daras Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 No w końcu i ja dziś zacząłem drukować samolot. Skorzystałem z G-kodów dostarczonych wraz z plikami Stl, i zacząłem drukować blok silnika, myślę że gdybym wygenerował je sam to wyszło by ładniej. No ale jak na pierwszy samolot to może być. Mam pytanie bo na stronie polecają PLA a ja się zastanawiam czy PET-G nie byłby lepszy. Macie może jakieś doświadczenia co lepsze? Teraz będę drukował głowice silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Pet jest fajny, ale jest problemem z odpowiednim sklejeniem go. Już ABS jest lepszym rozwiązaniem, ale za to jest problematyczny przy drukowaniu (co nie znaczy, że niemożliwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 ABS trochę śmierdzi przy drukowaniu, więc chyba zostanę przy PLA. Po wydrukowaniu mam nadzieję że będzie tak wyglądał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Jaki to rozmiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Rozpiętość skrzydeł 1217mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Abs jest problematyczny bo przy tak wysokich wydrukach bez grzanej komory powoduje skurcz w czasie druku wyższych warstw i pękanie na warstwach. Poza tym PLA jest o połowę tańszy od PET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Każdy ma jakiegoś bzika, a ja drukuje Corsaira. Jak już coś konkretnie będzie do pokazania to może pochwalę się w nowym temacie. Na drukarce widać kawałek owiewki silnika. Wydrukowałem już kilka elementów i powiem szczerze może coś z tego będzie Kolor mam średnio trafiony ale co tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Ja mam gotowy już silnik i elementy podwozia, jak posklejam to się pochwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Myślicie że to się wydrukuje bez podpór, mam gotowe gkody i podpór tam nie ma, zaś jak dam podpory to mogę mieć problem z ich usunięciem. Z drugiej zaś strony nie chcę ryzykować że 2 godziny pracy mogą iśc na marne. To jest widok środka kadłuba,część ogonowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Coś podobnego przed chwilą zdjołem z drukarki i się wydrukowało bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Cześć. Mnie oponki wyszły tak, wyglądają . Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daras Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Z jakiego materiału drukowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Witam. Używam efilament3d elastyczny guma. Trochę trwało zanim zaczęły wydruki wychodzić. Teraz bez problemu wydrukowałem opony do F1 Daniel Norres i do Stermana. Na boki po 4 warstwy bieżnik 3 warstwy wypełnienie miód 10% temperatura 248 stopni stół 60 stopni. Pozdrawiam Sławomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Czemu taka wysoka temperatura? Ja gume drukuje w 215C. Klei sie jak głupia, i stół nie musi być wcale podgrzewany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Czy ona ma 248 to nie wiem ( nie mam pirometru ) jaki masz stół ( ja szkło z naklejką adhezyjną ) Wcześniej miałem same problemy z głowicą dodałem prowadnik firlamentu między radełko a rurkę dyszy. Nie chciało się kleić do stołu, poniżej 60 odchodziło. Na razie odstawiłem gumę drukuje model. Ale do gumy jeszcze wrócę. Pozdrawiam Sławomir Ps. Przy najbliższej okazji przetestuje temperatury niższe i zimny stół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Poprawka - guma 225. Stół też mam 60C (z przyzwyczajenia) - zwykłe szkło - bez względu na jakość powietrza - ale na zimnym też drukowałem i było bez problemów. Tylko prędkości mam bardzo niskie - 25 - 30mm/s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 6 dni i 5 nocy, 1,5 rolki filamentu i wydrukowałem wszystkie elementy kadłuba wraz z usterzeniem. Zostały skrzydła i drobiazgi do podwozia. Pewnie minie drugie tyle czasu i będziemy robić testy w powietrzu. Szybko idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Heh. W tym czasie człowiek tez by pewnie wyrezal kadłub modelu... jest tylko jedno ale -te 6 dni to maszyna zapierdziela a człowiek sobie odpoczywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Pytanie ile czasu spędził człowiek na przygotowywaniu modeli dla maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi