musty Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Opisz, proszę technikę wykonania szczelin i nitów na stateczniku... pzdr MK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Kot piękny, a za nim piła taśmowa. Możesz zdradzić markę i czy jesteś zadowolony z niej. Dzięki! Ten kot modelarski to cała historia Piła marki Scheppach HBS 20. Przystępna cena, (w promocji 560 zł) Jestem zadowolony. Trochę regulacji i chodzi jak zegarek. Dorobiłem do niej przystawkę do ciecia poprzecznego. Opisz, proszę technikę wykonania szczelin i nitów na stateczniku... pzdr MK W miejscu gdzie maja być linie podziału blach przyklejam paseczki z foli samoprzylepnej o szer. 0.5 -1 mm i natryskuje podkład akrylowy 4 -7 cienkich warstw. Po podeschnięciu delikatnie zdejmuję paseczki.Po wyschnięciu delikatnie szlifuję całość na mokro papierem 500- 1000 i gotowe do malowania. Nity wypukłe nakładam strzykawką z obciętą igłą gr. 0.5 mm, wypełnioną klejem typu Wikol. I to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Stateczniki wyglądaja świetnie. Doskonała robota! Jak zwykle zresztą... Tylko jakoś wcześniej myślałem że będą konstrukcyjne, drewniane, a tu laminat...! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Stateczniki wyglądaja świetnie. Doskonała robota! Jak zwykle zresztą... Tylko jakoś wcześniej myślałem że będą konstrukcyjne, drewniane, a tu laminat...! Dzięki! Też chciałem robić konstrukcyjne ale po przemyśleniu stwierdziłem że szybciej zrobię formy . Stateczniki wchodzą z formy od razu pomalowane podkładem z nitami i liniami podziału , a wewnątrz wklejony dżwigar . Potem odetnę ster kierunku, zawiasy i gotowe. Laminat +herex 1mm daje lekką konstrukcję , i wewnątrz jest dużo miejsca na serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dzięki Lucjan, myślałem o zakupie tej firmy piły, dla tego pytam. Cena mi się mało zgadza bo ja widziałem 10x tańszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dzięki Lucjan, myślałem o zakupie tej firmy piły, dla tego pytam. Cena mi się mało zgadza bo ja widziałem 10x tańszą Pomyliłem się. Oczywiście 560 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Statecznik powleczony rozdzielaczem. Jutro formowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 Alkohol poliwinylowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Alkohol poliwinylowy? Tak Krzyśku , tym razem zastosowałem alkohol poliwinylowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Forma na statecznik pionowy gotowa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Pięknie! Świetna robota! Ehhh... Gdybym ja tak umiał... A też miał czas i miejsce... Świetna powierzchnia, te odwzorowanie detali... A ja tu z gipsu... Chociaż i tak jest lepiej niz pozytywowe na styropianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Pięknie! Świetna robota! Ehhh... Gdybym ja tak umiał... A też miał czas i miejsce... Świetna powierzchnia, te odwzorowanie detali... A ja tu z gipsu... Chociaż i tak jest lepiej niz pozytywowe na styropianie. Dziękuję ! Potrenuj trochę , i też będą efekty. Miejsce do pracy modelarskiej to ważny element. Ja też mam mało czasu. ale wykorzystuję każdą wolną chwilę i pracuję szybko. Forma z gipsu dentystycznego nie jest zła, musi być dobrze wysuszona i zagruntowana . Dzisiaj położyłem rozdzielacz i natrysnąłem podkład epoxydowy. Jutro laminowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Połówki statecznika pionowego zamknięte w waku- worku pomalutku dochodzą do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dzięki! Ten kot modelarski to cała historia Piła marki Scheppach HBS 20. Przystępna cena, (w promocji 560 zł) Jestem zadowolony. Trochę regulacji i chodzi jak zegarek. Dorobiłem do niej przystawkę do ciecia poprzecznego. W miejscu gdzie maja być linie podziału blach przyklejam paseczki z foli samoprzylepnej o szer. 0.5 -1 mm i natryskuje podkład akrylowy 4 -7 cienkich warstw. Po podeschnięciu delikatnie zdejmuję paseczki.Po wyschnięciu delikatnie szlifuję całość na mokro papierem 500- 1000 i gotowe do malowania. Nity wypukłe nakładam strzykawką z obciętą igłą gr. 0.5 mm, wypełnioną klejem typu Wikol. I to wszystko Dzięki pzdr MK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Centropłat na ukończeniu , a potem szpachlowanie i szlifowanie całego kadłuba Przymiarka oprofilowania : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Czym szpachlujesz kadlub ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Niezła bestia! Jest kawałek modelu...! Zastanawiam się jaki będzie napęd. Są jakieś plany co do tego? Wydaje mi się że spalina, tyko co to będzie i jak duże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Do szpachlowania używam polimerowej masy szpachlowej Firmy ATLAS. Do napędu zamierzam użyć silnika DLE 55 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Cały kadłub pokryty tkaniną szklaną 48 g na żywicę, a statecznik poziomy już pomalowany podkładem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Troszeczkę popracowałem przy stateczniku pionowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi