Tomek_W Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Najczęściej spotykana proporcja to 30m gumy plus 100m żyłki. Jednak tak do końca chyba nie ma na to reguły. Istotna jest długość gumy i to ile razy zwiększa swą długość po rozciągnięciu. Ja pierwsze starty z gumy " popełniłem" jakieś 20 lat temu i mogę opisać tylko swoje doświadczenia, inni mogą mieć inne. Ja mam 40m gumy w oplocie o średnicy8mm. Do tego 150 m żyłki 0,8mm. Pozwala to na starty szybowca 2,4m i masie prawie 2 kg, jak też 2,6m i masie 1,3 kg. Pierwszy z lotkami drugi bez. Przy wietrze przy ziemi 3-4 m/s ten drugi po starcie wznosi się pod kątem 70 stopni rozciągając niekiedy gumę tak że jest jeszcze możliwe dynamiczne wyczepienie z holu. Myślę, że w takim układzie i 200 m żyłki też by wykorzystał. Jeśli zaś nie wieje wtedy pozostaje Ci tylko energia rozciągniętej gumy i ta proporcja 1:3 na pewno będzie dobra . Generalnie: gumy sa różne, mniej lub bardziej rozciągliwe a szybowce takoż samo; mniejsze, większe, cięższe i lżejsze więc jednej uniwersalnej recepty na to nie ma . Sądzę że guma o której piszesz powinna być dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Dziekuje Tomku za wyczerpujaca odpowiedz Jutro kupie gume i zylke. Tylko jak to zwiazac?? Dzisiaj jade zdobywac zbocze UNISŁAW k/Bydgoszczy. Wiatr 4m/s . Mam nadzieje ze moj uczatek da rade - ryzykowac czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 40m gumy 12mm w oplocie, do tego 140m żyłki 1mm spadochronik i w góre Model 2,5m waga 1,5kg a jak leci ? 70-80st wysokość bez wiatru jakieś 120m http://www.szabatowski.com/forum/fotki/motyl/szybowiec.wmv Gume 6mm wez podwójnie tak 2x6mm i do tego ze 100m żyłki. Zrób sobie kołek 1m z oczkiem na końcu. do niego 3 odciągi. i stopka na dole. Ustawiasz kołek i do niego czepiasz gume, efekt taki ze przy holowaniu cała guma jest w powietrzu i nie ciągnie sie po ziemi. Guma pracuje całą długością i brak zbędnych oporów tarci gumy o trawe Zresztą efekt widac na filmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 a co to znaczy gumy w oplocie ?? Ja sie zastanawiam czy jedna 6mm mi modelu nie rozerwie a ty mi 2 proponujesz :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Motyl ty mu radzisz żeby rozwalił model. Weź 2x6mm - toć to mu model rozniesie na strzepy.Skrzydła tylko zatrzepoczą i się złożą To jest modelik 500g przecież i spokojnie 1x6mm go tak pociagnie, że bania mała. Co do uwoerdzania to używam wręta do palikowania psów - kupiłem za 2,5zł i spokojnie wytrzymuje naciąg do około 8kg beż żadnych odciągów. Polecam taki wkręcik bo tani i dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 A ja teraz przymierzam sie do testów 50 m gumy w oplocie {chyba 6mm} x 3 splątanej w warkocz + linka 100m - żyłke testowałem i sie nie nadaje ... poprostu zrywa sie Nie stosuje kołków tylko cegłe - pustak, do którego mam podwiązane kawałek sznurka aby guma sie nie obcierała o cegłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 A ja teraz przymierzam sie do testów 50 m gumy w oplocie {chyba 6mm} x 3 splątanej w warkocz + linka 100m - żyłke testowałem i sie nie nadaje ... poprostu zrywa sie Nie stosuje kołków tylko cegłe - pustak, do którego mam podwiązane kawałek sznurka aby guma sie nie obcierała o cegłe Osobiście to bym wydał ci zakaz lotów Przecież to przeczy wszystkim zasadom bhp. W końcu ten pustak nie wytrzyma i poleci w twoją strone. Najlepszy sposób mocowania jest taki jak Malinn opisał. Ale przy mocniejszych naciągach pręt mini 1 metr plus odciągi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 A ja uważam na odwrót - cegła poleci ... Moje cegła ma ze 3kg ta na zdjeciu ~ 16 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 No i bylem na zboczu w Uniławiu.... :jupi: Bardzo sie balem o to ze jest silny wiatr i model sobie bez lotek nie poradzi... :roll: Po przyjezdzie na miejsce "spotkalem" 8 glajciarzy - wszyscy w powietrzu. A wiec rozlozylem manatki, poskaldalem model i blizej krawiedzi... wieje jak (cenzura )... Znowu mysl - a jak rozwale?! :? Ale widze ludzie lataja wiec czemu i moj model nie mialby :rotfl: - wiec z calej sily model w strone doliny.... Ileci, leci.... Jak balon szybowiec idzie w gore Calkowicie nie odczuwalny brak lotek.. Model lata poprostu (Elektron wpisz coś ze polskiego słownictwa bo to co wpisałeś było nie po naszemu .... !!! Najpierw spokojnie wczuwalem sie gdzie nosi, potem coraz wyzej i wyzej, potem zaczalem troche sie bawic niskie przeloty z duza predkoscia.. zyc i nie umierac... Glajciarzom az szczeki opadly i po wyladowaniu po 2h 28min i 57 sek od momentu startu dostalem od nich brawa Model nie chcial do ziemi - 5 razy robilem podejscie do ladowania Podobno dzisiaj byly tam super wartunki - prawie wogole nie martwilem sie termika i noszeniem bo model poprostu ciagnelo w gore. Nawet raz zapuscilem sie w doline ok 500-600 m i ojciec musial mi lornetka pomoc - slaby kontrast nieba z modelem. Co mnie zmusilo do ladowania to to ze mi lapy do drazkow przymarzly - kolejnym razbem bede wiedzial ze ubrac sie trzeba jak na Sybir:D Zakochalem sie w lataniu na zboczu - cichuto, nic nie przeszkadza, mozna sie skupic na pieknym locie i nad tym jak model wyglada na tle przepieknej doliny Do tego przemili paralotniarze - bardzo mi pomogli w szukaniu noszen Wiatr na poczatku 9m/s - latalismy wszyscy. Pod koniec mojego latana oslabl do 5-5.5m/s i podniebni koledzy wyladowali. Wtedy tez bylo mi bardzo ciezko uzyskac wysokosc bo slabo nosilo. Podsumowuja - ZBOCZE JEST SUPER i zostalem "Zboczencem" - poptostu latanie wykorzystujac tylko nature to jest co trygrysy lubia najbardziej Model zachowuje sie bardzo poprawnie, ma bardzo duza doskonalosc, pomimo wiatru nie czuje sie braku lotek - na wychyleniach sterow po 140% model bardzo zwrotny. I to na tyle gadania - teraz kilka fot i film (za film nie bic :rotfl: - ojciec nagrywal i potem bardziej interesowala go okolica i glajce niz model) film : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Piękny model pięknie lata 8) Widze ze na fotce jesteś dumny - i jest z czego Tez musze sprubowac smaku zbocza :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 no elektron teraz to mi dałeś powera jutro chyba zdejmę sobie formę z kadłuba i robie DLG skrzydła już mam , kopyto na kadłub też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 malinn, jak strzelać to strzelać a nie się bawić Dobre holowanie nie jest złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Motyl zgadzam sie z Toba ale miales Sierrem, mainatowa , rdzenie mocne jak cholera ( chociaz tir mocniejszy) a ja mam balsiaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Kwestia dobrania siły ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Owszem Ale propozycja motyla 2x6mm jest abstrakcyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Elektronie, jadąc do Unisławia w przyszłości daj znać na PM, mieszkam w Chełmnie i jeśli będę miał czas, to chętnie podjadę. Może Pegaz się zabierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Przeprasza Piotrze ale nie zauwazylem skad jestes Oczywiscie dam Ci znac:) Sadze ze bede tam przynajmniej raz w miesiacu - o ile pogoda pozwoli. Bo reszta to nic w porowanianiu z przyjemnoscia latania na zboczu Do Pegaza tez wtedy napisze - Moze Piotrek f3j z Inowroclawia tez przyjedzie :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Widzę polatałeś pełen wypas. Też tam latałem i normalnie bajeczne latanko było. Napewno tam się pojawię w tym roku przy okazji. Relację z lotów zdałeś piękną. Szkoda że nawet nie wspomiałeś kto ci to zbocze pokazał i ciebie na nie namówił zebyś pojechał ,polatał Mam nadzieje , że polatamy tam kiedyś śilniejszą grupą modelarską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 malinn, to pokaz i mi jakieś zbocze w mojej okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 Niestety nie znam twoich okolic nie pomoge Napewno masz jakiś rów z choć 1,5m - a na takim odpowiednim modelem już można polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.