Toudi Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Witam. Mam dziwny problem. Często po podłączeniu pakietu serwa same zmieniają swoje położenie neutralne. Są to serwa Tower Pro podłączone w układzie delta, zmiksowane w aparaturze. Przestawiam je mechanicznie, trymuje w aparaturze a po skończeniu lotu i zmianie zasilania ustawiają się jak do skrętu w lewo. Miał ktoś podobny problem?
japim Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Tak - miałem identyczną sytuację (http://pfmrc.eu/index.php/topic/64975-poprawność-trwałość-i-niezawodność-za-niską-cenę-między-bajki/?p=689294) - dlatego nie kupuje już tych serw
Toudi Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 Tylko u mnie sytuacja pojawia się na różnych serwach. Kupiłem tańsze SG90 na początku a później zainwestowałem w SG91R. I wychył obu serw jest taki sam. Dodam może resztę tego co w samolocie: -2x Tower Pro SG91R -ESC hotRC 30A 2A -silnik BR2212 -FS-iA6B -aparatura FS-i6x Może jakiś konflikt? Serwa nie zawsze też chodzą płynnie.
japim Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Gdybyś kupił serwa za 40 - 60zl/szt i miał ten problem to można by szukać jakiejś przyczyny. SG91R tez wcale nie grzeszą jakością... Prawdopodobnie potencjometr jest kiepskiej jakości i tak pozycjonuje serwa.
Toudi Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 Tylko czy potencjometr jest w stanie wychylić oba serwa jednocześnie za każdym razem tak samo mimo tego że są podpięte do oddzielnych kanałów? Czyli czeka mnie trochę męczarni przed startem:) zmieniając temat. Buduje RWD 5 by skazoo. Jakie serwa polecisz? Trochę trwa budowa i nie chciał bym zaliczyć odrazu kreta przez serwo.
robertus Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Przepraszam, gdzie używasz miksu delta w rwd5 by skazoo?
Toudi Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 Proszę o czytanie ze zrozumieniem:) mixow używam w su-27. Jego też tyczy się problem. Pytaniem dodatkowym jest, jakie zastosować serwa do innego budowanego modelu.
samolocik Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Ostatnio miałem spory problem z centrowaniem serw KST w Futabie - modulacja FHSS podpiętych do odbiornika wielozakresowego FrSKY. Problem prawie znikł po podłączeniu serw do oryginalnego odbiornika w modulacji TFHSS. Więc może jakieś nieodpasowanie lub problemy jakościowe. Spróbuj ustawić w nadajniku na nowym modelu od zera podłączając te same serwa do innego odbiornika. Zakładam, że zasilanie odbiornika i serw jest w przewidzianym dla nich zakresie oraz, że nie ma dużych oporów na powierzchniach sterowych które mogą przy samoczynnie przestawiać położenie dźwigni serwa po wyłączeniu napięcia.
Toudi Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 Muszę spróbować z innym reglem a co do powierzchni sterowych to opory mogą być spore. Model ok. 500g z tym że delta więc lotka i sw na jednym serwie i dosyć szybki samolot. Ale po wylądowaniu jest ok. Problem pojawia się po podłączeniu kolejnego pakietu.
AMC Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Witam. Mam dziwny problem. Często po podłączeniu pakietu serwa same zmieniają swoje położenie neutralne. Są to serwa Tower Pro podłączone w układzie delta, zmiksowane w aparaturze. Przestawiam je mechanicznie, trymuje w aparaturze a po skończeniu lotu i zmianie zasilania ustawiają się jak do skrętu w lewo. Miał ktoś podobny problem? Kamil, to niekoniecznie jest wina serw tym razem, pominąwszy rzeczywiście umiarkowaną ich jakość. Problem jest na linii nadajnik - odbiornik lub w samym odbiorniku, skoro pojawia się przy załączeniu Vcc 5V. Sprawdż jeszcze, czy to jest rzeczywiście 5V za każdym razem a nie chimery zasilania. Skąd bierzesz 5V dla serw i odbiornika ? Jeżeli tam jest wsio OK., to spróbuj zmienić odbiornik na inny, ewent. całkowicie zmień ten niepewny sprzęt (sorki - opisane zachowanie jest dyskwalifikujące). Nasze "zabawki" to nie zabawki, a Twoja praca jest pewnie o wiele więcej warta niż zawodna tania elektronika. Do RWDziaka to najmarniej jakaś Futaba, choćby i używana...
Toudi Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 Na zmianę apki ciężko będzie wyskrobać fundusz. Posiadam jeszcze dwa inne odbiorniki FS i inny regulator ale w tej chwili nie przy sobie. Jak wrócę z urlopu to postaram się pokombinować. Zasilanie idzie z lipo 3s przez regulator.
japim Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 Z tymi (SG90) serwami ewidentnie jest coś nie tak. Jak napisałem - miałem dokładnie takie same objawy. Co podpięcie pakietu to serwa w innym położeniu. A, że model był parkowym 3D to powierzchnie były na serio daleko od neutrum. Znudziło mi się trymowanie za każdym razem i to sporo (+/- 10%) i przestałem używać tych serw. Latam na linku Assan 2.4GHz i żadne inne serwo nie robiło mi takich numerów. Ale, ale... mam takie serwa w dwóch modelach (kupione w innej partii) i tam o dziwo jest OK. W tym jedno to skrzydło o rozpiętości 1m i prędkości przelotowej 90km/h i daje rade.
AMC Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 Z tymi (SG90) serwami ewidentnie jest coś nie tak. Ano prawda... Napotkałem co najmniej trzy rodzaje SG/MG 90/92 różniące się elektroniką w sposób zasadniczy. Używam MG92 z ewidentnie "cyfrową" elektroniką 400Hz i zewnętrznymi mosfetami w obudowie SOP8 - te sprawują się całkiem dobrze, pominąwszy spore luzy tu i tam. Najsłabsza elektronika napotkana w tych serwach to taka bez zewnętrznych mosfetów mocy, silniczek jest dość biednie sterowany wprost ze scalaczka. Te są niespokojne, brzęczą, drgają, nie trzymają neutrum i raczej do niczego się nie nadają. Scalaczek jest gorący przy pracy i być może stąd ta cała reszta przypadłości. Jednak skoro Kamil pisze, że taka sytuacja pojawia się na różnych serwach (#3), to raczej nie tu upatrywał bym przyczyny zmartwienia.
gucio72 Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Kamil. Mam leżącą Turnigy 9xr PRO + 4 odbiorniki, więc mogę ci pożyczyć do przetestowania.... Jakby co, to odezwij się na priv.
Toudi Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Opublikowano 11 Maja 2018 Byłem wczoraj na lotnisku i problem się nie pojawił. Dziękuję Gucio za propozycje ale muszę jakoś sprostać problemowi na swoim sprzęcie. Uparty trochę jestem:) zrobię jeszcze kilka testów w domu z innym reglem jeśli problem się pojawi. Spróbuję też zresetować ustawienia modelu w apce i skonfigurować od nowa. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi