enter1978 Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Ja tylko sobie przypomniałem że takie okrągłe wzmocnienia z twardej sklejki , sa przyklejane do kadłuba i w miejscu kieszeni w ogonie, i są przyklejane do kadłuba w miejscu gdzie wchodzi rurka stabilizująca, Jakoś mi umknęło i nie napisałem tego w swoim temacie , ale tych podkładek nie trzeba doszlifowywać , otwory w środku wyglądają na okrągłe, ale takie nie są. Krzysztof zaprojektował te podkładki tak że sa owalne i w jednej pozycji pasują jak ulał bez doszlifowywania. Na którymś tam zdjęciu widać te podkładki na rurce stabilizującej , i widać namalowane znaki i na podkładce i na kadłubie , tak sobie znaczyłem juz ustaloną pozycję, i niczego nie doszlifowywałem, bo pasuje jak ulał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Krzysiek70, jak na razie nie myślę o oblocie. Dla mnie to jeszcze daleka droga, bo nigdy niczym nie latałem. A tym MX-em to trochę drogo by wyszła nauka latania. Wiesiek, czaje o jakie podkładki chodzi, ale na razie nie wiem za bardzo o co chodzi (choć się domyślam). Jak będę na tym etapie, że będzie trzeba je przykleić do kadłuba to wrócę do Twojego postu wyżej i na pewno rozkminię o co chodzi. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek70 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Łukasz jak chcesz zaczać spokojnie latać zapraszam na moją łąkę, pare osób postawiło swoje kroki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Witam. Udało się w końcu skleić domek. Całość sklejona na Soudala 66a. Kilka fotek ja to wygląda. Teraz zauważyłem, że chyba źle wkleiłem tę wręgę w środku kadłuba. Większy otwór powinien być po drugiej stronie, czy nie ma to znaczenia?? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Jest ok. To jest otwór na końcówkę rury wydechowej. Pod warunkiem że będziesz taką stosował Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabcio Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Szczere gratulacje ode mnie. Zarówno za jakość prac nad modelem jak i za zdjęcia prezentujące postępy w budowie. Takie fotorelacje z przyjemnością się ogląda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Mi tez się podoba, szczególnie posługiwanie się soudalem 66A, ja tego kleju juz zużyłem około 4 butelek, ale do spoin Łukasza trochę mi brakuje, więc w moim przypadku ilość zużytego kleju nie za bardzo sie przekłada na wprawę i doświadczenie . Buduje ten sam model jeszcze raz, i niektóre spoiny sa ładne, ale większość jest paskudna, tyle że na razie nie szlifuję nadmiaru kleju bo model składam w domu, jak będzie cieplej to go wyniosę na dwór i dopiero go oszlifuję. Ale mimo że tempo mam ślimacze prawie nic nie robię, bo jak pisałem ten model na razie nie jest mi potrzebny , więc średnio poświęcam mu około 15 minut dziennie. Ale tak ogólnie to mam już cały kadłub , mam statecznik pionowy cały skończony, i ten statecznik jest juz na stałe wklejony w kadłub. Dziś pewnie zrobię garba a jutro tego garba wkleję w kadłub , i tak powoli kiedyś tam go skończę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 4 butelki soudalu do MX-a?!?!? Ja na razie skończyłem jedną najmniejszą, ale prawie w połowie klej się w butelce skleił, stwardniał (zbyt wolno smarowałem ) i z tego powodu musiałem ją wyrzucić. Przy drugim skrzydle zacząłem używać drugiej i spokojnie na niej poprzestanę, powinno jeszcze większość zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Nie na mx-a Cztery butelki zużyłem odkąd bawię sie w modelarstwo, na wszystkie modele jakie do tej pory skleiłem. Ale jedną z nich można przeznaczyć na straty, np dziś posmarowałem sobie negatyw zamiast garba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Łukasz jak tam postępy? coś ucichło w temacie. Ja