Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem zaciągnąć informacji na temat waszych doświadczeń w budowie niestandardowych dronów, mam głownie na myśli konstrukcje szkieletu czy eksperymentowaliście z ustawieniem ramion np. przednie wyżej tyle niżej, czy istnieją jakieś sztywne zasady co do kątów rozstawienia ramion, od niedawna zajmuje sie DesignSpark i próbuje znaleźć jak najwięcej  informacji.

Moim celem jest zaprojektowanie szkieletu i obudowy drona tak żeby nie było widać żadnych kabli, a jednocześnie był łatwy dostęp do podzespołów  a elektronika byla zabezpieczona przed zalaniem w czasie lotu ale była jednocześnie wentylowana, elementy w większości będą drukowane na drukarce 3d

chciałbym osiągnąć efekt lepszy niż "Inspire", ksztalty jak Dji Phantom albo Xiaomi Mi ---- Nie ---- odpadają głownie ze względu na "podwozie", niskie zawieszenie gimbala i paskudny wygląd 

Chętnych zapraszam do dyskusji albo nawet do wspólnego projektowania 

Zarys pomysłu 

bateria 3-4S ! od 5000 mha

gimbal 3 osiowy

fpv 

wielkość w granicach F450 lub mniejszy

"ruchome podwozie"

przyjemny ksztalt dla oka

Opublikowano

Marek - pierwszy skapit: Design Spark

Co do meritum pytania o wytyczne: lotem wielowirnikowca zarządza kontroler lotu (FC). Im bardziej odjechany układ zrobisz - tzn inny od tego jakie tryby wielowirnikowcow dany kontroler obsługuje tym bardziej będziesz miał problemy z poprawna stabilizacja. Rozwiązaniem będzie autorski wsad do controlera. Skoro zadajesz takie pytanie tzn ze nie wiesz nic na ten temat i zamiast poczytać chociażby o kontrolerach lotu aby nie zadawac takich pytan to rzucasz się z motyka na słońce.

Edit: obecnie FC posiadają możliwość dostosowania działania odpowiednich silników przy konfiguracji delikatnie odbiegające od nornalnej. Tzn można zrobić tak aby przednie działały mocniej a tylne słabiej. A tu jak zwykle - chce zrobić rakietę dajcie przepis na paliwo...

Opublikowano

Jak na razie zbudowałem kilka wyścigówek nie zawsze układ ramion w idealnym X. Nawet podczas agresywnego latania nie zauważyłem różnicy spowodowanej różnym układem ramion. Wszystko robi FC. Nie mam doświadczenia z drukiem 3D, ale oprócz jakiś osłonek nie wiem co tam chcesz drukować, cała konstrukcja powinna być z laminatu węglowego, najlepiej konstrukcja "pudełkowa". Słuchaj się chłopaków, wiedzą co piszą, sam korzystam z ich rad :)

post-6329-0-47116600-1527836013_thumb.jpg

Opublikowano

Nie chodzi o idealne X - niewielkie odstępstwa FC ogarnie. Ramy typu stretch tez FC ogarnia. Ale takie coś:

f003139690f5b9feb0bd4b74fabc7785.jpg

1431487486600.jpg

Jeżeli ma się wozić po niebie to wystarczy aluminium. Z druku 3D może zrobić sobie osłonki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie rozpisywałem sie o doświadczeniu bo nie widziałem takiej potrzeby, bardziej chce rozwiac swoje wątpliwości co do kształtu i katów ramion drona a gotowym oprogramowaniem pod ardupilot bo tam sa gotowe ustawienia pod kilka kształtów drona i nie wiem na ile sobie mogę pozwolić odskoczyć od tych szablonów bez większej ingerencji w ustawienia, teraz latam F450 który zbudowałem, na podstawie poradnikow na youtube i forach czesci kupilem na aliex... rozbiłem go tez sam kilka razy dodrukowalem kilka uszkodzonych elementów ramion, i zachęcony  powodzeniem rozwijam swoje zainteresowanie już bardziej pod kontem mojej wyobraźni a drukarka 3d i oprogramowanie do projektowania bardzo uwalnia ograniczenia które występują w gotowych modelach .... 

Opublikowano

To Twoje pytanie powinno brzmieć - jak skonfigurować ardupilota pod konkretna geometrie silników jeżeli jest mocno inna od typowego układu.

Wyszukiwarka Google: "ardupilot custom frame configuration"

pierwsza z brzegu odpowiedz: https://diydrones.com/forum/topics/custom-motor-config-for-quad-v-frame-need-help-to-configure-ap-1

A to dlatego ze FC to komputer i ogarnie to co sobie użytkownik ustawi... i ograniczenia są od strony użytkownika.

Opublikowano

O to jest dobra podpowiedz i naprowadzenie na wlasciwe tory myslenia, moge dopasowac oprogramowanie do moich potrzeb, bo przeciez zelazko tez moze latac ..;)

Opublikowano

Dokładnie tak :)

Jak już coś narysujesz to pokaż rendery.

Ostatnio na thingiverse widziałem ciekawy projekt składanego comptera (coś jak mavic):

https://www.thingiverse.com/thing:2794810

d7b1472393814f68378b13db8631a9dd_preview

I taki (tego samego projektanta):

https://www.thingiverse.com/thing:2791479

Trafiłeś w dziesiątkę własnie na tym modelu sie wzoruje ale mam już go po części wydrukowanego, czekam na rurki do mocowania silnikow

to poczatek modelowania

https://photos.app.goo.gl/693dCWLUaQvFz0sd2

https://photos.app.goo.gl/NDXtfQNy4mswSDVJ6 tak w tej chwili wyglada

Opublikowano

No proszę jaki fajny .... made in home, ja chce sie troszkę mniej się ubrudzić i tak jak pisałem wcześniej chce go zabudować, podoba mi sie że esc nie jest na ramionach tylko pod "pokładem" też podobnie umieszczę ...

Opublikowano

Pamietaj ze esc lubia sie grzac, a na ramionach maja dobre chlodzenie, szczegolnie przy dlugich lotach

Tak wiem ale w moich warunkach pogodowych temperatura powietrza nie przekracza 20 C w południe wiec nie powinien się przegrzać nawet przy dużym obciążeniu mam czujnik temperatury i podłącze go własnie do esc 

Opublikowano

ten z projektu powyżej składa się tak samo jak masówka produkowana kilka lat temu , rama alien 560. używam go kilka lat nie do zajechania, choć najsłabsze miejsce to podwozie.

post-1577-0-44459900-1527882916_thumb.jpg

Opublikowano

ja nie mam zamiaru budować modelu składanego to mnie kompletnie nie interesuje ...ma byc nie wiekszy niz F450 moze byc mniejszy ale dzieki za wskazowke a carbon przy dzisiejszej technologi jak dla mnie nie jest wyzwaniem moze  byc aluminium lub PLA, plastik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Świetny temat. Ja też lubie dłubać i na pewno będę temat obserwował.
Pozamawiałem ostatnio trochę gratów i też chcę sobie zrobić coś innego jak X czy H.

Bardzo chodzi mi po głowie V-Tail ale nie taki odkryty jak Hunter tylko bardziej zabudowany. Ja projektuje w Inventorze a jako materiał posłuży aluminium. Jako inspiracja posłużyła Medusa https://www.robotshop.com/blog/en/medusa-project-showcase-12997

Mojego V-Tail chcę zrobić w rozmiarze Huntera 500. Może coś opracujemy razem ???

Ja wykonam ramę z aluminium a ty osłony na 3D.
Pracuje w firmie w której mogę sobie wyciąć elementy na laserze i wygiąć w razie potrzeby na maszynie TruBend5170

Na Inventorze dopiero się uczę ale udało mi się narysować górną i dolną część jednego z przednich ramion.

post-2497-0-47661200-1529002029_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.