maxiiii Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Czy ktoś wie z jaką prędkością maksymalną i średnią latają modele ESA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Zależy jaki silnik tam włożysz. To jest na silniku emax cf2822 i jest to raczej wolno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 A tak dokładniej można? Jakieś cyferki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelikan1500 Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 60-70 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 W locie poziomym - tak jak napisał pelikan - mierzyłem rurką pitota i tego rzędu wyniki otrzymywałem. W nurkowaniu da się rozpędzić do ponad 100km/h (na któryś zawodach w Płocku mierzyliśmy prędkości "suszarką" - chyba w Patryka dwucilnikowcu wyszło około 120 km/h) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 W locie poziomym - tak jak napisał pelikan - mierzyłem rurką pitota i tego rzędu wyniki otrzymywałem. W nurkowaniu da się rozpędzić do ponad 100km/h (na któryś zawodach w Płocku mierzyliśmy prędkości "suszarką" - chyba w Patryka dwucilnikowcu wyszło około 120 km/h) Koledzy z Rudy Śląskiej mają tu pewne zasługi, jest materiał filmowy na tym Forum. O ile dobrze pamiętam : "Bolt na 25 wolt" - coś około 235 km/h ; T-Rex 700 (?) - równo dwie paczki... Rekord prędkości modelu szybowca bez napędu to coś ponad 830 km/h ... - jest relacja filmowa, temat bodajże kolegi cZyNo "pyr, pyr, pyr - bez silnika..." Przeciętne trenerki piankoloty latają pi razy oko tyle, ile podał kol. pelikan1500. Z silnym napędem i śmigłem o dużym skoku możliwe jest przekroczenie 100 km/h. Skrzydełko kolegi GiulioN latało nieco ponad 120 km/h ze sprzętem FPV. Amatorski motoszybowiec laminatowo-tartaczny 1,9m / 1150g z wysokości ok. 300m ma do ziemi około 8 sekund... To tak jako dodatek do pytania zasadniczego o ESA . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Głównie za informację o esie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi