wdowi Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 VIDARON jest to akrylowy bezbarwny lakier do drewna ,puszka kosztuje ok.20zł jest to de fakto to samo co MAYWAX oklejam nim teraz model ,jest rewelacyjny dobrze się przykleja i super kryje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 A możecie coś więcej powiedzieć o tym Vidaronie ? Podłączam się pod pytanie .prosił bym linka lub foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 tu jest link do vidaronu https://www.ceneo.pl/14677517;pla?se=KKnLmFblRmYk3dl1qQsKS_UL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAiAxJPVBRB4EiwAsCA4ab3KHC_uZVZ5h7pkYtvVXmMuFYbJgmo76LwA76gvGHKUeytJ-wk6ORoCcqwQAvD_BwE#tab=click Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Podziękował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 A jak wychodzi wagowo ta podszewka z lakierem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 podszewka to około 60 g na metr, lakier ? nie wiem, ale myślę, że waga finalnie zbliżona do salartexu, bo on waży coś ponad 90 g na metr . Przy mniejszym modelu wybrałbym solartex, przy dużym muszę jednak liczyć się z kosztami, a i tak nie zostawiłbym surowego solartexu i bym go czymś malował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Arek tą podszewkę któą ty i ja mamy to 60g/m ale czasem jest dostępna 50g/m ,i spotkałem też 40g/m tylko że bardzo ciężko ją dostać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 centropłaty oklejone pokryte podszewką i oklejane VIDARONEM czas zabrać się za dokończenie kadłuba ,no i ramka do robienia imitacji przeszyć gotowa ,teraz cięcie i naklejanie na stery i centropłat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 dotarły do mnie koła Tylko nie pytajcie od jakiego wózka, bo to koła od Toniego Clarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Arku! Zagęścisz szprychy czy je po prostu zakryjesz deklami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 chcę je "opłótnić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 "obszmaciłem" koło na próbę, wydaje się ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Jak to Arku malniesz i nie będą te szprychy prześwitywały to zaraz pomyślę, że jest ich dokładnie tyle, co w oryginale. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Prace nad DH 2 idą do przodu ,teraz zostało malowanie konstrukcji i oklejanie a to wstępny wygląd kadłuba no i teraz zaczynam z kończeniem przodu kadłuba na gotowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Pięknie -napęd taki sam jak u Arka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 No dobra, zdjęcia zobaczyłem i uwierzyłem Teraz napiszę coś na temat pokrycia modelu, koncepcji było co niemiara, nawet poczynione zostały próby z różnymi materiałami, koverall, podszewka, solartex. A finalnie będzie oratex, dlaczego ? bo jest dostępny. Małego wk....a, zaliczyłem jak okazało sie, że podszewka plus lakier wodny to nie to, a o celonie nie chcę nawet myśleć. Koverall jest ok ale odeszło mi po podszewce. znalazłem w starych zapasach trochę solartexu koloru linen i nawet okleiłem nim stery, na gotowo, ze szwami i taśmami i dowiedziałem się, że niestety cała robota psu w d... , bo od lutego tego roku solartex jest już nie produkowany i nie ma możliwości zakupu w potrzebnej ilości w wybranym kolorze. Jako, że jednak wolę folię, bo całe to malowanie, impregnacja jest mocno czasochłonna, zrobiłem próbę z oratexem, trochę nie ten kolor i trochę za bardzo transparentny, ale jak się nie ma co się lubi, to .... i okazało się że okleja się całkiem przyjemnie, zamówienie na 20 mb już poczynione i tylko szkoda tych kilku wieczorów poświęconych na wcześniejsze próby, o kasie nie wspomnę. Po raz kolejny przekonałem się, że moje działania przypominają doktrynę armii czerwonej tzn rozpoznanie walką. Coś zrobić a potem stwierdzić, że jest do d... .i robota od nowa. Mam tylko nadzieję, że to mój ostatni tak duży błąd i czasu starczy i na Bobrowniki się wyrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowi Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 napęd nie będzie jak u Arka ,chciałem dać przekładnie ale cena silnika z przekłądnią lekka przesada ,daję 80ccm i będzie dobrze .A jak Arek pisał parę dni poszło psu w d... z oklejaniem podszewką ,miałem oklejone stery i centropłaty ,no i trzeba było zdzierać . Podszewka bez nitrocelonu nie da się naciągnąć dobrze ,wodne lakiery miękną i po pewnym czasie wszystko flaczeje ,tak że został oratex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 No to rzeczywiście problem z tym oklejaniem,ale jak rozumiem Koverall na lakierze akrylowym da radę ,chodzi o te przekute dziurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 z koverallem nie ma żadnego problemu, ładnie trzyma naciąg i zakleja wszystkie dziurki. Dodatkowo podszewka ma taką dziwną właściwość elektrostatyczną, że czepiają się jej wszystkie syfy krążące w powietrzu, z koveralem nie ma takich problemów. tu jest mój statecznik okryty kovelalem i pomalowany motipem a tu przed malowaniem nie zauważyłem, żadnej dziurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Toś mnie Arku wielce pocieszył z tym solartexem... Mówiąc obrazowo - po prostu zwykle chamstwo z ich strony. Żle im się sprzedawało? Całe szczęście, że mam zapas / zasługa Jacka - jeszcze raz dzięki wielkie Kolego!/ na oklejenie budowanego / z letnią przerwą / modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi