Vesla Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Kolejna polska konstrukcja w moim hangarze. Tym razem zdecydowałem się na LWD Zuch 2, uroczy polski samolot z lat powojennych (1948) projektu inż. Tadeusza Sołtyka. Właściwie modyfikacja poprzedniego projektu Junak. Maszyna na swój sposób ładna. (są gusta i gusta :-). Model wykonam jako piankolot, dużym handicapem jest tu zastosowanie skrzydeł z PZL 50"Jastrząb". Jastrząb to był bardzo fajny model który niestety uległ poważnemu rozbiciu ale o dziwo ocalały skrzydła i te po drobnych zmianach i przemalowaniu będą nosić Zucha. Planowane malowanie: Kadłub powstał poprzez wycięcie bloku ze styropianu o grubości mniejszej o grubość poszycia (6mm). Wycinałem w/g kartonowych szablonów przy pomocy drutu oporowego. Blok wzmocniłem prętami węglowymi i siatką budowlaną. Następnie został oklejony poszyciem z depronu 6mm i oszlifowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Wiesław- kibicuję Ci jak zwykle, tym bardziej, że mamy widzę podobne gusta. Też mam na oku coś z Sołtyka, chyba bardziej Junka, ale to bardzo już blisko. Zrobisz "płócienne" pokrycie tyłu kadłuba? i Jaki będzie duży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Model jest niewielki jakieś 80cm. Jak wspomniałem wielkość narzuciły posiadane skrzydła. Co to tyłu kadłuba to może fajnie wyglądać jak się go odpowiednio wyszlifuje. Pomyšlę nad tym. Dzięki za pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Też czekam na dalsze relacje. z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Zuch jest PIEKNY ! Styropian , to akurat nie "moj" material , ale kibicuje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 O super, LWD. Ja mam do dokończenia Szpaka ale od paru lat nic nie dłubię przy nim poważniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Jestem pod wrażeniem pomysłowej technologii, ale w dziedzinie rzeźby sam Xsawery Dunikowski byłby z Ciebie dumny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Jarek - też wolę drewno ale materiału mam jeszcze dużo i szkoda żeby się zmarnował. Adam, to może Cie zmotywuję do powrotu do Szpaka. Władku - daleko mi do mistrzów choć styl Xsawerego Dunikowskiego jest dla mnie zbyt "twardy", "surowy". Ten Zuch budowany jest na styl modeli ESA więc zastosuję uproszczenia, jego celem będzie ćwiczenie akrobacji i szybkie latanie. Mam nadzieję, ze taki będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 budowany jest na styl modeli ESA więc zastosuję uproszczenia, jego celem będzie ćwiczenie akrobacji i szybkie latanie. Napisałeś, że Jastrząb poległ a chyba był z epp, wymianie kadłuba na styro + depron nie wróżę sukcesu. Bardzo ładnie to wystrugałeś i model na pewno wizualnie będzie się dobrze prezentował bo kadłub już wygląda bardzo dobrze ale to połączenie, kruchego styro z kruchym depronem to moim zdaniem nie najlepsze rozwiązanie. W sensie konstrukcyjnym oprócz wzrostu masy nie wiem co wnosi takie połączenie. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Buduję z tego co mi zalega. Jastrząb poległ trafiając z wielką prędkością centralnie w drzewo po tym jak w trakcie lotów zostałem "rozproszony" (delikatnie mowiąc) przez psa. :-( zostały skrzydła i część ogonowa. Siła była na tyle wielka, że wyciągałem kawałki drewna z uzwojenia silnika. Nie była to wina materiału. Z tą prędkością nic by nie przetrwało. Chcę zbudować model podobny do Jastrzębia do szybkiego latania i kręcenia akrobacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Mały update.Czy ktoś wie jak usunąć starą farbę ze skrzydeł? Emalia ścienna. Jak na razie to szlifowanie lub oklejenie folią i malowanie. Kadłub oklejony folią którą chyba można malować (zobaczymy). Stery - podklejone atrapy żeber, Kadłub wyszlifowany w imitację konstrukcji płóciennej. Słabo to widać na zdjęciach. Przymiarka całości jeszcze bez maski silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Efekt całkiem,całkiem . Pod farbą będzie prawdopodobnie jeszcze lepiej. Gratulacje i czekamy na więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Adam, to może Cie zmotywuję do powrotu do Szpaka. No jeszcze chwilę poprzekładam go z półki na półkę. Coraz bardziej mi przeszkadza taki niedokończony, a jak patrzę na Twój projekt coraz bardziej mam chęć przytargać Szpaka z piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Testuję dzisiaj akryl w sprayu. Muszę sprawdzić jak wpływa na folię. Płatowiec gotowy do malowania i zakładania osprzętu. Powoli idzie szykuję się do wyjazdu na pierwsze wakacje w tym roku i trochę mam przygotowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Czasami znalezienie chwili na hobby graniczy z cudem a gdy już się uda to zakres prac nie ma końca. Bieżące naprawy po ostatnich kraksach aktualnie używanych samolotów zajmują dużo czasu i mało zostaje na budowę kolejnych jak do tego jeszcze dodałem wyjazd na urlop i po powrocie rozpoczęcie malowania pokoi to już w ogóle. A gdzie czas na budowę Jaka 17W? Chyba dopiero jak skończę Zucha. Zuch wygląda jak na zdjęciach. Jest już w pełni wyposażony, czeka na maskę silnika i czerwony kolor oraz detale. Właściwie jest już prawie gotowy do oblotu. Jeszcze tylko wyważanie i może lecieć. Tylko znajdę czas... :-) BTW lekki nie będzie, już ma 390g z pakietem a jeszcze przytyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Dobra rada praktyczna. Model oblataj PRZED dekorowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Spoko, taki mam plan. Już jest prawie gotowy do oblotu. Znam to z doświadczenia. Ha ha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Tak z ciekawości, masz w planach dorobienie maski na silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Oczywiście, wraz z osłonami cylindrów. Bez tego Zuch traci fason :-). Zrezygnuję jedynie z podwozia. Jest za mały i lekki na trawiaste pole z jakiego startuję. Przerabiałem to już z PZL 26 mającym podobny układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Troszeczkę się rano nudziłem więc Zuch dostał malowanie. Niestety taśma maskująca zerwała w paru miejscach srebrną farbę z folii i nie obędzie się bez poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi