Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Jak jest z trwałością wydruku PLA ?
Francka Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Opublikowano 28 Lutego 2018 Trwałość wydruku PLA zależna od temperatury ,czyli pod działaniem słońca może się odkształcić . Jeżeli chodzi o wytrzymałość to jest zależna od wypełnienia temperatury druku , ale oprócz PLA jest jeszcze ABS PET. Każdy materiał wymaga innych temperatur wydruku i grzania stołu.
japim Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Jest jeszcze nylon, guma, TPU, hips, , tzw wood, wzmacniane carbonem, a jak zrobisz sobie specjalny ekstruder to nawet glina, ciasto
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 A6 wraz z ekstruderem jaki dostajemy w pudełku może drukować z ABS'u? Czekam na paczkę...
japim Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Tak - ma podgrzewany stół - może drukować ABS. Tylko że druk ABS nie jest bezproblemowy - na początek proponuję jednak zabawę z PLA. A jeżeli już koniecznie z ABS to dobrej firmy. Inaczej tylko będziesz się bardzo irytował, że Ci wydruki nie wychodzą - bo się nie przyklejają, że się podwijają, albo odklejają, albo filament się zacina itd itp... Do szybkiego nagrzewania stolu do 100stC należy zaizolować spód stołu (np kawałkiem tektury), wentylator w ekstruderze potrafi przechładzać lokalnie wydruk i np nawisy potrafią podwinąc się do tego stopnia, że głowica zaczepia o nie i wyrywa - wiele wydruków ABS nie skończyło się pozytywnie. Dobrze jest zaizolować/przykryć czymś drukarkę aby odizolować ją od przeciągów, a jednocześnie zatrzymuje to część temperatury w środku i pomaga w wydruku, do tego pomaga też w nagrzewaniu stołu do wysokiej temperatury. Druk wysokich wydruków jest bardzo problematyczny - skurcz i schładzanie warstw powoduje pękanie wydruków. Sporo nauczyły mnie próby druku z kiepskiego ABS i dlatego uważam że tak ważna jest jakość ABS. Polecam ten z Devil Design. Jeżeli nie chcesz mieć tych wszystkich problemów albo ograniczyć każdy problem co najmniej o połowę to zacznij od PET-G - też Devil Design. Lepiej się klei, nie kurczy się tak bardzo, jest wytrzymały, nie wymaga grzanej komory itd itp... a PLA to już przedszkole
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Okey, dzięki za radę - wezmę sobie do serca! Póki co podrukuję z pokorą na PLA Czy ew. mógłbym na PW podpytać o to i owo gdyby zaszła taka potrzeba? Pozdrawiam M
japim Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Oczywiście - albo emilem gdyby skrzynka była zatkana: pjak2000 na o2.pl
Osa Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Potwierdzam. Drukowanie PET-G od Devil Design nie powoduje praktycznie, żadnych problemów, przynajmniej ja do tej pory nie miałem.
Francka Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Opublikowano 6 Marca 2018 Maszyna pracuje , wydrukowałem wszystkie koła i gąsienice . Łożyska i śruby na miejscu i skręcamy całość Teraz czekam na silniki i buduje przekładnie napędowe .
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Pięknie Moja Aneta właśnie doszła.. Czy mógłbyś podpowiedzieć jakie parametry stosujesz dla PLA dla tej dyszy? Pozdr. M
Francka Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Opublikowano 8 Marca 2018 Ja używam PLA tej firmy http://allegro.pl/filament-pla-1-75mm-1kg-bialy-szpula-drukarka-3d-i6968218053.html?snapshot=MjAxOC0wMi0yMFQxNzoyMTozMC4wMDZaO2J1eWVyOzliMmI0YjczZTJkNWE1MTUwZjRhNjA5NDBmYjJjYzgyYzU5NmUzZThiODA5ZGQ3M2M0ZjRjNzFmZTg3MzRkNjc%3D ,bo jest tani i bardzo dobrze mi się z nim pracuje . Temperatura 205 do 210 pierwsza warstwa 0,3 następne 0,2 dla dyszy 0,4 Myślę , że już poprawki do drukarki drukujesz
Zycior Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Temperatura 205 do 210 pierwsza warstwa 0,3 następne 0,2 dla dyszy 0,4 Są jakieś powody dla których pierwszą warstwę ustawiasz na 0,3, kolejne na 0,2 ? czy to tylko chęć ułatwienia sobie życia z kalibracją stołu i wysokości dyszy? Przy okazji... mogę oddać nowiutki, nierozpakowany filament abs firmy esun3d. Co prawda stół grzany mam z 230V i trwa to moment, ale jakoś abs nie przypadł mi do gustu, poza tym nie mam wielkiej potrzeby stosowania właśnie tego materiału.
Francka Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Opublikowano 8 Marca 2018 Wydaje mi się , że 0,3 jest bardziej szorstki i łatwiej się klei do 2 -giej warstwy a następna warstwa to wygładza . A co do ABS to jeszcze nie testowałem bo trzeba mieć drukarkę obudowaną , Abs nie lubi przeciągu .
Zycior Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Bez przesady z tą obudową, co prawda nie da się zbytnio drukować przy otwartym oknie, ale w zamkniętym pomieszczeniu drukuje się bez żadnego kłopotu (tez mam anetę), także guma idzie bez większych kłopotów. jedynie moja guma zapycha dyszę jak zostawię ją do ostygnięcia w ekstruderze - podczas drukowania żadnych kłopotów. Mam trochę wolnego ABSu od DevilDesign, jezeli masz ochotę potestować to mogę wysłać Ci kilka metrów do zabawy.
japim Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Ja do druku z ABS po prostu nakrywam drukarkę arkuszem folii bąbelkowej. 1
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Drukuję drukuję.. Obecnie części do drukarki Nie zdawałem sobie nawet sprawy jakie to uzależniające zajęcie! Panowie, może podpowiecie. Dużo czytam na sieci nt. obciążenia płyty Anet'y - więc zamontowałem mosfet na heatbed. Zaobserwowałem że zasilacz Anety ledwo to wszystko ciągnie... Najprościej byłoby wymienić na jakiś solidniejszy (ale zużyłem chwilowo mój budżet), powiedzcie mi proszę - czy można zasilać heatbed osobnym zasilaczem przez mosfet??? Jeśli tak - to czy mógłby to być zasilacz 24V (taki ma do zasilania ładowarki) - oczywiście heatbed należałoby wcześniej przestawić na 24V... Pozdrówka M
Francka Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Opublikowano 9 Marca 2018 Raczej więcej uwagi zwróć na wtyczkę podłączaną do stołu po tygodniu drukowania robią się przerwy w zasilaniu stołu. Te kable cały czas pracują styki się wypalają . Mój zasilacz działa bez problemów , wiec i Ty podrukujesz sporo zanim coś się stanie. Zasilacz 24 V jest problem bo płyta sterująca jest zasilana 12 v tak samo stół
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Też zastanawiałem się nad tą białą złączką - styki są stanowczo za delikatne na 10A. Myślałem aby zostawić płytę na 12V a sam stół podpiąć na 24V (mam stół z podwójnymi stykami do wyboru 12/24) przy 24V ma 3,4 Ohma - więc max 7Amp i szybsze grzanie (170W do 120W dla 12V) - plus minus, liczone w głowie... Co o tym sądzicie?
Francka Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Opublikowano 9 Marca 2018 Mocniejszy zasilacz http://allegro.pl/zasilacz-modulowy-tasma-led-3d-12v-30a-360w-ip20-i6575999601.html i bez przeróbek .
Rekomendowane odpowiedzi