Skocz do zawartości

extra 300s z zestawu pana Mirka Galbarczyka

kylorc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz model nie oklejony możesz zrobić półeczki pod serwa zaraz za skrzydłami i dać popychacze węglowe. Jak masz oklejony też da się zrobić. :D

• Odpowiedzi 376
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dobry pomysł. Tez się zastanawiałem czy w kadłubie nie dać uchwytów na serwa i położyć bowdeny. W końcu muszę się na coś zdecydować bo mi zamówienie stoi nie pchnięte w HK :o

Edit:

I zdecydowałem się że serwa pójdą wewnątrz ogona za kabiną + bowdeny :)

Wybór padł na Turnigy 380MG Micro Servo (Metal Gear) 3.6kg / .15sec / 15.6g

Szkoda tylko że tak ładnych serw nie będzie można oglądać, chyba że zrobię okienko do podglądania jak ma ma to miejsce w obudowach komputerowych dla zapaleńców :rotfl: hehe

BMS-380MG(1).jpg

Waga: 15.6grams / 0.55oz

Wymiary: 26 x 13 x 26 mm

moc i prędkość At 4.8V: 3.6kg/cm 0.15sec

moc i prędkość At 6.0V: 4.2kg/cm 0.14sec

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ostatnio i mnie wzięło trochę na robotę , więc przedstawiam moja właśnie skończoną EXTRĘ w najnowszym malowaniu.

extra300arf002.jpg

extra300arf005.jpg

extra300arf006.jpg

extra300arf018.jpg

Waga modelu na zdjęciach to 550g.

Pozdrawiam.

Mirek.

Opublikowano

Mirek. Model jest bardzo ładny, tylko zrób coś z tym tyłem kadłuba za kabiną, bo szpeci to ogólny wygląd. Ja w modelu, który od Ciebie dostałem pokryłem tył balsą. Pozdrawiam Krzysiek

Opublikowano
tylko zrób coś z tym tyłem kadłuba za kabiną, bo szpeci to ogólny wygląd
wygląda to jak bok anorektyczki :wink: autor chciał przez to pokazać jak lekka jest jego extra :twisted:
Opublikowano

wygląda to jak bok anorektyczki :wink: autor chciał przez to pokazać jak lekka jest jego extra :twisted:

Podobno chude jest ....... piękne ..... :D

A tak poza tym uważam, że to kwestia gustu i oszczędności wagi - przecież kazdy gram z tyłu to 20g. z przodu..

Pozdrawiam.

Mirek

Opublikowano

Mirek a może gdyby dodać po jednym cienkim dźwigarku po każdej ze stron to folia na pewno inaczej by się ułożyła i troszeczkę konstrukcja zyskała by na estetyce kosztem zwiększenie minimalnie wagi :D

Opublikowano

Kakabe pomysł nie jest zły choć mi osobiście ta "anoreksja " nie przeszkadza :lol: a nawet podoba

Jak mówił Mirek chude jest piękne :wink:

Jak moja "chudzinka" polegnie to następną może trochę odżywię :devil: ;D

Opublikowano

Najlepiej było by leciutką balsą 1,5mm. Ja w swojej zrobiłem z balsy 1mm lekkiej ale i zarazem miękkiej. Teraz na pewno dał bym ciut grubszą lub taką sama ale twardszą, ale ostatecznie wolał bym juz tak:

Można by wstawić listewki sosnowe 2x2 lub ze średniej twardości balsy zrobić wzmocnienie o przekroju T i wkleić zamiast dodatkowych listewek sosnowych. Na pewno by to nie warzyło tyle co całe oklejenie grzbietu balsa a zapobiegło by zapadaniu się poszycia.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Ja także jestem posiadaczem Extry Mirka z L.. Właśnie ją skończyłem. Zamontowałem silnik Turnigy 3536-1100, regulator 40A, Lipo 2200 3s i śmigło 10x5. Waga do startu ok. 1000 g.

Oto efekt:

extra300.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano
Ups... Tu nie ma nic do oglądania. Albo nie masz dostępu do zdjęć, albo pod tym adresem internetowym po prostu nie ma żadnych zdjęć. Skontaktuj się bezpośrednio z właścicielem albumu, aby uzyskać dostęp.
Opublikowano

Ja tegoroczny sezon rozpocząłem z extrą z zestawu Pana Mirka... mogę powiedzieć tyle, że lata rewelacyjnie. model jest posłuszny, lata za drążkiem i z pewnością poradzi sobie z nim każdy kto opanował podstawy pilotażu. Extra świetnie szybuje. ja latam na stadionie więc do lądowania lecę za stadion, robię nawrót na wyłączonym silniku i wolnym lotem ślizgowym przelatuję jeszcze całą długość stadionu. modelik siada bardzo delikatnie. z modyfikacji- statecznik pionowy okleiłem na twardo, ponieważ w transporcie oryginalny był dla mnie za delikatny. ster kierunku został oryginalny. nie wiem jak wklejać zdjęcia, ale wysłałem je Panu Mirkowi więc może on wklei zdjęcia mojej extry. pozdrawiam!! :wink:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Moja EXTRA przeszła kolejne modyfikacje.

Kadłub został maksymalnie odciążony, tył kadłuba oklejony bardzo miękką balsą 1,5mm.

Zmieniona została konstrukcja płata , również bardzo odciążona , lotki przestszenne

Wzmocnione usterzenie poziome.

Oto aktualne zdjęcia modelu w wersji ARC:

extra300wersjaarc3.jpg

extra300wersjaarc5.jpg

extra300wersjaarc6.jpg

extra300wersjaarc7.jpg

Waga modelu na zdjęciach to w tej chwili 366g.

Myślę , że waga do lotu powinna wyjść w granicach 800 - 850g.

Pozdrawiam.

Mirek.

Opublikowano
tył kadłuba oklejony bardzo miękką balsą 1,5mm.

No nareszcie. Proponowałem takie rozwiązanie juz w zeszłym roku. Ja tak sobie już dawno zrobiłem w modelu. Proponuję również przerobić lekko (wydłużyć) ster kierunku. Będzie bardziej przypominał ster Extry. Tylko nie mów znowu, że będzie tył zbyt ciężki :lol:

W moim modelu wygląda to teraz tak

edf1ac6cf723e336med.jpg

Opublikowano

Proponuję również przerobić lekko (wydłużyć) ster kierunku. Będzie bardziej przypominał ster Extry.

Dziękuję za cenne wskazówki.

A o ile przedłużyć ster kierunku , jestem teraz na etapie kosmetyki i mogę jeszcze wprowadzić taką poprawkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.