lukas 39 Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Witam ,być może ktoś sie już spotkał z tym problemem w aurorze otóż: zaczyna błyskać i piszczeć niebieska dioda na module , serwa chodzą jak chcą ,support odpisał że to niskie napięcie rx ale !!! baterie zasilania wymienione kilka razy na nowe,bindowanie powtórzone kilkakrotnie ,wszystko aktualizowane ,mało tego kupiłem nowy moduł spectra i beka !! problem wraca.Jest to druga aurora w moich rękach i do tej pory nie miałem tych problemów,faktem jest że ostatnio mało latam ,może ktoś to ogarnia . Dodam jeszcze że objawy pojawiają się tylko przy poruszaniu serwami jak gdyby rzeczywiście było zbyt niskie napięcie ale na trzech pakietach to samo,bec 15 A raczej daje rade ,co ciekawe w combacie objawów brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f-150 Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Jak nazwa wskazuje RX to odbiornik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas 39 Posted January 4, 2018 Author Share Posted January 4, 2018 Napięcie odbiornika oscyluje w granicach 5,8-5,9 v tak więc to nie to ,odnośnie beca to używam,max beca oczywiście próbowałem z innymi . Niestety problem pojawia się bez względu na zastosowany bec ,latam benzyniakami od ładnych kilku lat i temat zasilania avioniki raczej mam opanowany ale zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego.A i owszem ewidentnie RX dotyczy odbiornika,tyle tylko że to jest odpowiedż z Hiteca raczej jako podpowiedż co powinno ozaczać to piszczenie . Niski poziom zasilania różni się częstotliwością dzwięków od tego co dzieje się u mnie ,pewnie skończy się wysyłką do serwisu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietka Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Sprawdź czy nie masz TX w innym trybie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f-150 Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Z tego co piszesz to ewidentnie wygląda na padaczkę beca.Podepnij pakiet 6V bezpośrednio i wtedy sprawdź,A próbowałeś z innym odbiornikiem? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Piękoś Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Wiem, że pisałeś, że sygnały przy problemach z napięciem byłyby inne, ale jednak zapytam: 1 Co to za BEC? (może mało wydajny). 2. Próbowałeś zasilać odbiornik bezpośrednio z baterii, nie przez BEC? Napięcie odbiornika oscyluje w granicach 5,8-5,9 v tak więc to nie to 3. Pod obciążeniem? Niski poziom zasilania różni się częstotliwością dzwięków od tego co dzieje się u mnie ,pewnie skończy się wysyłką do serwisu. Nagraj film z objawów i im wyślij. Jak walczyłem z serwisem ZTW to film pomógł. Wariant B śledztwa: rozbindowanie? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietka Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Wariant c: moduł spektra z nowym softem , odbiornik ( conajmniej optima 7) ze starym. Miałem tak kiedyś gdy był aktywny tryb fai safe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latacz Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 wg mnie niestabilne zasilanie odbiornika - bec sieje. Napięcie może jest odpowiednie przy pomiarze miernikiem -ale miernik uśrednia... prawdopodobnie pojawiają się jakieś impulsy szpilkowe -albo za niskie -spadki na ułamek sekundy -albo za wysoko i zakłóca. Jakieś chwilowe zerwania linku i ta sekunda na ponowne zbindowanie... Chyba było na forum pisane o problemach ze sterowaniem i zakłóceniach przy zasilaniu z różnych bec i tyczyło różnych aparatur (nie jestem pewien czy na tym forum -ale na pewno gdzieś w necie czytałem...) Ja też miałem podobny problem -chwilami serwa trzepały przy zasilaniu odbiornika i serw z jakiegoś bec zewnętrznego (nie pamiętam ale chyba to było jakieś turnigy) -a zero problemów przy zasilaniu z regulatora ze "słabym" bec liniowym... na innym bec (innej firmy) sterowanie też działało po prostu konkretny Bec nie lubił się z konkretnym typem odbiorników -nie kojarzę już albo z optimą 6 albo 7 obecnie wszystkie odbiorniki hitec optima mam zasilane przez wejście SPC bezpośrednio z pakietu -a jakiekolwiek bec (czy z regulatora, czy zewnętrzne) zasilają tylko serwa. U mnie tyczy to modeli elektrycznych -latam tylko elektrykami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas 39 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Wariant c: moduł spektra z nowym softem , odbiornik ( conajmniej optima 7) ze starym. Miałem tak kiedyś gdy był aktywny tryb fai safe. Niestety Piotrze wszystko aktulane, dosłownie 2 dni temu moduł ,radio jak wszystkie odbiorniki akualizowałem, Wiem, że pisałeś, że sygnały przy problemach z napięciem byłyby inne, ale jednak zapytam: 1 Co to za BEC? (może mało wydajny). 2. Próbowałeś zasilać odbiornik bezpośrednio z baterii, nie przez BEC? 3. Pod obciążeniem? Nagraj film z objawów i im wyślij. Jak walczyłem z serwisem ZTW to film pomógł. Wariant B śledztwa: rozbindowanie? Max bec 2 ,dualsky duo ,i parę innych . rozbindowanie odpada ponieważ za każdym razem łączy odbiorniki. Z tego co piszesz to ewidentnie wygląda na padaczkę beca.Podepnij pakiet 6V bezpośrednio i wtedy sprawdź,A próbowałeś z innym odbiornikiem? Tego jeszcze nie próbowałem ,faktem jest że człowiek już się tak przyzwyczaił do li poli że prawie zapomina o istnieniu innych możliwości.Niestety Wojtek dzieje się to z każdym odbiornikiem ,czasami piszczy w odległości 1 m i mniej Gdzieś tam doczytałem że był jakiś błąd ze strony Hiteca w aktualizacjach i sporo modeli rozbito ale już to poprawiono z tym że było to w 2014. Jest możliwość resetu Aurory? .Miałem raz podobny problem ,moduł popiskiwał kiedy latałem szybowcem ale aktualizacja wszystko naprawiła Skąd indziej zdarzyło się to w pierwszej aurorze lat temu pewnie 7 ,od tej chwili spokój z aurorami aż do teraz.Sam fakt że aparatura może się zepsuć jest jak najbardziej dopuszczalny ,będzie inna , natomiast sama niewiedza dlaczego nie działa potrafi nie dawać spać ,też tak macie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
d2f Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 A może któreś serwo przydusza Ci zasilanie? Spróbuj tylko z jednym, potem z innym. A może masz źle zrobioną instalację? Możesz też sprawdzić z kondensatorem na zasilaniu odbiornika? Wiesz jak? Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas 39 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 A może któreś serwo przydusza Ci zasilanie? Spróbuj tylko z jednym, potem z innym. A może masz źle zrobioną instalację? Możesz też sprawdzić z kondensatorem na zasilaniu odbiornika? Wiesz jak? Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Niestety objawy wszędzie takie same ,z jednym serwem ,z kilkoma , w 4 modelach jak i osobno .Nawet w jednym elektryku ,co ciekawe objaw znika w kombacie, na optima 7 ,ale już w tym samym odbiorniku zasilanym zewnętrznie wraca , równie dobrze przez chwilę jest ok a po kolejnym podłączeniu problem pojawia się od nowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latacz Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 spróbuj podpinać zasilanie odbiornika przez SPC -bezpośrednio z pakietu. lub oddzielny pakiet 4,8 V do zasilania odbiornika i serw (4szt ni-cd) -co się wtedy dzieje ? -spróbuj z kondensatorem na wyjściu bec -wejściu zasilania odbiornika. -poszukaj kogoś z inną aurorą -spróbuj jak działają Twoje systemy z innym egzemplarzem aurory... może jednak nadajnik -zwyczajnie nie styka gniazdo nadajnika z modułem? np wyłamał się pin w gnieździe/zimny lut itp ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukas 39 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Aparatura jednak musi być wysłana do serwisu,dzisiaj na wyświetlaczu zaczęły pojawiać się dziwne krzaczki a część wyświetlanych informacji po prostu się rozjechała .Najwyrazniej problem jednak leży po stronie aparatury a nie samego modułu .Nie omieszkam poinformować o rozwiązaniu , wielkie dzięki koledzy za zainteresowanie i pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts