Skocz do zawartości

modelarskie cnc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak na modelarskie realia to monstrum. W latających modelach Alu potrzebne jest w małych ilościach a częściej potrzeba dużego pola do frezowania elementów drewnianych. Wiec na biurko powinna być mała sztywna mocna. A duża w postaci plotera. Co do wymiarów to ta moja zrobiona jest z 2 kawalkow blatów stołowych i ma akurat 60x60 a pole pracy 30x30. W drewnie spokojnie frezuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moja będzie miała wymiary podstawy  58x52 cm.  Zmieści się w bagażniku  - taka wersja mobilna :)

Sklejka zakupiona , prowadnice mam po budowie poprzedniej. Czas podziałać jak będzie chwila wolnego ;)

Opublikowano

Podziwiam Was za czas w jakim udaje się wam uruchomić Wasze maszyny .... ja robię i robię i zrobić nie mogę , tyle umęczyłem...

post-14492-0-58129900-1510061121_thumb.jpg

post-14492-0-02340400-1510061176_thumb.jpg

post-14492-0-08131000-1510061202_thumb.jpg

• Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A oto moja maszyna. Co prawda nie była pomyślana do wykorzystania jedynie w modelarstwie, ale nic nie stoi na przeszkodzie :)

post-20469-0-10733400-1511526824.jpg

Po wykonaniu swego czasu modelu takiej maszynki jako "drewniaczka" na prowadnicach od szuflad (w celu poznania oprogramowania) postanowiłem zbudować "na czysto" coś silniejszego. Konstrukcja jest wzorowana na projekcie Momus CNC. Budowa trwa od późnego lata do dziś. Jak widać już nie wiele zostało. Chcę skończyć w tym roku, bo budowa modeli leży odłogiem, a wiosna się zbliża :D

Opublikowano

Czy dobrze widzę, że napęd osi Y jest tylko po jednej stronie? 

Ja też rozmyślam nad większym bratem do frezowania większych formatek - i myślałem nad czymś podobnym - ale ze zdwojonym napędem po obu stronach.

Opublikowano

Tak - pasek oczywiście - do naszych zastosowań spokojnie wystarczy, Ale martwi mnie tylko jedna strona. Przy pracy gdzieś przy lewym boku już widzę osiowe uginanie się bramy...

Opublikowano

Sprawdzałem ruch bramy pod obciążeniem i nie ma tendencji do "koszenia". Reszta wyjdzie w "praniu". Nie wykluczam możliwości rozbudowy napędu gdy okaże się to konieczne. Pusta jeździła tak:

• Lubię to 1
Opublikowano

To cieńko, podejrzewam, że przy frezowaniu aluminium będzie grać i drgać. Wypełnij go czymś żeby to zaczęło ważyć choćby kilkanaście kg. 

Opublikowano

Nie zamierzam frezować aluminium. Jedynie różne rodzaje drewna i tworzyw sztucznych. Co nie znaczy, że nie zrobię testu na metalach miękkich. Choćby z czystej ciekawości.

Opublikowano

Usunąłem i swoje . Niemniej jednak  szkoda mojego czasu na dyskusję gdzie potem usuwa się wpisy i następny czytający  widzi tylko jakiś zlepek bez ładu i składu. Powodzenia z maszyną.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.