ogólnie przy drugim modelu nie robię nic, poświęcam mu może z 30min i to raz na kilka dni. Ale mimo to mam juz cały kadłub (oczywiście zdjęcie załadowało sie w poprzek ) Pogoda nie sprzyja lataniu, więc skończyłem piankolota którego gdzieś tam kiedyś rozpocząłem. Ale myślę że nawet nie spiesząc się skończę tego mx-a wiosną , bo stateczniki i stery to zrobię jeszcze w domu, a jak się ociepli to za skrzydła zabiorę się już w modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Wiesiek,ostatnio mało siedziałem przy modelu, ale coś tam się udało zrobić. Wkleiłem pierścienie pod kieszeń. Walczę teraz z tylną częścią kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Niedużo zrobiłem, ale zawsze coś. Dzisiaj chciałem kleić boczki, ale zorientowałem się, że nie mam tyle ścisków, żeby złapać przynajmniej jeden bok w całości, a nie chce mi się kombinować i kleić go jakoś na dwa razy. Jutro zamówię ściski i w tygodniu skleję kadłub do końca. Rozkminiłem już temat z tymi pierścieniami. Jedynie nie wiem gdzie idą te dwa pierścienie, pierwsze od prawej. One mają wymiary 22,5x10,5 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Wydaje mi się że to zaślepki na rurę w stateczniku. Sprawdzę jutro i potwierdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Piękna czysta robota, super fotki i cudny kot Tak trzymaj /wiem, że nie wnoszę nic do tematu, ale czasem dobrze wiedzieć, że chociaż ktoś trzyma kciuki / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Stateczników jeszcze nie robiłem, ale chyba właśnie tak jak Krzysztof pisze, a dodatkowo ja wyciąłem dwa extra i użyłem jako wzmocnienia (wewnętrznego) do rur stabilizujących położenie skrzydła, te dwa z lewej też wyciąłem extra i użyłem jako wzmocnienia zewnętrzne dla tych samych rur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Zgodnie z obietnicą pokazuję gdzie te pierścienie idą. Masz tu na zdjęciu. To nie MX ale konstrukcja podobna. No i pamiętaj, że te pierścienie z twardej sklejki (to co są przytulone przez ściski) mają być zeszlifowane pod kątem. Hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Dzięki za zdjęcia. Mam jeszcze pytanie co to listewki na natarciu statecznika pionowego. To powinna być listewka sosnowa czy z balsy czy nie ma to znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Na natarciach w żeberka idą listewki sosnowe, na to idzie pasek balsy który doszlifowujesz do kształtu żeberek , na to idzie poszycie statecznika, i na koniec doklejasz krawędź natarcia. Ale w sterach przez żeberka biegnie kwadratowa listewka (nie pamiętam wymiarów może 4x4?) i ona ma być z balsy, ja za pierwszym podejściem zrobiłem ją z sosny i prułem stery aby zamienić listwę na balsową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Sugeruję sosenkę. A tutaj masz jak to powinno wyglądać po sklejeniu stateczników ( i skrzydła podobnie). Czyli do czoła żeberek i tej sosnowej listwy doklejasz balsę dwójkę. I dopiero potem pokrywasz kesonem. Po wstępnym oszlifowaniu doklejasz listwę natarcia. Hej No i jeszcze sprawy dla ułatwienia. W żeberkach masz otwory 10 mm. To służy do ułatwienia montażu statecznika. Wkładasz tam rurę 10 mm aluminiową z np Mrówki. Zauważ, że w kadłubie też masz takie otwory. Więc jak będziesz wklejał statecznik do kadłuba to tę rurę wkładasz dodatkowo do kadłuba. To ułatwia montaż. Po wszystkim rurę oczywiście wyjmujesz W kadłubie masz też taki malutki otworek służący do pozycjonowania statecznika. Tam ma trafić podstawa listwy natarcia. Hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot92 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Wiesiek, Krzysiek dzięki za pomoc. Boczki się przykleiły, a w zasadzie jeden jeszcze schnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi