safari28 Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Witam jako że na forum obfituje ten temat postanowiłem i ja spróbować. Mając w graciarni odbiornik AR6400LBL z drobnicą chciałbym go gdzieś upchać i szczęśliwie wykorzystać Założenia rozpiętość 55cm waga ?? konstrukcja balsa +śladowe ilości sklejki krycie tradycyjnie japonka 12g Wyposarzenie odb zintegrowane serva liniowe regulator 3a silnik 5g lotki 1x serwo 2g. Model pod względem wykonania w tej skal będzie bardzo trudny ale co tam lubie wyzwania poza tym w długie wieczory trzeba czymś się zająć Może przy odrobinie szczęścia cuś się da z tego ulepić na razie tyle wyszło. flaczki najbardziej boję się lutowania serwo odbiornik ze względu na firmową specyficzną wtyczke muszę to zrobić i trochę tego co posklejałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Hehe...też się przymierzałem do niego w micro, ale jeszcze mniejszego. Buduj, ciekaw jestem efektu końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Wreszcie w temacie mikro zaczyna się coś dziać. Faktycznie model w tej skali nie jest łatwy ale decyzję podjąłeś i model trzeba zbudować. Znalazłem chyba taki odbiornik https://pl.aliexpress.com/item/AR6400LBL-6Ch-Ultra-Micro-Receiver-BL-ESC-SPMAR6400LBL-FOR-RC-AIRPLANE/32433621766.html Czy to co masz to odzysk z jakiegoś modelu. Z jakim nadajnikiem to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Spektrum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Wreszcie w temacie mikro zaczyna się coś dziać. Faktycznie model w tej skali nie jest łatwy ale decyzję podjąłeś i model trzeba zbudować. Znalazłem chyba taki odbiornik https://pl.aliexpress.com/item/AR6400LBL-6Ch-Ultra-Micro-Receiver-BL-ESC-SPMAR6400LBL-FOR-RC-AIRPLANE/32433621766.html Czy to co masz to odzysk z jakiegoś modelu. Z jakim nadajnikiem to działa. To jest dokładnie ten odbiornik w systemie DSM2 dedykowany do modeli eflite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Ja miałem zrobić mustanga o rozp. 650mm potem zmniejszyłem do 600mm i to był błąd. Ten Twój poleci na pewno, pomimo że ma mniejszą rozpiętość, tutaj liczy się waga wyposażenia a konstrukcja to puch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 Wojtek, jak postępy w pracach, ile waży Twoja konstrukcja. Wiem, że niełatwo się buduje takie maluchy. Małe OT w temacie. Zamówiłem małe serwa na 1S 1,7g i o dziwo bardzo szybko dotarły. Na fotce porównanie wielkości Fitec 0205 2,5g i serwka na 1S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Witam u mnie mały przestój konstrukcja to co powyżej to 6g całość z elektroniką 38g to już sporo. Andrzej nie miałem tych serw w czarnej obudowie ale na pewno będziesz z nich zadowolony to jest praktycznie to samo co moje. Wracając do modelu to polutowałem elektronikę. Przylutowanie serwa to był prawdziwy koszmar. Niestety patrząc do instrukcji i lutując okazało się że serwo ani drgnie. Popełniłem okropnego babola z racji że tam nie było połączeń na odbiorniku tylko we wtyczce. Na szczęście udało się szczęśliwie z tego wybrnąć Co do projektu mam wielkie obawy że motorek może być za słaby.Z modelem nie mogę przekroczyć pewnie 110-120g. Na tym etapie musiałem wszystko zamocować już w modelu i zamontowana elektronika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Cześć 32g na elektronikę, to chyba trochę dużo jak do takiego malucha. Ja przymierzam się do kpl elektroniki z aku poniżej 20g . A serwa faktycznie takie jak Twoje , jedynie kolor inny. Np. taki odbiornik 8kan, waga 1g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Wojtek, z zainteresowaniem śledzę postępy, choć pewnie niezbyt często cokolwiek napiszę, bo każdą wolną chwilę poświęcam teraz na "oranie w ESC", którego pierwszy prototyp testuje Andrzej (rajaner) w swoim M-33. Chcę dopieścić tego ESC i skończyć również aparaturę RC (także typu: zrób sam), bo w tym roku (w końcu) hajda w powietrze maluchami z własnej konstrukcji elektroniką (w każdym bądź razie takie są plany ). "Pomakietujesz" trochę tego Erwusia, czy tylko na lekkie latadełko się nastawiasz? Cześć 32g na elektronikę, to chyba trochę dużo jak do takiego malucha. Ja przymierzam się do kpl elektroniki z aku poniżej 20g . A serwa faktycznie takie jak Twoje , jedynie kolor inny. Np. taki odbiornik 8kan, waga 1g. HTB1BUwOQpXXXXabXFXXq6xXFXXXr.jpg Jędrek, z taką elektroniką (serwa/odbiornik) to już możesz próbować zmajstrować prawdziwego malucha-orzeszka/elektryka RC o rozpiętości 33 cm (13 cali), np. takiego PWS-11 (Arno Diemera): ... plany PWS-11 (źródło: Outerzone): PWS_11-Peanut_Arno_Diemer_vec.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Wojtek, z zainteresowaniem śledzę postępy, choć pewnie niezbyt często cokolwiek napiszę, bo każdą wolną chwilę poświęcam teraz na "oranie w ESC", którego pierwszy prototyp testuje Andrzej (rajaner) w swoim M-33. Chcę dopieścić tego ESC i skończyć również aparaturę RC (także typu: zrób sam), bo w tym roku (w końcu) hajda w powietrze maluchami z własnej konstrukcji elektroniką (w każdym bądź razie takie są plany ). "Pomakietujesz" trochę tego Erwusia, czy tylko na lekkie latadełko się nastawiasz? Jędrek, z taką elektroniką (serwa/odbiornik) to już możesz próbować zmajstrować prawdziwego malucha-orzeszka/elektryka o rozpiętości 33 cm (13 cali), np. takiego PWS-11 (Arno Diemera): pws-11.jpg ... plany PWS-11 (źródło: Outerzone): PWS_11-Peanut_Arno_Diemer_vec.pdf Jerzy, no właśnie do takiej wielkości się przymierzam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Jerzy, no właśnie do takiej wielkości się przymierzam . Andrzej z niecierpliwością czekam na relacje sam mam kiedyś w planach popełnienie takiego mikruska. Bardzo mnie podbudowuje że temat cieszy się zainteresowaniem.Jesli chodzi o elektronikę to lipolek robi swoje 300mah waży z wtyczką ponad 16g docelowo miał być 180. Byłem niepocieszony wagą nawet rozmyślałem czy na tym motorku jest sens budować dalej jednak próby na śmigiełku 4,5x3 wypadły bardzo pomyślnie co mi przywróciło motywację do działania Ciepło na polu to i roboty spowolniły moje lepienie, jak na razie powstał statecznik waga niecałe 1g Jerzy ja również z wielkim zainteresowaniem śledzę twój projekt który na pewno zaowocuje niezłym orzeszkiem na pewno nic nie cieszy tak bardzo jak własnorecznie skonstruowana aparatura i cała reszta ps 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Witam Rozumiem, że poziomy z pełnej balsy. Dorobiłem się wagi do maleństw i trochę poważyłem . serwo 1,7g serwo Fitec 2,5g napęd szczotkowy ze śmigłem z Gammodel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Statecznik jest konstrukcyjny oklejony balsa 0,6mm ze wzgledu na wage i dosc gruby profil musialem nadac sobie roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Statecznik jest konstrukcyjny oklejony balsa 0,6mm ze wzgledu na wage i dosc gruby profil musialem nadac sobie roboty Noo.. to szacun, że Ci się chciało w takim maluchu robić w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Mała aktualizacja 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Wojtek, RWDuś zaczyna wspaniale się prezentować! Pewnie też większa motywacja do dalszej roboty jest, gdy patrząc na "kawał" gotowego szkieletora, można sobie już wyobrazić końcowe kształty? Witam Rozumiem, że poziomy z pełnej balsy. Dorobiłem się wagi do maleństw i trochę poważyłem . serwo 1,7g P3140092.JPG serwo Fitec 2,5g P3140102.JPG napęd szczotkowy ze śmigłem z Gammodel P3140103.JPG ... mój najlżejszy zestaw z napędem o ciągu ok. 40g na chwilę obecną wygląda tak: ...i waży w całości (ok. 21 g): Pewnie dałoby się z tym już coś małego sklecić, ale zamierzam jeszcze przy napędzie popracować - będzie inne śmigło, dzięki, czemu wzrośnie trochę ciąg (tak z 50 g powinien osiągnąć) i odchudzę zawieszenie przekładni, gdyż to było tylko do wstępnych testów - więc ze 2 gramy jeszcze ubędzie. Mam już upatrzone plany prostego, acz fajnie wyglądającego modelu malucha, który posłuży jako "platforma" do testowania samoróbkowej elektroniki RC. Na razie zdradzę, że będzie to piankolot (bo "stolarki" szkoda do takich eksperymentów rzecz jasna) - dwupłat o rozpiętości 42 cm, czyli jeszcze nie mikrus, ale od czegoś zacząć trzeba. Pozostałe szczegóły niebawem w stosownym temacie. PS Noo i zdradzę również, że regulator przy którym aktualnie pracuję (konkretnie piszę modyfikację programu do niego) będzie miał dodatkową funkcjonalność (o co prosili koledzy z forum), czyli DWA (a w zasadzie TRZY) w JEDNYM: 1/ regulator - ESC DC dla maluchów RC z napędem elektrycznym (mikromotorki szczotkowe) oraz 2/ timer dla maluchów elektryków FF/CL: (mikromotorki szczotkowe - napęd np. do "orzeszków" swobodnie latających, po to, żeby gumę zostawić już tam, gdzie jest jej właściwe miejsce, czyli w majtkach ), a także 3/ timer dla elektryków C/L (dla dowolnych silników bezszczotkowych, przy wykorzystaniu dedykowanego do nich dodatkowego ESC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Jerzy, jak jeszcze kabelki skrócisz to jeszcze wagi ubędzie, a one trochę ważą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Zgadza się, miedź swoje waży! Andrzej, dla mnie to nie problem i pewnie będę je dostosowywał do konkretnych modeli. Również typowe wtyki z rastrem 2,54 mm są nieodpowiednie (stanowczo za ciężkie) dla mikrusów i trzeba stosować mikrozłącza z rastrem 1 mm (ostatecznie 1,27mm), albo kable (poza aku.) bezpośrednio lutować bez złącz. PS Przykładowo - stosunek wagi mikrozłącza 3 pin żeńskiego z rastrem 1,27mm do podobnego z rastrem 2,54 mm (czyli takiego przy serwach) jest jak ok. 1 do 3-4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Zgadza się, miedź swoje waży! Andrzej, dla mnie to nie problem i pewnie będę je dostosowywał do konkretnych modeli. Również typowe wtyki z rastrem 2,54 mm są nieodpowiednie (stanowczo za ciężkie) dla mikrusów i trzeba stosować mikrozłącza z rastrem 1 mm (ostatecznie 1,27mm), albo kable (poza aku.) bezpośrednio lutować bez złącz. PS Przykładowo - stosunek wagi mikrozłącza 3 pin żeńskiego z rastrem 1,27mm do podobnego z rastrem 2,54 mm (czyli takiego przy serwach) jest jak ok. 1 do 3-4. Miedz albo nie miec , oto jest pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi