JADAR62 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Wiem, że wnęki świateł burtowych maluje się czarna matową farbą. W tym przypadku chcę być wierny opisowi zamieszczonemu w Planach Modelarskich z 1976 roku, gdzie opis jest taki jak zrobiłem. Holownik Atlas II został wprowadzony do eksploatacji 1966-06-01. Także lokalizacja świateł burtowych pozycyjnych w latach zapewne 70-80-siątych została przeniesiona na inne miejsce w celu spełnienia przepisów i poprawy ich widoczności... Większy problem mam ze światłami masztowymi. Jest tu między innymi światło masztowe topowe i masztowe kotwiczne. Obydwa białe 360°. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć, kiedy było zapalane i w jakiej kombinacji światło topowe białe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Greting na pokładzie sterówki. Listewki mahoniowe 3x2 mm. Takie same na podkłady.... najpierw stelaż na sztywnej płycie przyklejony za pomocą taśmy dwustronnej... potem kolejne listwy z dylatacją 1 mm.... to był łatwy etap. Więcej czasu trzeba spędzić na dopasowaniu gretingu ma miejsce... i kształt ostateczny... Teraz mogłem wkręcić na miejsce słupki relingów.... giętarka po raz kolejny okazała się niezastąpiona. Poręcz górna drut 1,5 mm pozostałe 1.2 mm.... Po właściwym wygięciu, okręgi wsunąłem w otwory słupków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Małe wyjaśnienie. Swego czasu wysłałem maila do Urzędu Morskiego w sprawie obudów lamp pozycyjnych i otrzymałem wyżej przekopiowaną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 COLREG weszło w 1972 roku, wcześniej przepisy o tym nie stanowiły. Mój powyższy post skorygowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Model, który jest w Hamburg Maritime Museum ma również wnęki pomalowane na kolor lamp. Model nie był robiony na podstawie planów modelarskich, więc można sądzić, że błędu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Reling z wyciętym wejściem.... kładka wejściowa na pokład armatki wodnej.... poprzeczki relingów kładki przylutowane do barierki... oraz kładka dopasowana na miejscu... kolej na dokończenie relingów na lewej burcie. Teraz tylko dopasowanie. Będą przylutowane, po ostatecznym ustawieniu gotowego masztu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Rura do zaworu pożarowego na pokładzie sterówki. Wykonana z pręta ABS 3 mm giętego we wrzątku. Uchwyty z drutu 0,8 mm.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Rurociąg i uchwyty pomalowane i schną przed montażem ostatecznym.... I to będzie już ta chwila, kiedy będę mógł wkleić szyby w sterówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Rura zamocowana na miejsce.... Wkleiłem przednie szyby. Użyłem zagęszczonej żywicy. Nałożyłem ją pędzelkiem i po włożeniu szyb na miejsce, docisnąłem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Nic nie widać tak jak by nie było szyby ???? A może to optiwhite - szk) o z obniżona zawartością żelaza. Pięknie wychodzi i coraz bliżej końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Faktycznie mało widać. Ale mam takie wyjście - nie pokazać nic, lub właśnie tyle, co i sam widzę. Szyby są pokryte z dwóch stron folią zabezpieczającą. Jedną zdejmuję do nałożenia żywicy, drugą zdejmę jak już będzie gotowe. Przyklejone szyby rufowe.... Tu też niewiele widać. Ale chyba lepiej tyle niż nic. Więcej pokażę po wklejeniu wszystkich szyb. Jednorazowo mogę wkleić jedną stronę. Inaczej jest problem z dociśnięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Widok po wklejeniu szyb dziobowych i rufowych sterówki.... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Piękna robota to ostatni mohikanin modelarstwa . Stara brać modelarska potrafi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Cieszy, że się podoba i jeszcze bardziej mobilizuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 można prosić fotkę mniej więcej w całości jak już to wygląda? razem z kadłubem, no chyba że to będzie jakaś "niespodzianka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Nie da rady na tym etapie. Wszystkie elementy są oddzielnie. Szyby są przyklejane, więc sterówka ma dziwną pozę, kadłub leży dalej do góry dnem. Pozostałych nie ma jak złożyć razem. Razem musimy czekać. Jedynie co na dziś, to zdjęcie z marca tego roku.... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Piękna robota, model zrobiony na najwyższym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Miło słyszeć, że się podoba. Kolejne szyby do sterówki są w trakcie wklejania. W międzyczasie zrobiłem drabinki nadbudówki. Płaskownik 6x2 mm, a na szczebelki profil kwadratowy 1x1 mm... na frezarce wywiercone otwory pod szczebelki... składanie drabinek... wstawione rozpórki ustalające.... ostateczny kształt drabinek... wstawione kołki do zamocowania w nadbudówce... przymiarka do nadbudówki.... oraz po malowaniu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Szyby w sterówce na miejscu... prezentacja z drzwiami... Znalazłem w necie takie lampy, sądząc, że są wykonane z dwóch elementów. Białej kratki i przezroczystego klosza... jednak otrzymałem takie i nastąpiło rozczarowanie.... Jak je pomalować, aby były takie jak w ofercie? Zrezygnowałem z tej czynności, której raczej bym nie wykonał wystarczająco dobrze. Postanowiłem wykonać samemu. Na klosze użyłem ledów mlecznych 10 mm... dociąłem obudowy lamp z rurki ABS 10 mm... i pierścienie ustalające.... Nawierciłem otworki dla montażu kratek ochronnych, które wygiąłem z drutu 0,5 mm, a następnie ledy odciąłem na wymaganej wysokości... elementy lamp... i jedna złożona na próbę... i po malowaniu. Do przedsionka klosze białe, na zewnątrz klosze czarne... próba w działaniu. U góry lampa z netu, w środku sam led. ledy umieszczone na miejscu. Przewody są w kanałach wykonanych wcześniej. Dla właściwego umiejscowienia, wklejam je na silikon... przymiarka z kloszem w przedsionku. Przymiarka, bo montaż ostateczny dopiero po pomalowaniu nadbudówki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Komplet lamp sufitowych... Wstawiłem lampy nawigacyjne burtowe.... od dołu pokładu zakryłem zaślepką... i tak wygląda od środka.... wolna para kostek jest dla reflektora dziobowego. widok od środka na kostki oświetlenia na pokładzie i w przedsionku.... Oj, dużo lutowania mnie czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi