AndrzejC Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Przez wzgląd na szacunek dla Autora tej relacji, a także na jej profesjonalny poziom z największą przyjemnością nie odpowiem na powyższą zaczepkę. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Dopasowanie pałąków holu po wklejeniu trójkątnych wzmocnień..... pałąk dziobowy ma dodatkowe wzmocnienia..... Ślizg dla haka potrzebuje więcej przygotowań. Musiałem wykonać dodatkowe szablony dla jego właściwego zamontowania.... ponieważ pierścień zewnętrzny jest na tym samym poziomie co prowadnica wewnętrzna..... sprawdzenie czy wszystkie elementy mają ten sam punkt obrotu.... W międzyczasie zacząłem montaż wyposażenia wewnątrz kadłuba. Niby wszystko widać, ale ciężko włożyć dłonie i jeszcze manipulować. Ale nie ma rady.... Pojemnik do wytwornicy dymu dodatkowo wykleiłem folią aluminiową.... zamontowałem pompy wodne. Na lewej burcie do armatki wodnej i do symulacji chłodzenia.... i na prawej do wody na kotwicę. Uszczelki okienne spowodują, że będą wydawały mniejszy hałas..... nowe aranżacja miejsca na baterię li-po. Dzięki temu będę miał więcej miejsca na okablowanie.... Przyszedł czas na montaż zbiorniczka grawitacyjnego smarowania pochwy wału. Ot, taki kolejny bajer. Zrobiłem go z filterka po obcięciu przyłącza z jednej strony.... Montowany jest na klik do uchwytu.... przed pływaniem wypełnię go olejem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Pierścień zewnętrzny dla ślizgu haka. Na obejmy użyłem profil zamknięty prostokątny 10x5 ze ścianką 1 mm. Ponieważ wewnątrz potrzebowałem 2 mm, to rozciąłem profil wzdłuż na dwie połowy i następnie skleiłem uzyskując wewnątrz 2 mm.... wszystkie podpory..... podpory środkowe i skrajne uchwyty są wklejone, pozostałe będą przykręcone. Takie rozwiązanie ułatwi malowanie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Całość na miejscu. Jeszcze szpachlowanie i szlifowanie połączeń klejonych..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Ucho do linek zwalniania holu z haka.... przylutowałem je poprzecznie, a powinny być wzdłużnie. Ot, patrzył na plany, a zrobił odwrotnie. Obróciłem i jest jak powinno być, ale już dziś nie zrobiłem zdjęcia.... podpory pierścienia z nałożoną szpachlą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Podpórki po szpachlowaniu i profilowaniu. Nawiercone otwory pod i śrub... wklejone imitacje śrub.... oraz do podpór stałych..... trochę w widoku całości...... pałąki są tylko postawione do zdjęcia. Będą wklejone po malowaniu. Ech.... co za uczta dla oka..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Muszę zrobić wszystkie drobiazgi przed malowaniem nadbudówki. Uchwyty ruchome na pokładzie maszynowni. Wygiąłem z drutu 1 mm i polutowałem.... Przygotowanie do lutowania. Elementy przykleiłem klejem CA.... i po lutowaniu..... Teraz toporek strażacki i uchwyt. Użyłem PCV 4 mm. Naszkicowałem i nawierciłem otwór na trzonek.... i wyrzeźbiłem. Na trzonek wykorzystałem patyczek bambusowy do szaszłyków.... i przymiarka na miejscu...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Miejsce parkingowe haka. Wiele modeli w tym miejscu ma wycięte okno do przedziału nadbudówki. W ramce jest jednak nie otwór, a klocek drewniany.... Ograniczniki dla haka. Na pile pocieniłem podkładkę dwustronnie, aby całość była suwliwa w prowadnicy.... oraz stopery.... Dodatkowo założę haczyki do przytrzymania drzwi nadbudówki w pozycji otwartej.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Na wiertarce wytoczyłem izolator do kabla antenowego. Za drugim razem wyszedł poprawny.... i przymiarka na części dziobowej nadbudówki.... Na nadbudówkę i część maszynową nałożyłem wypełniacz..... Część maszynową częściowo wykleiłem folią, aby zapobiec przenikaniu światła..... Zamontowałem 8 x LED 1206.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 a co to jest za wypełniacz w tym sprayu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Użyłem MOTIP FILLER - właściwe tłumaczenie to wypełniacz. MOTIP PUTTY to szpachla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Uchwyty do poręczy M1,4 trochę zeszlifowałem, aby mieć śruby mocujące do haka w miejscu parkingowym.... przymiarka na miejscu.... kolejne gładzenie nadbudówki jako faza przygotowania do malowania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Przygotowanie do malowania. Taśma Tamiya na granicy i taśma malarska maskująca ze sklepu budowlanego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Szczęka ponownie opada, ile Ty zrobisz tych dodatków, ile tych drobnych pierdułek, ilość drobnicy oszołamia, przynajmniej mnie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Potem się rozparceluje i nie będzie widać. Przed montażem jedyna okazja zobaczyć je razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Pałąki pomalowałem najpierw na biało. Po oklejeniu taśmą, na zewnątrz będą czarne.... reszta na czarno. Tyle,że zdjęcia przy moim oświetleniu czarnych elementów źle wychodzą. w trakcie malowania aerografem ..... i po zdjęciu taśmy maskującej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Reflektory dziobowy i rufowy na kominie zrobiłem z elementów lamp do dioram. Trochę tylko trzeba było je porozwiercać, aby dopasować do ledów 5 mm. Są wykonane z aluminium, więc nie ma problemu z prześwitywaniem światła.... Oryginalne klosze lamp.... nawiercone otwory pod siatkę ochronną.... i rozwiercone.... dopasowane do ledów... z rurki aluminiowej zrobiłem obudowę lampy.... obudowy przycięte na długość 4 mm ...... ochrona z drutu.... i tyle na dziś.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Czarna jeszcze schnie. Jeszcze pomalować i można lampy montować na miejsce.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Dolutowanie kabelki.... przykleiłem coś na wzór żeber chłodzących, ale jednak je zdjąłem, bo źle się prezentowały.... próba ze światełkiem.... żeberka zdjęte..... po malowaniu.... pałąki przed malowaniem na czarno, zamaskowałem część wewnętrzną taśmą winylową Tamiya szerokości 3 mm.... w trakcie malowania.... po odklejeniu taśmy, wymagało jednak retuszu. Jeszcze napisy - UWAGA HOL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 To już nie przymiarki, to montaż ostateczny. Doświetla na pokrywie maszynowni na miejscu.... Włazy nie są jeszcze zamocowane na stałe, ale będą otwierane i podparte w tej pozycji... oraz blokowane w pozycji zamkniętej za pomocą skobli.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi