jędrek Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Japonkę można kupić też w sklepach dla plastyków i mają duży wybór gramatur: od 9g/m2 do 38g/m2. https://tuluz.pl/pl/c/Bibula%2C-papier-japonski/1482 - link do krakowskiego, w którym kupuję "stacjonarnie", ale pewnie znalazł byś też coś bliżej siebie. Dzięki za info . Skleiłem połówkę skrzydełka, najbardziej podoba mi się waga elementów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Szybki postęp prac. Urocze maleństwo powstaje. Czy jak się buduje tak mały model to czy stosuje się jakieś " specjalne " profile? I czy trzeba powiększać stateczniki aby było to maleństwo sterowalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Jeśli chodzi o profile, nie wiem. W Citabrii zastosowałem profil z planów, nie wnikałem co to jest. W tym maluchu profil "leżał" gdzieś koło Clark Y . Jeśli chodzi o powierzchnie stateczników, na pewno się powiększa, w tym modelu akurat nie powiększałem, będzie chyba OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Przy takich insektach, prawa aerodynamiki biorą w łeb . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Skrzydełko gotowe, trzeba tylko odciąć lotki i wydumać jakiś rozsądny napęd lotek . Co do wagi końcowej, wygląda to optymistycznie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Jak to się daje szlifować ? Takie cienkie i delikatne. Nie wyobrażam sobie jak tam montować napęd i elektronikę.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Jak to się daje szlifować ? Takie cienkie i delikatne. Nie wyobrażam sobie jak tam montować napęd i elektronikę.! Tak samo jak duży model, tylko delikatniej. Ja też nie wyobrażam sobie montażu elektroniki, ale trzeba podjąć wyzwanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 "Za małe lotki ma"! A wypełnienia dźwigarów pamiętaj koniecznie balsa pionowo :-) Naprawdę fajny insekt będzie, podoba mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 "Za małe lotki ma"! A wypełnienia dźwigarów pamiętaj koniecznie balsa pionowo :-) Naprawdę fajny insekt będzie, podoba mi się. Ma się rozumieć, nie może być inaczej . Troszkę do przodu dotarła paczuszka z Modelmaking z papierem koreańskim ( dostawa prawie błyskawiczna, świetny kontakt, polecam sklep) troszkę blade kolory, ale papier cieniutki, spróbuję go podbarwić na ciemniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Wydumałem napęd lotek (trochę podejrzany w necie) . a tyle waży, a w zasadzie 0,5g, bo nie doliczyłem ośki orczyka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 "Wydłubałem "podwozie główne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Jędrek, opisz dokładnie wrażenia z oklejania tym papierem, bo takiego cieniutkiego, to jeszcze w łapkach nie miałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Jędrek, opisz dokładnie wrażenia z oklejania tym papierem, bo takiego cieniutkiego, to jeszcze w łapkach nie miałem! Sam jestem ciekaw, oklejałem już różnymi grubościami japonki, ale takim jeszcze nie. W przerwach przygotowań świątecznych coś tam dłubię . maska silnika przed i po obróbce dłubania kopytko na kabinkę i kółeczko ogonowe, hmm.. robić sterowane czy wleczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Sterowane i chowane. Lekki wyjdzie "urwis", ale pewnie szybko-śmigacz. Najwięcej to będzie ważył nitrocellon-impregnat na papierze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Z ciekawości zważyłem to co mam zrobione. Myślę, że nie jest źle. Do tej wagi trzeba dodać około 2,5g na osłonkę kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Super maszynkę tworzysz, Jędrek. To będzie piękny modelik-mikrus RC! Latający, rzecz jasna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Dzięki Jurek, mam nadzieję, że będzie latał, ba nawet wiem . Powolutku do przodu, okazuje się, że budowa takiego malucha to przysłowiowy "pryszcz". Problemem jest instalacja elektroniki i wyposażenia. Mimo że to wszystko takie małe, to w czasie montażu jakieś takie wielkie . Noo.. ale damy radę . Na początek motorek i serwo lotek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Kabinka wytłoczona i przymiarka do modelu. Bardzo sympatyczny samolocik . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Czemu ta kabinka taka ciężka? Nie miałeś czegoś cieńszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Super maszynkę tworzysz, Jędrek. To będzie piękny modelik-mikrus RC! Latający, rzecz jasna. ... tak jak pisałem (wyżej) wcześniej - już sobie go wyobrażałem w myśli, a widzę, że będzie jeszcze pikniejszy! PS Krzysiek, słuszna uwaga! Andrzej, jeszcze raz ostatnią fotkę zapodaj, tylko obok modelu postaw pudełko zapałek, jako skalę odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi