Atomizer Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Taka mała uwaga. Modele z podkładów, wyglądają lepiej, jeżeli rowki schowa się do środka. Jest to zmiana estetyczna, bez większego wpływu na zdolności lotne. Co do farby, Polistyren ma przykry zwyczaj reagowania z wieloma rozpuszczalnikami. Przed malowaniem sugeruję pomalować kawałek pianki i sprawdzić jak wygląda po 24 godzinach. Natomiast samo malowanie modelu, zrób już po pierwszym oblocie. Jak coś pójdzie nie tak, nie stracisz poświęconego na dekorowanie czasu i materiałów. Jeżeli model poleci ładnie - w nagrodę można go upiększyć. Robiłem wczoraj próbę tej farby kolor szary na szarym podkładzie... z czego robimy nasze delty. Niby wszystko jest ok farba wyschła a samej pianki nie wypala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 To wrzucaj film jak latać będzie, zobaczę jak lata bo moja miała jakieś problemy, chyba silnik za słaby bo tylko 1000kv, Sc było w normie, a mimo to strasznie nieprzewidywalne i niemiłe, jakoś teraz do delt i latających skrzydeł nie ciągnie mnie za bardzo, Samoloty bardziej stabilne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Co prawda lotki wkleiłeś odwrotnie, ale tak też będzie działać. A tak miałem o tym pisać zamontowałem je odwrotnie bo jak montowałem "właściwie" to lotka nie mogła zrobić pełnego ruchu w dodatku lepiej mi się tak podoba co do farb to już malowałem nimi nie raz są naprawdę fajne tylko biała słabo kryje nie wiem czemu się na nią zdecydowałem sam skoro wiedziałem ze słabo kryje PS: jeśli chodzi o malowanie po oblocie to nie wchodzi w grę bo już zacząłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Pełnego ruchu? Co masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Pełnego ruchu? Co masz na myśli? Chodzi o to ze jak szersza strona lotki była by po 2 stronie to podczas ruchu lotki do góry haczyła by o "statecznik" wytłumaczyłem zrozumiale czy pokazać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zrozumiałe To nie wystarczyło zrobić odpowiednią szparę między lotką a statecznikiem? Tak pytam, bo mnie zaciekawiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zrozumiałe To nie wystarczyło zrobić odpowiednią szparę między lotką a statecznikiem? Tak pytam, bo mnie zaciekawiłeś Pewnie wystarczyło by,ale tak się zastanawiałem,czy to może nie odwrotnie przyłożyłem.Patrze pasuj, sprawdzam plany i okazuje się,ze tak jest źle,ale się zastanawiam czy to przeszkadza w sumie nie,i tak to zostawiłem i o to cala historia Ps: a ja mam pytanie z innej beczki bo widziałem kiedyś gdzieś na tym forum jak podłączałeś turnigy 9x za pomocą kabelka USB do kompa ja próbuje i nic nie wykrywa jakby apki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Jak masz starą TH9X z oryginalnym oprogramowaniem (nie 9XR) to trzeba wyjąć moduł w-cz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Wyjmowalem i też nic to nie daje chyba że trzeba podpiąć też ten kabelek ? Ja mam 9x er Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Dziś pogoda dopisała i mogłem w końcu oblatać mojego X-Shuttle i przez pierwsze 10 sec latał naprawdę dobrze po czym odwrócił się o 180 stopni (do góry nogami ) nie wiem czemu i kret ;( nie mam pojęcia dlaczego sam się odwrócił szkoda ze tego nie nagrałem teraz na szybko zbuduje jeszcze jednego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Czy cięgna do lotek masz sztywne? wygląda jakby to był jakiś lichy drucik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 W zasadzie wszystko było sztywne podczas upadku się trochę pokrzywiły ale tez się zastanawiałem czy nie wymienić na coś mocniejszego myślisz ze to mogło być to ?? ja zastosowałem dokładnie te co były w Pioneer 1400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 2 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Te cięgna w powietrzu są ? W pionierze chyba były w bowdenie przyklejone do kadłuba. i dlatego były sztywniejsze niż tak w powietrzu. No chyba że zdjęcie źle oddaje perspektywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Tak mi sie wydaje ze chyba macie racje popychacze wyglądały sprawnie na ziemi w powietrzu pewnie nie sprawdziły się zupełnie zastosuje teraz zupełnie inne popychacze Mateusz tak są w powietrzu a tak jak napisałeś w Pionee były w Bowden co do anteny ja sugerowałem się tym aby dobrze ustawić SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 U mnie w tego rodzaju modelach najlepiej sprawdzają sie popychacze z pręta węglowego o średnicy 2mm. Od strony serwa: zetka z przyklejona na CA i zabezpieczona koszulką termokurczliwą. Od strony dźwigni: mosiężna regulacja snapa wklejona na jakąś szybką żywicę i snap plastikowy. Jest lekko, sztywno i pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 nie mam pojęcia dlaczego sam się odwrócił szkoda ze tego nie nagrałem Jeżeli model sam się odwraca w locie, to albo coś się stało z napędem lotek, albo masz zwalone wyważenie modelu, i za wysoko umieszczony SC, względem skrzydeł. Przeważnie zwraca się uwagę na wzdłużne ułożenie SC, zapominając, że jego pionowe położenie ma równie wielki wpływ na własności lotne. Bardzo możliwe, że masz też za słaby wykłon silnika, przez co moment skręcający od śmigła, może mieć tendencję do obracania modelu. Jeżeli jeszcze do tego pakiet w środku jest zamocowany niestabilnie i w locie odwróconym, opada niżej - robi ci się górnopłat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 A czy nie przypadkiem właśnie przez te za cienkie druty? Pierwsze 10 sec ok model nabierał prędkości, gdy nabrał lotki tańczyły bo nie trzymało je nic. Tak tylko luźno myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 W zasadzie to chyba i jedno i drugie miało wpływ bo pamiętam ze pakiet miałem przyczepiony bardziej po jednym boku więc model mógł mieć tendencję do przechylania się na cięższa stronę jeśli dodać to tego to ze w pewnym momencie lotki przestały reagować prawidłowo model porostu się odwrócił ze ja sam na to nie wpadłem wcześniej dzięki ! jestem na etapie budowania drugiego i myślę ze dziś powinienem go skończyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nisza Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Model skończony czekamy na pogodę i oblot popychacze zrobiłem teraz mocniejsze przyciąłem stare cienkie druciki i za pomocą nici kevarowej i kleju CA przymocowałem końcówki do pręta węglowego I zabezpieczyłem koszulka termokurczliwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Za daleko masz zamontowana dźwignie w lotce. Miejsce śrubki powinno być nad osią zawiasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi