Adam_Max Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Bez urazy nie chciałem byś odebrał moją wypowiedź, jako stanowczą krytykę. Hylę czoło przed wami, bo wiem, że mam do czynienia z profesjonalistami. Słowo "zepsułeś" faktycznie źle użyte, raczej powinno być "ująłeś pewnych walorów". Źle mnie trochę zrozumiałeś, "pójściem na kompromis" uznałem samo użycie tej folii, które w konsekwencji pociągnęło również malowanie kadłuba. Następnym razem z pewnością wstrzymam się z wyrażeniem opinii i ugryzę się w język zanim coś napiszę, nawet, jeżeli zobaczę spitfire'a pomalowanego na różowo, aby się dziewczynkom podobał. Co do używania błyszczących farb po wojnie, a w czasie wojny matowych nie zgodzę się. W tym przypadku samolot chyba latał nad Alaską jako ratunkowy, więc może i faktycznie pomalowali go czym mieli pod ręką. Ale nie można tak uogólniać, przecież skończyła się IIWŚ a jednocześnie rozpoczynała się Zimna Wojna. Wystarczy przyjrzeć się obecnie latającym samolotom wojskowym, większość samolotów ma pokrycie matowe. Powód - konflikty (i misje) wybuchają nagle a przemalowywanie poszycia trochę trwa. P.S. te okienka - jestem pod jeszcze większym wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 odwrotnie niż w czasie wojny, gdy stosowano kamuflaż matowy dla ukrycia samolotu. Akurat lotnictwo USA - zwłaszcza to morskie stosowało kilka skomplikowanych systemów malowania zarówno matowego jak i błyszczącego. Nawet oba rodzaje wykończenia stosowane były jednocześnie. Oczywiście mówię o czasach wojennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Słusznie. Na temat malowania samolotów morskich USA napisano już niejedną książkę, więc tematu nie będę rozwijał. Ująłem go bardzo skrótowo. Jeśli chodzi o "oczy" Cataliny to po dzisiejszym dniu wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Następnym razem z pewnością wstrzymam się z wyrażeniem opinii i ugryzę się w język zanim coś napiszę, nawet, jeżeli zobaczę spitfire'a pomalowanego na różowo, aby się dziewczynkom podobał. Nie chcę Cię martwić, ale były też różowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Niby nie mustang ale w "pink" też śmiesznie wygląda. Osobiście wole matowe i stonowane kolory , ale akurat ta Catalina mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Malowanie malowaniem, a model wyszedł extra :!: Czy jest to ten sam model, który na poczatku tematu przewidywany był pod silnik spalinowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grakam Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Krzyśku, gratulacje !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Czy jest to ten sam model, który na poczatku tematu przewidywany był pod silnik spalinowe? Ten sam. Wersję spalinową miał robić Zibi, ale nie zdążył na ten rok. Może w przyszłym coś z tego wyjdzie, ale o tym powinien powiedzieć coś sam zainteresowany :wink: . Ja swoją planowałem od razu pod silniki elektryczne. Dla Zbyszka specjalnie zrobiłem kadłub w wersji Canso - bez wieżyczki strzelca przedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Model super, a to malowanie też bardzo fajne. Podoba mi się właśnie to ratownicze, no ale "De gustibus est non disputandum…" jak mawiali starożytni Rosjanie. Gratuluję pięknego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Kopyto, do tłoczenia charakterystycznych "oczu" Cataliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Filmik nakręcony w Skarżysku z lotów dwóch Catalin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Niezły piknik sobie tam urządziliście. Bardzo fajnie się zgrało w czasie start z przeszkodą na linii z sygnałem przejeżdżającego pociągu. A ostatnie lądowanie bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Takie pikniki są co roku. Zrób jakiś wodnosamolot i przyjeżdżaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Szczerze, szkoda by było bo przy moich umiejętnościach szybko zmieniłbym mu oznaczenie na coś w stylu U-571. No chyba żeby komuś oddać aparaturę, tak czy inaczej bardzo dziękuję za zaproszenie. Może nie kolejny projekt, bo to za wcześnie dla mnie ale z pewnością kiedyś zbuduję własną Catalinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Szkoda tylko że goście w podkładzie strasznie "mordują kota" w dobrym kawałku Aerosmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Słusznie Sam jestem tym faktem lekko poirytowany. To film, do którego dostałem linka od znajomego i umieściłem ten link na forum. Nie wiem , kto dobrał muzykę :roll: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Wytłoczyłem charakterystyczne "oczy" do Cataliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Postaram się wstawić film ze Skarżyska-Kamiennej pokazujący skutki zakłóceń pasma 35MHz. Cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekONY Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 kesto, daj jeszcze login i hasło do konta bo inaczej nie da sie obejrzeć nic z linka, którego podałesś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 http://beta.poczta.onet.p...ttachment%22%7D podaj jeszcze hasło do konta lub link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.