maxiiii Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Właśnie kupiłem coś takiego https://www.aliexpress.com/item/OMNIBUS-Betaflight-F4-V2-PRO-Flight-Controller-Board-w-Baro-Built-in-OSD-With-Power-Supply/32828933953.html Jaki powinienem dokupić GPS z kompasem? Przemek ale na tej stronie tego nie zalecają: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Supported-boards Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Failsafe to sposób w jaki odbiornik radzi sobie z utratą sygnału. Nadajnik nie ma tu nic do gadania - bo failsafe działa wtedy gdy odbiornik już go nie "słyszy"... Czemu piszesz, że CC3D odpada skoro podstawowy autopilot do samolotów INAV spokojnie działa na CC3D: http://inavflight.com/ Aaaaa czyli to nie jest jakaś dodatkowa tajna opcja w nadajniku. No dobrze ale co jak nie utracę sygnału tylko zgubię z oczu model - jak wtedy poinformuję odbiornik że go nie widzę - mam wyłączyć nadajnik wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Przejrzyj sobie bardziej szczegółowo informacje o tym sprzęcie. W przypadku utraty sygnału model sam wraca do bazy. Można też za pomocą nadajnika przejść do trybu auto powrotu w każdym momencie (np. po utracie kontroli wzrokowej z modelem - nie musisz wyłączać nadajnika). Jest też dodatkowo możliwość wspomagania się stabilizacją lotu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Właśnie kupiłem coś takiego https://www.aliexpress.com/item/OMNIBUS-Betaflight-F4-V2-PRO-Flight-Controller-Board-w-Baro-Built-in-OSD-With-Power-Supply/32828933953.html Jaki powinienem dokupić GPS z kompasem? Przemek ale na tej stronie tego nie zalecają: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Supported-boards Nie zalecają bo to bardzo stara architektura. I od wersji 1.7.3 nie będzie już wspierana. Co nie zmienia faktu że jak komuś zalega to spokojnie można odpalić i będzie działać nawet lot po punktach... Ci donkompasu to np ublox m8n : Ublox NEO-M8N M8N 8N Wysokiej Precyzji GPS wbudowany Kompas w/Uchwyt stojak dla APM AMP2.6 APM 2.8 APM2.8 Pixhawk 2.4.6 2.4.8 http://s.aliexpress.com/YFBzeAj2 (from AliExpress Android) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Nie zalecają bo to bardzo stara architektura. I od wersji 1.7.3 nie będzie już wspierana. Co nie zmienia faktu że jak komuś zalega to spokojnie można odpalić i będzie działać nawet lot po punktach... Ci donkompasu to np ublox m8n : Ublox NEO-M8N M8N 8N Wysokiej Precyzji GPS wbudowany Kompas w/Uchwyt stojak dla APM AMP2.6 APM 2.8 APM2.8 Pixhawk 2.4.6 2.4.8 http://s.aliexpress.com/YFBzeAj2 (from AliExpress Android) Chyba ci się źle przeczytało. Wersja f1 nie będzie wspierana, o f4 nic nie czytałem. Kupiłem GPS-a do apema ale wersja mini ublox 7 za 13$. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Przejrzyj sobie bardziej szczegółowo informacje o tym sprzęcie. W przypadku utraty sygnału model sam wraca do bazy. Można też za pomocą nadajnika przejść do trybu auto powrotu w każdym momencie (np. po utracie kontroli wzrokowej z modelem - nie musisz wyłączać nadajnika). Jest też dodatkowo możliwość wspomagania się stabilizacją lotu. Dobrze tylko jak mógłbyś powiedzieć jak mam za pomocą mojej prostej aparaturki powiedzieć szybowcu że go nie widzę w danym momencie i żeby dalej nie odlatywał . Wytłumacz laikowi bo tego nie piszą w opisie sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Chyba ci się źle przeczytało. Wersja f1 nie będzie wspierana, o f4 nic nie czytałem. Kupiłem GPS-a do apema ale wersja mini ublox 7 za 13$. Mój komentarz był cały czas w odniesieniu do CC3D. Cytat: "Not recommended for new setups These boards will work with INAV but are either end-of-life, limited on features, rare or hard to get from a reliable source. In particular, F1 boards will not be supported post 1.7.3" A w tabelce poniżej jak wół stoi Open pilot CC3D - procesor F1 Natomiast F3 i F4 to nowe i potężne architektury i oczywiście INAV będzie śmigał. Tak więc Twój APM jest spoko. Dobrze tylko jak mógłbyś powiedzieć jak mam za pomocą mojej prostej aparaturki powiedzieć szybowcu że go nie widzę w danym momencie i żeby dalej nie odlatywał . Wytłumacz laikowi bo tego nie piszą w opisie sprzętu. W konfiguratorze ustawiasz sobie, że przełącznik w radiu na którymś tam kanale w pozycji np do góry aktywuje w autopilocie tryb powrotu do domu... ot co Filmy na YT - hasło "RTH APM SETUP" a drugie hasło: "APM FAILSAFE" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Mój komentarz był cały czas w odniesieniu do CC3D. Cytat: "Not recommended for new setups These boards will work with INAV but are either end-of-life, limited on features, rare or hard to get from a reliable source. In particular, F1 boards will not be supported post 1.7.3" A w tabelce poniżej jak wół stoi Open pilot CC3D - procesor F1 Natomiast F3 i F4 to nowe i potężne architektury i oczywiście INAV będzie śmigał. Tak więc Twój APM jest spoko. W konfiguratorze ustawiasz sobie, że przełącznik w radiu na którymś tam kanale w pozycji np do góry aktywuje w autopilocie tryb powrotu do domu... ot co Filmy na YT - hasło "RTH APM SETUP" a drugie hasło: "APM FAILSAFE" Dobrze będę szukał filmów na YT. Żeby nie było to nigdy nie straciłem z oczu tego dwumetrowca ( rozglądam się badam przestrzeń przed wprowadzeniem w zakręt i tak dalej ) ale po wypadku z malutkim 89 cm trochę jestem przeczulony. Zawsze może się zdarzyć. Jak nigdy nie rozwaliłem latawca - nawet u mnie twardych lądowań nie mają, tak raz zgubiłem i to pupila ulubieńca takiego fajnego co miał obciążenie powierzchni 20 i można było nim latać wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Właśnie kupiłem coś takiego https://www.aliexpress.com/item/OMNIBUS-Betaflight-F4-V2-PRO-Flight-Controller-Board-w-Baro-Built-in-OSD-With-Power-Supply/32828933953.html Jaki powinienem dokupić GPS z kompasem? Ja do F3 stosowałem taki GPS w wersji z wtyczką OP ale on nie ma kompasu wbudowanego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Kupiłem na próbę ubloxa 7 z kompasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Dobrze tylko jak mógłbyś powiedzieć jak mam za pomocą mojej prostej aparaturki powiedzieć szybowcu że go nie widzę w danym momencie i żeby dalej nie odlatywał . Wytłumacz laikowi bo tego nie piszą w opisie sprzętu. Chyba masz w nadajniku jakieś przełączniki. Tryb pracy zmieniasz przełącznikiem, używając do tego wolnego kanału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Właśnie otrzymałem odpowiedź ze sklepu że owszem mają takie sprzęty ale moja akurat aparatura źle radzi sobie z failsafe i nie za bardzo polecają - uczciwie postawili sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Poprzednio otrzymałeś linka do HK. Ten pierwszy zestaw radzi sobie ze wszystkim;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 12 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Przemyślę sprawę. Dzięki w każdym razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi