hornet2 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Opublikowano 7 Lutego 2018 Dzisiaj z rana ponownie podłączyłem aku do rozładowania ale bez podłączonego balansera . Zobaczę czy tak samo spadnie napięcie na tym rzekomo uszkodzonym ogniwie ? No niestety ! Rzeczywiście jest uszkodzone jedno ogniwo . Pomiar napięć miernikiem 2,90V 3,46V . Wyssało trochę więcej prądu jak poprzednio 3051mAh . Poprzednio wyciągnęło 2687mAh .
maxiiii Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 Najważniejsze, że nauczyłeś się sprawdzać pakiety:)
hornet2 Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Opublikowano 8 Lutego 2018 Najważniejsze, że nauczyłeś się sprawdzać pakiety:) Uszkodzony pakiet to żaden problem . I tak miałem zamiar dokupić jeszcze dwie sztuki . Gorsza sprawa że nie mogę ustalić przyczyny telepania się koptera na boki . Nawet lepszy gimbal nie pomógł by ustabilizować obraz z kamery .
Bartek Piękoś Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 A teraz trochę matematyki: Jeżeli 3,2 to pełna bateryjka to 2,5 78%. zatem 15 min lotu na pełnej bateryjce to przy 78% tego czasu to 11 minut lotu. Czy na pewno tak jest? Wątek jest o liczeniu czasu pracy i dlatego warto powyższe potwierdzić. Mnie mówiono, że najszybciej pakiet się wyczerpuje na samym początku przy max napięciu, potem, w okolicy napięcia nominalnego na celę, tempo spadku napięcia maleje. Czyli spadek tempa oddawania energii przez pakiet jest nieliniowy. Potwierdza mi się to w praktyce: jak latam, to z poziomu 4.2V/celę zjazd jest bardzo szybki, potem, w okolicy 3.8-3.7V/celę spowalnia i pakiet w tym zakresie "oddaje więcej", bo dłużej (zanim dalej spadnie napięcie). Mam nadzieję, że napisałem jasno. Czy koledzy mogą się wypowiedzieć na ten temat?
japim Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Czy na pewno tak jest? Wątek jest o liczeniu czasu pracy i dlatego warto powyższe potwierdzić. Mnie mówiono, że najszybciej pakiet się wyczerpuje na samym początku przy max napięciu, potem, w okolicy napięcia nominalnego na celę, tempo spadku napięcia maleje. Czyli spadek tempa oddawania energii przez pakiet jest nieliniowy. Potwierdza mi się to w praktyce: jak latam, to z poziomu 4.2V/celę zjazd jest bardzo szybki, potem, w okolicy 3.8-3.7V/celę spowalnia i pakiet w tym zakresie "oddaje więcej", bo dłużej (zanim dalej spadnie napięcie). Mam nadzieję, że napisałem jasno. Czy koledzy mogą się wypowiedzieć na ten temat? Bartek - tu nie ma mowy o napięciach tylko pojemności. 3.2Ah vs 2.5Ah a nie voltach... Wiec obliczenia dotyczą całkowitej ilości energii i czasu lotu z wykorzystaniem tejże energii. A co do nowego pakietu to jeżeli jego masa będzie taka sama jak starego to nie spodziewałbym się cudu, że będzie miał większą pojemność.
hornet2 Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Opublikowano 8 Lutego 2018 Ale co innego mogę zrobić ? Nie ma zamiennika do tego koptera . Są tylko te aku i to nie można kupić je bez obudowy .
maxiiii Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Mnie mówiono, że Mnie mówiono, że Polska jest 10 potęgą świata:) Wątek jest o liczeniu czasu pracy Aby obliczyć czas pracy należy między innymi znać pojemność akumulatora. Reszta się w miarę zgadza. Zbyszek poszukaj w akumulatorach MOSEWORTH może coś znajdziesz.
hornet2 Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Opublikowano 8 Lutego 2018 Sprawdzałem i nic nie pasuje . Te o większej pojemności są dużo szersze . O mniejszej z kolei są grubsze . Bardzo ciężko będzie cokolwiek dobrać . Aku musi zmieścić się do obudowy . Może mieć max . wymiary 34 x 15,5 x 110mm . Może by coś znalazł ale w przedziale 1500 -2000mAh .
maxiiii Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Czyli jak sam widzisz w tych wymiarach nie ma pojemności 3200 Przemek też jest wielki.
japim Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Przykro mi - ale w tej objętości wpakujesz nominalnie ~2000 mAh przyśredniej gęstości na poziomie 0.25 Wh/cm3 Może 2500 jak Ci sie uda coś znaleźć. https://hobbyking.com/en_us/turnigy-nano-tech-1800mah-2s-25-50c-lipo-airsoft-pack.html https://hobbyking.com/en_us/turnigy-2200mah-2s-40c-lipo-pack-1.html Gdyby ten pakiet miał realną pojemność 3200mAh to musiałby mieć gęstość na poziomie 0.4Wh/cm3 - czyli o 50% większą niż mają normalne ogniwa lipoly stosowane w modelarstwie. Taką gęstością energii odznaczają się ogniwa stosowane np w tabletach, ale one mają prąd ładowania na poziomie 0.5C i rozładowania 1C https://pl.aliexpress.com/item/for-Newsmy-F7-tablet-pc-MP3-MP4-3555154-55mm-154mm-3-7V-3200mah-polymer-lithium-ion/32805259185.html Jeżeli masz rękę do majsterkowania to myślę, że spokojnie upchnąłbyś w tym maleństwie pakiet złożony z 4 ogniw Li-ion o pojemności 6400 mAh 2S2P - tylko jego waga wynosiłaby ok 200g: Gęstość energii na poziomie 0.68 Wh/cm3 (3 x tyle co lipol). https://ecoluxshopdirect.co.uk/panasonic-ncr-18650-bd-3200mah-10a-battery.html Dzięki Marek EDIT: A tutaj pakiet zakrzywiający prawa fizyki: https://pl.aliexpress.com/item/li-ion-battery-3-7v-3200mAh-rechargeable-battery-lithium-battery-3-7v-3200mah-lithium-polymer-battery/32824511378.html Gęstość energii na poziomie 1.2 Wh/cm3 - 2x tyle co li-ion - gratulacje dla Chińczyków EDIT2: Pakiety które powinny się zmieścić bez tej plastikowej obudowy - ale tez trudno uwierzyć, że ma deklarowane 2500 (gęstość 0.34 - 0.38Wh/cm3 - bardzo wysoka wartość): https://pl.aliexpress.com/item/Original-Syma-7-4V-2500mah-Lipoly-battery-Spare-part-for-X8-X8A-X8C-X8C-1-X8G/32807135455.html Pojemnosc 2700: https://pl.aliexpress.com/item/Original-Hubsan-H501C-H501S-X4-7-4V-2700mAh-lipo-battery-10C-20WH-battery-For-RC-Quadcopter/32826749768.html Pojemnosc 3000: https://pl.aliexpress.com/item/3PCS-Original-Hubsan-H501S-X4-RC-Quadcopter-Spare-Parts-7-4V-3000mAh-10C-Rechargeable-Battery-H501S/32806605066.html Jak widać wymiary prawie takie same a pojemność rośnie - papier wszystko przyjmie I pakiet o bardziej realnej pojemności (0.28Wh/cm3): https://pl.aliexpress.com/item/VHO-3pcs-Syma-7-4V-2000mah-Lipoly-battery-UL-charger-Spare-part-for-X8-X8A-X8C/32821123013.html
maxiiii Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Przemek taki offtop. Mam akumulatorek jak na zdjęciu. Waga jak na zdjęciu, 4S. Wiem ile ogę z niego pociągnąć. Czy z ciekawości jesteś w stanie twoim sposobem obliczyć pojemność?
Bartek Piękoś Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Bartek - tu nie ma mowy o napięciach tylko pojemności. 3.2Ah vs 2.5Ah a nie voltach... Hmm... Myślałem, że jedno i drugie jest ściśle powiązane. Nie będziemy wyciskać z pakietu kolejnych mAh, w sytuacji kiedy napięcie jest już poniżej krytycznego. Przy ładowaniu nie "wbijemy" więcej mAh, jeśli napięcie jest już max. Przyrosty i spadki napięcia nie określają czasem sprawności pakietu i tego ile on w eksploatacji odda A oraz ile A przyjmie podczas ładowania? Jeśli się mylę, proszę o krótką odpowiedź.
japim Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Mój excel mówi mi że zawartość energii to ok 45Wh, Nominalna pojemność 3000 mAH A wymiary powinny być takie aby objętość była ok 150 - 160 cm3 Hmm... Myślałem, że jedno i drugie jest ściśle powiązane. Nie będziemy wyciskać z pakietu kolejnych mAh, w sytuacji kiedy napięcie jest już poniżej krytycznego. Przy ładowaniu nie "wbijemy" więcej mAh, jeśli napięcie jest już max. Przyrosty i spadki napięcia nie określają czasem sprawności pakietu i tego ile on w eksploatacji odda A oraz ile A przyjmie podczas ładowania? Jeśli się mylę, proszę o krótką odpowiedź. Jak sam słusznie zauważyłeś napięcia na pakiecie nie są liniowe a w związku z tym nie ma liniowej zależności między napięciem a pojemnością. Mówiąc prosto - jest zależność. Reszta odpowiedzi jest trudniejsza, bo musielibyśmy wkroczyć na drogę całkowania.
maxiiii Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jasnowidz czy cóś Przy obciążeniu 320W wyciągam z niej dokładnie 3050mAh. chinolska bateryjka a nie oszukana:) Dziwne:)
japim Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jasnowidz czy cóś Przy obciążeniu 320W wyciągam z niej dokładnie 3050mAh. chinolska bateryjka a nie oszukana:) Dziwne:) Zgadłem bo ma prawidłową masę. A gdyby nawet miał napisane 4000mAh to byłaby to niezła ściema i realnie byłoby dużo mniej. Akurat wróżenie z masy jest najprostsze Wszystkie pakiety LiPo jakie mam w bazie leżą na prawie idealnej prostej. Miałbym większy problem gdybyś dał mi objętość. Dlatego pakiet Zbigniewa to taki chiński wynalazek - który nie ma prawa działać. Masa 120g... przy 2S to ledwo 2Ah pod obciążeniem - ale o tym już pisałem. Kiedyś przeczytałem coś takiego: "Jeden sfałszowany wynik eksperymentu jest w stanie osiągnąć więcej niż lata dobrej inżynierii"
japim Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 Hmm... Myślałem, że jedno i drugie jest ściśle powiązane. Nie będziemy wyciskać z pakietu kolejnych mAh, w sytuacji kiedy napięcie jest już poniżej krytycznego. Przy ładowaniu nie "wbijemy" więcej mAh, jeśli napięcie jest już max. Przyrosty i spadki napięcia nie określają czasem sprawności pakietu i tego ile on w eksploatacji odda A oraz ile A przyjmie podczas ładowania? Jeśli się mylę, proszę o krótką odpowiedź. Bartek - specjalnie dla Ciebie. Wziąłem ten wykres (https://www.rcdepothobbies.com/product_p/ta-75c-1300-4s1p-racing.htm): I poddałem całkowaniu aby poznać wypompowana energie w funkcji napięcia (V x Ah vs V) i wyszło coś takiego: Jak widać napięcie nie wskazuje jednoznacznie stopnia naładowania (w sensie ile energii jest jeszcze w pakiecie). Jest tylko wskazówką
ssuchy Opublikowano 8 Lutego 2018 Opublikowano 8 Lutego 2018 ... Przy ładowaniu nie "wbijemy" więcej mAh, jeśli napięcie jest już max. ... ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Bartek, to nie jest prawda. Jest tak jak pisze Przemek powyżej, jeśli chodzi o aku. litowe. Czas ładowania aku. litowego standardową metodą CCCV do pełnego napięcia to nawet mniej niż 1/3 czasu całego procesu ładowania do "max" pojemności - jest to okres ładowanie stałym (kontrolowanym) prądem (przy rosnącym napięciu na celi (czyli CC: Constant Carent) i wtedy aku. osiąga ok. 60% (niektóre źródła podają 80%) swojej pojemności (posiadając już max, napięcie pracy). Pozostały czas ładowania do pełnej pojemności odbywa się przy stałym (kontrolowanym) napięciu i zmniejszającym się samoczynnie prądzie ładowania (czyli okres CV: Constant Voltage) i ten okres ("dobijanie" pojemności) trwa znaaacznie dłużej od CC. Trzy ciekawe wykresy, warte zastanowienia, cytuję poniżej: Polecam również obszerny artykuł z EP 3/2015 (plik pdf do pobrania): Akumulatory litowe ... oraz ciekawe materiały anglojęzyczne: Charging Lithium-ion How to Prolong Lithium-based Batteries What does Elevated Self-discharge Do? Why do Old Li-ion Batteries Take Long to Charge? Types of Lithium-ion Summary Table of Lithium-based Batteries ... i więcej: TUTAJ 2
hornet2 Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Opublikowano 12 Lutego 2018 Co robić ? Muszę jeszcze dokupić ze dwa pakiety . W tym pakiecie co mam napięcia na ogniwach zaczynają się rozjeżdżać gdy napięcie aku spada poniżej 7,2V . Jako takich zamienników do tego koptera nie ma . Nie wiem czy do obudowy wkładają tylko Shidę czy też innych producentów pakiety ? Tego nie widać i też o tym nie piszą . Jedynie tylko że jest to aku do Aosenmy CG035 . Ale z tego co widzę na filmach na YT to czepiają do tego koptera i cięższe zarówno gimbale jak i kamery od tego co ja mam . I jakoś to lata na tych aku . To jest nawet ok.300 g. Np. ten gimbal https://www.banggood.com/FPV-2-Axis-Brushless-Gimbal-With-Controller-For-DJI-Phantom-GoPro-3-p-908068.html?rmmds=search Do tego jeszcze kamera z co najmniej 70-80 g . To i nawet przekroczy 300 g .
Rekomendowane odpowiedzi