maxiiii Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Czy ktoś wie z jaką prędkością maksymalną i średnią latają modele ESA? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 Zależy jaki silnik tam włożysz. To jest na silniku emax cf2822 i jest to raczej wolno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted May 31, 2017 Author Share Posted May 31, 2017 A tak dokładniej można? Jakieś cyferki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pelikan1500 Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 60-70 km/h Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekO Posted May 31, 2017 Share Posted May 31, 2017 W locie poziomym - tak jak napisał pelikan - mierzyłem rurką pitota i tego rzędu wyniki otrzymywałem. W nurkowaniu da się rozpędzić do ponad 100km/h (na któryś zawodach w Płocku mierzyliśmy prędkości "suszarką" - chyba w Patryka dwucilnikowcu wyszło około 120 km/h) Link to comment Share on other sites More sharing options...
AMC Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 W locie poziomym - tak jak napisał pelikan - mierzyłem rurką pitota i tego rzędu wyniki otrzymywałem. W nurkowaniu da się rozpędzić do ponad 100km/h (na któryś zawodach w Płocku mierzyliśmy prędkości "suszarką" - chyba w Patryka dwucilnikowcu wyszło około 120 km/h) Koledzy z Rudy Śląskiej mają tu pewne zasługi, jest materiał filmowy na tym Forum. O ile dobrze pamiętam : "Bolt na 25 wolt" - coś około 235 km/h ; T-Rex 700 (?) - równo dwie paczki... Rekord prędkości modelu szybowca bez napędu to coś ponad 830 km/h ... - jest relacja filmowa, temat bodajże kolegi cZyNo "pyr, pyr, pyr - bez silnika..." Przeciętne trenerki piankoloty latają pi razy oko tyle, ile podał kol. pelikan1500. Z silnym napędem i śmigłem o dużym skoku możliwe jest przekroczenie 100 km/h. Skrzydełko kolegi GiulioN latało nieco ponad 120 km/h ze sprzętem FPV. Amatorski motoszybowiec laminatowo-tartaczny 1,9m / 1150g z wysokości ok. 300m ma do ziemi około 8 sekund... To tak jako dodatek do pytania zasadniczego o ESA . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted June 1, 2017 Author Share Posted June 1, 2017 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Głównie za informację o esie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts