Marek_Spy Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 ja uwielbiam puzlić ( chyba nowe słowo wymyśliłem ) mnie to odpręża kiedy myślę o tym gdzie taki kawałek przykleić :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 ja uwielbiam puzlić ( chyba nowe słowo wymyśliłem ) mnie to odpręża kiedy myślę o tym gdzie taki kawałek przykleić :rotfl: :rotfl: Ja też mam coś do poskładania z pierwszych kroków (podskoków). I jak myślę , żeby się za to zabrać to się sprężam a nie odprężam . Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Nie, no ja puzzli nie biorę , czekam aż balsa wyrośnie na RWD Dobrze że to mała 9 bo jak by to była duża 6 to już bym leciał zrobić oprysk randapem twojej plantracji balsy A tak serio to takim tempem to dogonię artexiarzy ze swoim modelem w skali 1:4 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 ja nie lece nic opylać ani zapylać ... a Katowice są bardzo blisko ( patrz teoria względności ) a zalecam przy puzlowaniu odprężenie a nie sprężenie itd .... ( wpisać dowolne ) A jak wiem to ponoć balsa postanowiła nie rosnąć z uwagi na wzgląd optymalizacji zużycia nerwów modelarzy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 A jak wiem to ponoć balsa postanowiła nie rosnąć z uwagi na wzgląd optymalizacji zużycia nerwów modelarzy . To prasowe kłamstwa i propaganda, dla jakiej gazety pracujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Dla TV .... a Telewizja kłamie :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Czy silnik benzynowy 26 ccm sredniej jakości może być użyty do tego modelu RWD? Czy konstrukcja wytrzyma drgania a silnik będzie miał wystarczająco mocy? Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Darek , konstrukcja kadłuba wytrzyma , tylko nie wiem czy skrzydła się nie pourywają jak wystartuje pionowo ostro w górę . :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Darek , konstrukcja kadłuba wytrzyma , tylko nie wiem czy skrzydła się nie pourywają jak wystartuje pionowo ostro w górę . :devil: Skrzydła o ile wiem to się nie urywają od wznoszenia pionowego na śmigle tylko od przeciążeń np w ciasnej pętli. Ale rozumiem , że moc będzie odpowiednia. Bo w dziale silników benzynowych twierdzą , że silnik benzynowy to jest dobry od 50ccm tzn proporcje mocy do wagi jego oraz całego modelu. Podobno benzyniak ma połowę mocy co żarowy a więc 25 ccm odpowiadałby jakiemuś żarowemu 12 ccm a więc blisko takiego , jaki był zalecany do tego modelu. Więc nie wiem czy będzie aż taka nadwyżka mocy.... Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Podobno benzyniak ma połowę mocy co żarowy a więc 25 ccm odpowiadałby jakiemuś żarowemu 12 ccm a więc blisko takiego , jaki był zalecany do tego modelu. Oj tu może nie aż tak drastycznie przyklad saito 220 ma 3,5PS ;saito fg36 3PS czyli benzyna dokładnie taka sama konstrukcyjnie tylko inny gażnik wynika z tego że różnica to jedynie 15%. Mysle że to porównanie jest bardziej miarodajne bo oba silniki róznia się tylko gaźnikiem i swiecą wkęcona w głowice (oczywiście otworem i gwintem również) Dodatkowo te 15% mniej jest za cene praktycznie ośmiokrotnego spadku ceny użytkowania Myślę ,że do tego modelu luksusowym rozwiazaniem było by saito fg-20 20cm 4 suwowy benzyniak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Mysłe ze do tego modelu luksusowym rozwiazaniem było by saito fg-20 20cm 4 suwowy benzyniak . Pewnie przy ogólnej cenie modelu te 530 $ na silnik będzie prawie niezauważalną kwotą... :lol2: Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Za 26ccm benzynę 2T trzeba dać w UH około 160$ ( tak celem porównania cen) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Darek - żle kombinujesz. Nie można tego dzielić w ten sposób, przykład z mojej działki; silnik żarowy 4suw np .91 - 1.2 zastępowany jest silnikiem benzynowym 23cm. W moim modelu - dwupłat o rozp ok 200cm i wadze lekko ponad 6kg - zamiast 4suwa własnie .91 - 1.2cc będzie benzyna - początkowo miała być 22cm ale będzie 26 cm. Za 26ccm benzynę 2T trzeba dać w UH około 160$ ( tak celem porównania cen) I właśnie taki silnik - XYZ 26cm będzie w moim Nieuporcie 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Pewnie przy ogólnej cenie modelu te 530 $ na silnik będzie prawie niezauważalną kwotą... Luksusowe pod względem osiągów jak widać i ceny również. W przypaku modeli i osprzętu jest tak jak w przypadku aut mozna jeździć polonezem i można mercedesem w obu przypadkach cel jest ten sam przemieszczanie się z miejsca na miejsce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 DL-50 powinna być super. I do tego 2 litrowy zbiornik paliwa. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 szaleństwo............ może Panowie jeszcze do tego RWD 1:6 wsadzić MOKI R160 5 cylindrów w gwiaździe pojemności...........150 cm........i dowobić imitację 4 cylidrów i bajka........... jedynie by chyba trzeba by było przeskalować model razy 2 tak do 4 metów rozpietości............. ehh tak jakpisze kamyczek..... saito 20 cm benzynka 4 takt i nadmiar mocy żedu 100 %....... alno żarówka 15 cm......... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Popłyneliście równo z tymi silnikami. To może coś na zamówienie? http://www.sternmotoren.eu/pages/mainview.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Popłyneliście równo z tymi silnikami. To może coś na zamówienie? http://www.sternmotoren.eu/pages/mainview.html Nikt nigdzie nie popłynął, na wsadzenie silnika za 530$ nie każdego stać i nie każdy ma ochotę dawać taki kasę za to że jest to Saito.Saito to świetnie silniki ale bez przesady.Benzyna 26ccm jest tania w utrzymaniu.Wiem że za jakością idzie cena, ale Saito to nie jedyne słuszne rozwiązanie do tego modelu więc zamiast rozpisywać się o tym silniku może tak powrócimy do modelu RWD.O silnikach można porozmawiać w innym dziale, ale jak zauważyłem hasło "Saito" generuje same problemy ostatnio (czytaj:ostra wymiana zdań) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Wychodzi z tego takie samochodowe nie raczej samolotowe "poturbowani" gdzie do modelu zabytkowego od którego wymaga sie realizmu lotu wstawia sie silnik 200% normy. A z tym saito to faktycznie jakieś zboczenie. No chyba że ktoś nie ma co robić z kasą lub jest na etapie życia "zastaw się a postaw się". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Wychodzi z tego takie samochodowe nie raczej samolotowe "poturbowani" gdzie do modelu zabytkowego od którego wymaga sie realizmu lotu wstawia sie silnik 200% normy. A z tym saito to faktycznie jakieś zboczenie. No chyba że ktoś nie ma co robić z kasą lub jest na etapie życia "zastaw się a postaw się". Jeżeli ktoś robi zawodniczą makietę to czasem i Saito nie jest tym jedynym najlepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.