czarobest Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Mam pewien problem z wężykiem do baku, mianowicie kupiłem zbiornik 120ml, do niego była dołączona armatura lecz bez wężyka. Nie jest to oczywiście problem bo i tak musiałem kupić wężyk do instalacji, posiadam również jeszcze wężyk od poprzedniego modelu. Problem leży w tym, że oba wężyki są za sztywne (albo ssak jest za lekki?) i mimo poprawnego założenia w baku nie opadają one na dno zbiornika. To znaczy wężyk zawsze jest lekko wygięty z racji pakowania i w związku z tym można go ustawić tak, że opada na dno zbiornika, jednak po obróceniu go ssak wisi mniej więcej w połowie lub troszkę dalej, a powinien chyba dotknąć zbiornika. Boję się, że w sytuacji lotu odwróconego i poziomie paliwa poniżej połowy zbiornika może być problem . Czy macie na to jakiś sposób? Może robię coś nie tak i nie zdaję sobie z tego sprawy? Dodam że obrócenie zgięcia w bok nie załatwia niestety sprawy. Ssak ląduję niżej po odwróceniu niż połowa (zdjęcia) jednak znowu gorzej reaguję na obrót na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Pomóc może zamocowanie większego ssaka np.takiego z filcem lub eksperymentowanie z wężykiem-musi być na tyle giętki by nie stawiał oporu podczas zginania.Nie może też być stary bo z reguły twardnieje. U mnie tak leży , fakt że dość długie "ramię" na którym wisi ssak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Zważyłem i ssak od zbiornika waży 4g, znalazłem w internecie ważący 10g, może to faktycznie by pomogło - tylko ta wysyłka... Te z filcem widziałem że są opisywane jako do benzyny, ja nie napisałem - sorki, ale chodzi o silnik żarowy. Dobór wężyka to też problem bo niestety, ale nie mam możliwości podejścia do sklepu i sprawdzenia tego, a kupowanie kilku na próbę trochę kosztuje dla mnie. Jak by było tak jak u Ciebie to byłoby super , wniosek mam taki, że muszę chyba budować większe modele . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Do żarek to raczej wężyki silikonowe się zakłada, przy nich raczej nie będzie żadnego problemu z wyginaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardg Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Tutaj masz na miejscu ,możesz podejchać i wybrać jaki Ci pasuje https://allegro.pl/kategoria/destylacja-akcesoria-255997?string=W%C4%98%C5%BBYK%20SILIKONOWY&ref=navbar&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-col-1-4-1003&city=%C5%82%C3%B3d%C5%BC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Taki 10 gramowy mogę Ci wysłać za friko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Do żarek to raczej wężyki silikonowe się zakłada, przy nich raczej nie będzie żadnego problemu z wyginaniem. Wężyki które posiadam to właśnie wężyki silikonowe ze sklepu modelarskiego . Tutaj masz na miejscu ,możesz podejchać i wybrać jaki Ci pasuje https://allegro.pl/kategoria/destylacja-akcesoria-255997?string=W%C4%98%C5%BBYK%20SILIKONOWY&ref=navbar&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-col-1-4-1003&city=%C5%82%C3%B3d%C5%BC Szukałem w modelarskich i nie pomyślałem żeby szukać w ten sposób, dzięki za trop. Taki 10 gramowy mogę Ci wysłać za friko Kurcze, dziękuję . W sklepach zazwyczaj wchodzi tylko kurier który jest droższy od samego ssaka. Jeśli nie jest Ci potrzebny to chętnie przyjmę i pokryje chociaż koszt wysyłki Edycja: Przeprowadziłem zaawansowany test , tzn przykleiłem na taśmę do ssaka dwa pierścienie (takie do blokowania kółek na ośkach) i w ten sposób waga wzrosła do 8.8 grama. Z takim ładunkiem ssak lata tylko po ściankach baku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 7 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 No! Proste rozwiązanie okazało się najlepsze :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Dzięki Rafałowi od którego otrzymałem cięższy ssak wszystko jest teraz idealnie i w każdej pozycji baku ssak ląduję na dole. Bardzo dziękuję . Dziękuję też wszystkim za pomoc. No! Proste rozwiązanie okazało się najlepsze :-) Racja, jednak przy jakieś okazji postaram się poszukać jakiś giętszych wężyków o ile takie są - Od Rafała dostałem również kawałek wężyka i on też nie współpracuję z lżejszym ssakiem. Problemem może być też długość baku i przez to wężyka, najważniejsze jednak, że da się to rozwiązać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi