Lucjan Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 wow! piękny! robi wrażenie! Lucjan możesz coś więcej jak zrobiłeś rdzę? W jaki sposób to malowałeś i jakimi farbami? Do wykonania rdzy użyłem specjalnej farby z żelazem i aktywatora który powoduje rdzewienie. "A przecież mi żal ..." Bo jest tyle zdjęć pięknych samolotów nawet z dalekiej Japonii, a naszych nie ma. Przyczynę znamy wszyscy, Budujmy i wstawiajmy zdjęcia. Lucjan wspaniale Ci to wychodzi. Miło mi że Ci się model podoba , wkrótce będzie gotowy . Dzisiaj kadłub dostał trochę kolorów Wymyśliłem prosty sposób na elastyczny mankiet owiewki podwozia . Tak wygląda próbna wersja .Użyłem tkaniny powleczonej PVC. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Do wykonania rdzy użyłem specjalnej farby z żelazem i aktywatora który powoduje rdzewienie. O Ty szczwany lisie , a ja się mordowałem z metalizerami . Muszę zawitać do Ciebie i obejrzeć jak to na żywo wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 O Ty szczwany lisie , a ja się mordowałem z metalizerami . Muszę zawitać do Ciebie i obejrzeć jak to na żywo wygląda. Do lisa mi daleko . Zapraszam do mnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Pomalutku kończę prace przy oszkleniu kabiny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 DZIEŃ DOBRY ! Jednak zdecydowałem się na wykonanie formy statecznika poziomego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 No i świetnie. Zyskasz trochę na ciężarze. Nie będziesz już musiał wieszać kowadła na kołpaku. Myślę, że w tej technologii powinieneś zejść z wagą statecznika poniżej 300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 No i świetnie. Zyskasz trochę na ciężarze. Nie będziesz już musiał wieszać kowadła na kołpaku. Myślę, że w tej technologii powinieneś zejść z wagą statecznika poniżej 300g. Dobry pomysł z tym kowadłem . Mam zamiar wykonać statecznik w następujący sposób : tkanina 50 g. + herex 2mm + wzmocnienia z węgla . Dżwigary z herxu 6mmm+ tkanina szklana 160g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Dobry pomysł z tym kowadłem . Mam zamiar wykonać statecznik w następujący sposób : tkanina 50 g. + herex 2mm + wzmocnienia z węgla . Dżwigary z herxu 6mmm+ tkanina szklana 160g. Lucjan jak już tak daleko z formami to może reszta . też Patrzę sobie na tefotki powyżej i nie mogę sie doczekać oblotu.Normalnie kto będzie miał odwagę tym polecieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 A czego tu się bać. Ja np uwielbiam dziewicze loty. Nigdy nie wiadomo co się stanie i adrenalina robi swoje. Nie odddałbym oblotu nikomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semp Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 A czego tu się bać. Ja np uwielbiam dziewicze loty. Nigdy nie wiadomo co się stanie i adrenalina robi swoje. Nie odddałbym oblotu nikomu. Czekam na oblot P... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Czekam na oblot P... A czego tu się bać. Ja np uwielbiam dziewicze loty. Nigdy nie wiadomo co się stanie i adrenalina robi swoje. Nie odddałbym oblotu nikomu. Nie ma co się bać oblotu. Po to budujemy aby latać , a jak się coś nie uda to bierzemy się za następny model i znowu jest fajnie . Wszelkie znaki na niebie i ziemi i obliczenia wskazują na to że Sum będzie dobrze latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Tego życzymy i z całych sił trzymamy kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Tego życzymy i z całych sił trzymamy kciuki DZIĘKI BARDZO ! Forma na statecznik poziomy laminuje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Dzień dobry ! Formy na statecznik poziomy gotowe - wysezonowane i nasączone Freewaxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam Panie Lucjanie, Obserwuję, obserwują i wyjść z podziwu nie mogę. Czy mogę się za 2-3, może 4 miesiące zgłosić po wsparcie przy konstruowaniu formy na maskę do Mustanga czy też może to zbyt śmiała prośba? Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Witam Panie Lucjanie, Obserwuję, obserwują i wyjść z podziwu nie mogę. Czy mogę się za 2-3, może 4 miesiące zgłosić po wsparcie przy konstruowaniu formy na maskę do Mustanga czy też może to zbyt śmiała prośba? Pozdrawiam Łukasz Witam ! Nie ma sprawy chętnie Ci w tym pomogę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Kompletny statecznik poziomy przygotowany do sklejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Piękna robota Panie Lucjanie. Ile lżejszy ma szansę być tak wykonany statecznik od gotowej polaminowanej konstrukcji klasycznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2018 Statecznik wykonany z kompozytu jest 100 gramów lżejszy od poprzedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2018 Przy całym modelu zrobionym w tej technologii to można by pewnie więcej niż kilogram zaoszczędzić na masie. Ale 10 dkg dla ogona to spory zysk aczkolwiek nie wiem czy współmierny do wysiłku, choć Ty masz dużą wyprawę w laminowaniu to inaczej to odbierasz niż ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi