobnej cenie sprzedać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Japim ja nawet nie wiem kiedy a znalazłem się z 300m od siebie, ze 100m nad ziemia. I wzrokiem było ciężko poszukać model(quad 750). Nie latałem daleko,ale z góry to całkiem inny widok na lotnisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 I dlatego przydaje się FC z GPS (którego nie zamierzam na razie zakładać). Wyłączysz nadajnik i wraca do Ciebie sam. W wolnej chwili będę kombinować najprawdopodobniej z F3 Acro (wolna chwila = najprawdopodobniej jesień / zima). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi