Callab Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Witam, Tak sobie ostatnio pomyślałem, że nie mam jeszcze modelu sylwetkowego. Miałem kiedyś dawno temu taki na uwięzi, ale to było dawno temu. Ponieważ takie modele kompletnie mi się nie podobają to postanowiłem sobie jeden zrobić ;-) Tym razem zdalnie sterowany. Znalazłem w sieci kilka planów, wybrałem opisujący jeden z bardziej pokracznych modeli i zacząłem strugać. Aktualnie mam już prawie gotowe skrzydło: I stateczniki: Zobaczymy co z tego wyjdzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Witam. Proponował bym trochę wzmocnić ster statecznika poziomego.Można prosić o jakieś dane , silnik itp..Ogólnie ładnie i czysto wychodzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Dane modelu: rozpiętość: 840 mm długość: 840 mm Resztę będę znał jak go zrobię. Silnik na razie planuję włożyć OS max 15LA. Nie widzę potrzeby wzmacniania steru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Zmontowałem próbnie, to co wyciąłem. Ależ pokraczny ten model! Już go lubię :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Cm Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 fotka sie nie wyswietla ! edit: juz dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Ależ pokraczny ten model! Już go lubię :-) Skrzydło ma funfly'owe, ale lotki i stery bardziej do akrobata przystające, zaś całość najbardziej kojarzy mi się z modelem na uwięzi - może oprócz wielkiego statecznika pionowego. Taki szkolny F2B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Wykonanie jak najbardziej poprawne i ladne,ale sylwetka to okropna ale to w koncu Twoj model iTobie ma sie podobac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 ale to w koncu Twoj model iTobie ma sie podobac Mnie się nie podoba :-) Dlatego go lubię ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Czołem- Domyślam się, że sylwetka nieprzypadkowo nawiązuje do juniorskich "potworków" F2B z lat '80, napędzanych często KMD-sami 2,5ccm 8) . Twój pomysł ucieszył mnie, bo sam kilka dni temu wpadłem na nieco podobny pomysł. Otóż w 1989 wykonałem szalenie rasowego :wink: lekkiego, konstrukcyjnego akrobatka do treningu F2B. Miał być podsumowaniem moich doświadczeń przed przejściem na duże modele. Model ukończyłem i z powodów pozamodelarskich do dzisiaj nie oblatałem. I tak się złożyło, że przetrwał nieuszkodzony 19 lat :shock: .Zamierzam tej jesieni do niego wrócić i spróbować go jako FUN FLY. Jeśli zadziała, to pokażę go na forum. Tak więc ja też szykuję podobnego monsterka. Pozdrawiam - A. ps. Wydaje mi się, że JYD ma zbyt małe powierzchnie sterowe. Napisz ile waży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Artur a mozesz fotke zapodac chociaz tak jak wyglada teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 O.K. zrobię zdjęcie i zamieszczę (przed weekendem), ale w innym wątku, aby nie zaśmiecać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Fajny model sylwetkowy , ale sądzę że po takiej budowie model będzie pancerny i ciężki.Chyba że będzie ażurowany.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Będzie pancerny i pewnie przyciężkawy. Jak pożyczę wagę to sprawdzę jego masę. Domyślam się, że sylwetka nieprzypadkowo nawiązuje do juniorskich "potworków" F2B z lat '80, napędzanych często KMD-sami 2,5ccm 8) . No właśnie, jak wtedy oglądałem tego typu konstrukcje latające na uwięzi, to dziwiłem się, że samolot może tak wyglądać. Z drugiej strony fascynowały mnie te warczące "latadła". Myślę, że oblatam go za jakieś dwa tygodnie, jak kupię wyposażenie. Na razie budowa się wlecze - zacząłem już tydzień temu a on jeszcze nie oklejony! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Na razie budowa się wlecze - zacząłem już tydzień temu a on jeszcze nie oklejony! ;-) Wiele ludzi chciało by ,aby im się tak robota wlekła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Witam po krótkiej przerwie :-) Dorobiłem wzmocnienia kadłuba, wyszlifowałem łoże silnika i zważyłem mojego pancernika: 471 g. Silnik, pakiet i serwa łącznie ważą 501g, co sumarycznie daje 972g. Do tego dojdzie folia, podwozie, zbiornik i jeszcze trochę kleju. Może się okazać, że OS max 15 będzie za słaby. Pożyjemy zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 28 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Moje "brzydactwo" zostało już doprowadzone do wersji ARC. Następny etap to już będzie oklejanie - nie licząc jakichś drobnych prac wykończeniowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Migan Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Tak szczerze Wojtek to on mi się podoba. Robisz go tak z pamięci czy z jakiś rysunków - planów??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Tak szczerze Wojtek to on mi się podoba. Robisz go tak z pamięci czy z jakiś rysunków - planów??? Robię go z planów znalezionych na "Profili". Jednak będę musiał ażurować stateczniki. Tył wyszedł mi zdecydowanie za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 tył wygląda ciężko, ale dziób wygląda po prostu zbyt krótko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 ale dziób wygląda po prostu zbyt krótko Może przyglądnij mu się dłużej? ;-) Faktycznie jest krótki. Chyba robiąc model jeszcze raz zrobiłbym go o parę cm. dłuższym. Ażurowałem stateczniki i tylną część kadłuba. Zdjąłem w ten sposób 38 gram, przez co model powinien być o jakieś 140 gram lżejszy niż by był ze statecznikami z pełnej balsy. Miałem nadzieję, że zdejmę jakieś 50 gram, ale 38 też jest jakimś zyskiem. Stateczniki (i stery) robione od razu jako ażurowe prawdopodobnie byłyby jeszcze lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.