jacik Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Śledzę forum i z podziwem oglądam Wasze modele. Szukałem czegoś prostego i wpadł mi taki filmik na youtube. https://www.youtube.com/watch?v=YoRfb47oiZY Nie jest ładny ale za to minimum pracy. Można polatać i ocenić czy będziemy się dalej w to bawić Tylko skąd wziąć wymiary tego cudaka ? I z czego zrobiony ? Może dało by się z pianki podkładowej pod panele albo ze sklejki zwykłej 3mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Na filmie widać jak gość przykłada linijkę, więc parę razy zatrzymać film i masz wymiary. Moim zdaniem model lepiej zrobić z pianki pod panele niż ze sklejki (będzie za ciężki). W opisie filmu jest wykaz potrzebnych elementów do budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 No w przypadku tego konkretnego modelu, to to polatanie trwałoby jakieś 2-3 sekundy (o ile wcześniej nie latałeś modelem RC). Wyposażenie też dosyć hm... egzotyczne - dwa silniki bezszczotkowe... ewidentnie ktoś wykorzystywał "złom modelarski", jaki mu się po warsztacie walał. Jeśli chcesz zacząć zabawę z modelarstwem - to do nauki latania i tak najtaniej jest kupić np. Pioneera w wersji RTF (gotowy do lotu). Natomiast jeśli koniecznie chcesz coś samemu zbudować to RWD 5 (depronowy), albo Patyczak, czy Wicherek 10 (konstrukcyjne). EDIT: Oczywiście chodziło mi o silniki szczotkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Prawda. I wtedy zniechęcasz się do modelarstwa - latania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Patyczaka lub Wichereka 10 można zrobić ze skrzynek po owocach ? Tam chyba jest jakaś cienka sklejka ? Wicherek nawet fajniejszy i chyba mocniejszy. Dużo do niego można wyciąć na cnc a z tego też mam frajde Widziałem że nawet spalinowy silnik ktoś montował czyli musi być konstrukcyjnie mocniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Patyczaka lub Wichereka 10 można zrobić ze skrzynek po owocach ? Tam chyba jest jakaś cienka sklejka ? Wicherek nawet fajniejszy i chyba mocniejszy. Dużo do niego można wyciąć na cnc a z tego też mam frajde Widziałem że nawet spalinowy silnik ktoś montował czyli musi być konstrukcyjnie mocniejszy. Wicherek może jest sztywniejszy ale zdecydowanie nie mocniejszy na pierwsze latania. Oczywiście kiedyś ludzie od nich zaczynali i nie było problemu, ale ja na początek polecam coś z depronu bądź EPP. Taki model wytrzyma twarde przyziemienia i zdecydowanie łatwiej go naprawiać po kraksie niż model konstrukcyjny. Czasami w przypadku EPP wystarczy trochę CA i tyle naprawy . Może być RWD polecony wcześniej, może być coś z serii ToTo lub pewnie wiele innych modeli. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Coś rwd5_140x86.pdf nie mogę zaimportować do corela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot84 Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Polecam tą stronke https://www.alexrc.pl/old_files/users/skazoo/rwd/rwd.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Z niej mam właśnie pdfa Depron 3mm listewki i klej własnie kupiłem. W weekend przetestuje czy to się przetnie laserem ale pewnie będzie się topic. Ciężko się połapać co jest z 6mm a co z 3mm ale fakt że nie mam wprawy i doświadczenia. Boki na pewno są z 6mm. Z 3mm peszycie skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 cdr (13) w archiwum rwd5_140x86.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Super wielkie dzięki. W corel 12 się nie otwiera ale Inkscape -> dxf i imprt w corelu i mam ;D Tylko chyba wymiary się poknociły bo 1 skrzydło ma 1,4m długości a na planie w pdf około 70cm ( nie mam jak zmierzyć w pdf) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 cdr 12 rwd5_140x86.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Tu jest Wicherek piankowy, Prząśniczka a nawet Mustang: http://gammodel.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Super teraz się zgadza wymiar i bez problemu się otwiera . Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Niestety pianka się nie tnie laserem a nie mam zdolności manualnych ani cierpliwości do drobiazgów. Może jest jakiś model ze sklejki 3mm( tania ogólnie dostępna) i maksymalnych wymiarach pojedynczego elementu 34x24 cm ? Samo obklejenie tego to już będzie wyzwanie A jeszcze pytanie pewnie głupie. Jak bym RWD5 wyciął wszystko ze sklejki 3mm lub ewentualnie balsy np 2mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Niestety pianka się nie tnie laserem a nie mam zdolności manualnych ani cierpliwości do drobiazgów. Może jest jakiś model ze sklejki 3mm( tania ogólnie dostępna) i maksymalnych wymiarach pojedynczego elementu 34x24 cm ? Samo obklejenie tego to już będzie wyzwanie A jeszcze pytanie pewnie głupie. Jak bym RWD5 wyciął wszystko ze sklejki 3mm lub ewentualnie balsy np 2mm ? Ale jak wszystko ze sklejki 3mm? Jesli to ma latac to zrob z depronu. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Właśnie przyglądałem się wicherek 10 z 1mm i 1,5mm ( chyba balsy) . W weekend może coś zacznę dłubać Wytnę kilka drobiazgów laserem i zobaczę czy jest sens w ten sposób robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Jak piszesz że nie masz zdolności manualnych to pozostaje ci kupno gotowca w sklepie. W tym przypadku proponuję coś co bardzo trudno uszkodzić. wybierz coś taniego: https://abc-rc.pl/q/?keywords=lataj%C4%85ce%20skrzyd%C5%82o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyBart Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Ja pierwsze latałem wing wing Z-84. W sumie, to na nim nauczyłem się latać. Później standardowo, do znudzenia pioneer 1400. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Nie chce gotowca. Tak oglądam plany wichereka 10 i nie mogę dojść skąd wziąć wymiary Opisana jest tylko grubość sklejek. Chyba nie umiem czytać ze zrozumieniem ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi