japim Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Jak na modelarskie realia to monstrum. W latających modelach Alu potrzebne jest w małych ilościach a częściej potrzeba dużego pola do frezowania elementów drewnianych. Wiec na biurko powinna być mała sztywna mocna. A duża w postaci plotera. Co do wymiarów to ta moja zrobiona jest z 2 kawalkow blatów stołowych i ma akurat 60x60 a pole pracy 30x30. W drewnie spokojnie frezuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 No jak na potrzeby modelarskie to w takim formacie starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Fajniutka. Ale to nadal stacjonarny mebel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Moja będzie miała wymiary podstawy 58x52 cm. Zmieści się w bagażniku - taka wersja mobilna Sklejka zakupiona , prowadnice mam po budowie poprzedniej. Czas podziałać jak będzie chwila wolnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Moja stalowo aluminiowa waży nieco pod 200 kg. Zdecydowanie jest to stacjonarna frezarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Podziwiam Was za czas w jakim udaje się wam uruchomić Wasze maszyny .... ja robię i robię i zrobić nie mogę , tyle umęczyłem... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Skok tej śruby masz po byku..Oby ten korkowiec sobie radę dał na niej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Skok srogi ale przełożenie nie będzie 1:1 ,a silniki mają 2,0 Nm ,pewnie pociągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A oto moja maszyna. Co prawda nie była pomyślana do wykorzystania jedynie w modelarstwie, ale nic nie stoi na przeszkodzie Po wykonaniu swego czasu modelu takiej maszynki jako "drewniaczka" na prowadnicach od szuflad (w celu poznania oprogramowania) postanowiłem zbudować "na czysto" coś silniejszego. Konstrukcja jest wzorowana na projekcie Momus CNC. Budowa trwa od późnego lata do dziś. Jak widać już nie wiele zostało. Chcę skończyć w tym roku, bo budowa modeli leży odłogiem, a wiosna się zbliża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Czy dobrze widzę, że napęd osi Y jest tylko po jednej stronie? Ja też rozmyślam nad większym bratem do frezowania większych formatek - i myślałem nad czymś podobnym - ale ze zdwojonym napędem po obu stronach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Owszem, i to paskowy. Daje to większe prędkości "w przelocie" a to chciałem osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Tak - pasek oczywiście - do naszych zastosowań spokojnie wystarczy, Ale martwi mnie tylko jedna strona. Przy pracy gdzieś przy lewym boku już widzę osiowe uginanie się bramy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Sprawdzałem ruch bramy pod obciążeniem i nie ma tendencji do "koszenia". Reszta wyjdzie w "praniu". Nie wykluczam możliwości rozbudowy napędu gdy okaże się to konieczne. Pusta jeździła tak: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Jedzie jak powinna, podoba mi się. Czy belka na której wisi zetka to pełen kloc czy profil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Tak, jak we wskazanym projekcie, profil o grubości ścianki 3 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 To cieńko, podejrzewam, że przy frezowaniu aluminium będzie grać i drgać. Wypełnij go czymś żeby to zaczęło ważyć choćby kilkanaście kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Nie zamierzam frezować aluminium. Jedynie różne rodzaje drewna i tworzyw sztucznych. Co nie znaczy, że nie zrobię testu na metalach miękkich. Choćby z czystej ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 No chyba, że tak. Duże obroty, duży posuw i małe przybory i poleci.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A tak jeździ oś Z: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Usunąłem i swoje . Niemniej jednak szkoda mojego czasu na dyskusję gdzie potem usuwa się wpisy i następny czytający widzi tylko jakiś zlepek bez ładu i składu. Powodzenia z maszyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi