Grzesiek Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Witam mam prosbe czy mogl by mi ktos zaprojektowac płytke PCB do ktorej byly by wlutowane przewodu podpiete do odbiornika (lotki - dwa osobne kanały,klapy jeden kanał,hamulce 1 kanał)do zlacz MPX .Plytke sobie sam wytrawie i polutuje natomiast brak mi wyobrazni jak to ma beć połaczone .Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Kwałek płytki dwustronnej (odpowiednio przyciętej), wsuń pomiędzy złącza, oznacz markerem miejsca gdzie należy przylutować złącza, i do trawienia. Lutujesz złącza bezpośrednio do płytki i przewody podobnie. Jednakże lutowanie przewodów bezpośrednio do styków i nałożenie koszulek termokurczliwych, jest dobrym rozwiązaniem choć wymaga nieco wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 -Grzesiu tak doświadczony modelarz jak Ty zawraca chopom żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Kwałek płytki dwustronnej (odpowiednio przyciętej), wsuń pomiędzy złącza, oznacz markerem miejsca gdzie należy przylutować złącza, i do trawienia. Lutujesz złącza bezpośrednio do płytki i przewody podobnie. Jednakże lutowanie przewodów bezpośrednio do styków i nałożenie koszulek termokurczliwych, jest dobrym rozwiązaniem choć wymaga nieco wprawy. Akurat nie o takie rozwiązanie chodzilo.Chodziło o zaprojektowanie jednej plytki na dwa zlacza MPX i laminacie jedno stronnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Nie do konca to ale dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Widzisz Grzesiu nie do końca wszyscy wiedzą o co tobie dokładnie chodzi. Dawno ,dawno temu ( jakieś 40 lat) brałem papier milimetrowy do rysunku technicznego i zaznaczałem punkty lutownicze elementów elektronicznych na tym papierze. Gdy miałem poukładane rysowałem połączenia ołówkiem . Poprawki robiłem gumką do mazania i na nowo rysowałem. Scalaki odciskałem na papierze bezpośrednio aby były dokładne miejsca do wiercenia. Tak samo możesz zrobić płytkę z tymi złączami MPX. Odcisk na papierze a potem dowolne połączenia z punktami lutowniczymi do kabelków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Chodzi mi po prostu o plytke na której będą wlutowane 2xMPX połączone (+i-) a osobne tylko sygnały.Poprostu chce płytke przykręcić w modelu gdzie bede wpinał wtyczki ze skrzydeł.Jedno skrzydło 1x servo hamulca,1xservo klapy i 1x servo lotki.Z tym ze lotki beda wykożystywać 2 kanały a reszta po jednym,i zamiast V kabla chciałem to wszystko mieć na płytce.Do płytki wlutował bym kable z wtyczkami do RX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Jakiś rysunek jak autor to sobie wyobraża pomógłby bardzo. Bo później są takie kwiatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja coś takiego robiłem ale na połówkę skrzydła dawałem jedno złącze MPX. Skrajne piny złącza to był wspólny (-) i wspólny (+). Cztery wewnętrzne piny to były sygnały sterujące do serw i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja coś takiego robiłem ale na połówkę skrzydła dawałem jedno złącze MPX. Skrajne piny złącza to był wspólny (-) i wspólny (+). Cztery wewnętrzne piny to były sygnały sterujące do serw i tyle. ja też tak chce zrobić ,tyle ze na jednej płytce dwie połówki skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja robię coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Super można i tak tylko ja musze zrobic klapy i chamulce na V kablu a żeby tego nie robić musiał bym mostki na płytce zrobić a lotki normalne z dwóch wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Grzegorz coś się gubisz w tych połączeniach. Jeszcze raz powiedz co chcesz zrobić i w którym miejscu modelu te połączenia mają być wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacik Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Jaki tam jest raster w MPX ? między środkowymi pinami 2.54 ? Skrajne też są oddalone o 2.54 tylko centralnie ? Z tego co widzę to są 4 kanały w środku a zasilanie na krańcowych. I chcesz takie dwa koło siebie i wyciągnięte na taśmę IDC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Juz po sprawie temat zamkniety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi