Starless Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Witajcie, szukam Mpx Cularisa , mam do niego głęboki sentyment sprzed 10 lat , kiedy to razem nieźle polataliśmy, sprzedałem go wtedy ... bez sensu.. Teraz ciężko je kupić.. a to wyśmienity model. Mam Herona ale to nie to samo .. A może podpowiecie jakiś inny model w stylu Cularisa, duży, majestatycznie pokonujący przestworza, łapiący termikę Nie chcę żadnych chińskich laminatów, pękających w rekach, najlepiej byłaby jakąś pianka, do 3 m. Dzieki za sugestie. Pozdraiwiam Starless
Andrzej Klos Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Blejzyk; Hammer, Harpia lub Vampire
sbogdan1 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Poszukaj na OLX ... nie tak dawno natrafiłem i był w sprzedaży Cularis, co prawda używka ale na fotach prezentował się doskonale.Data ogłoszenia z 27 Maja więc świeże, wcześniej też był wystawiony ten sam przez tego samego sprzedawcę. Być może znikome zainteresowanie ze względu na cenę i dlatego tak długo ,,wisi,, w ogłoszeniu.Przyznam szczerze że też długo szukałem i w końcu znalazłem nówkę sztukę pudełkową w Czechach ... od taki ,,biały kruk,, niedostępny już.W segmencie pianek w tym rozmiarze Cularisa raczej ciężko zastąpić, MPX wypuścił co prawda Herona ale to taki wyrośnięty Soliusprzy całym szacunku dla Soliusa.
Starless Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2018 Witam Was, własnie nogocjuję z sprzedającym tego Cularisa, może sie dogadamy. A Ty jak znalazłeś swojego w CZ. Na portalu ogłoszeniowym?? A Blejzyka zaraz sprawdze. Pozdrawiam Piotr
sbogdan1 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 W okresie kiedy Cularis był jeszcze dostępny był dylemat albo on albo Solius.W grę wchodził tylko i wyłącznie egzemplarz nowy sklepowy.Wybór padł na ten drugi, później zapragnąłem czegoś większego ale tylko z MPXaWięc był kolejny dylemat Heron vs Cularis przy czym tak jak wspominałem Heron to wyrośnięty Solius, no to sobie mówię Cularis. No niestety pozamiatane... obdzwoniłem praktycznie wszystkie sklepy modelarskie w PL - efekt: niema, nie dostępny. Wiec zwiększyłem zakres poszukiwań poza PL. Najpierw znalazłem w Szwajcarii. Koszt przesyłki i cena zwalała z nóg i dyskwalifikowała zakup. Następny egzemplarz odnalazłem w Austrii to samo... cena + przesyłka masakra.Odpuściłem i zrezygnowałem wszak z tego co wyczytałem MPX już nie produkował bodajrze na długo przed pojawieniem się HERON_a.Upłynęło sporo czasu i kolega z forum sprzedał mi wiadomość że gdzieś dopadł Cularisa.No to do boju przeglądarka i kolejne miejsce poszukiwań to u naszych sąsiadów w Czechach. O dziwo ,,wisi,, jedna sztuka w sklepie, mówię sobie taaaa... pewnie dawno sprzedana tylko nie ściągnięta.Zapobiegawczo zrobiłem rejestrację i zatwierdziłem kupno modelu.Cena z przesyłką była dość przyzwoita ale wiadomo płatne z góry i oczekiwanie później na paczkę.Następnie przed zapłatą kilka e_maili czy faktycznie jest ten model na stanie aż w końcu znudziło mnie klikanie i zadzwoniłem, słysząc głos że tak jest na stanie ostatnia sztuka i zostanie wysłany do PL Miną tydzień i wielgachna paka dotarła do mnie w stanie idealnym. Cularis długo czekał na złożenie bowiem miałem czym latać, obecnie jest poskładany czeka na oblot. Ufff...ale się rozpisałem. Tak z ciekawości zapytam czy sprzedający na OLX to Zbyszek ?Udanej transakcji życzę. Pozdrawiam...
kinemax Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Poza Blejzykiem warto też sprawdzić arthobby(,pl), mają parę modeli w różnych cenach i bardzo dobre opinie. Modele styro-fornir z Blejzyka i Arthobby latają zupełnie inaczej (lepiej) niz pianki, w szczególności DUŻO lepiej tolerują wiatr, są też wytrzymalsze i od pianek i od laminatów F5J, do tego łatwe w naprawie. Będąc w W-wie mógłbyś po prostu zajrzeć do sklepu Arthobby
Starless Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2018 Tak to Zbigniew, bodajże z Grudziądza..
samolocik Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Niestety CULARISA nic piankowego nie zastąpi a i nawet fornirowe to nie to :-) Jak jeszcze nim latałem to ten model konstrukcyjny latał podobnie (lataliśmy razem w termice) http://www.nastik.pl/elipsoid-evolution-p-2824.html
Starless Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2018 Witam Kolegów, pójdę za Waszymi radami, i spróbuję czegoś zaawansowanego, przeglądałem modele Art Hobby i firmy Blejzyk. Z Blejzyka jak Kolega Andrzej sugerował Hammer, Harpia lub Vampire a z AH Evolution, Serenity lub Solaris. Jeden z powyższych mnie interesuje. Sa jeszcze Mawi i Kwarciński( ale chyba cenowo droższe). Co sadzicie o 2 pierwszych producentach- jakości ich modeli, etc. Dzieki Piotr
Andrzej Klos Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 P, O jakosc nie musisz sie martwic Blejzyk i AH sa bardzo dobre; ja popieram mniejszych producentow .. Skrzydla pokryte fornirem sa sliczne IMHO. Jak juz kiedys pisalem, przesiadanie sie z pianki na styro/fornir to jak z malego Fiat'a 126p na nowoczesny Japonski samochod. A
msp-elektronik Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Jakość pierwsza klasa! Kilku kolegów ma modele z AH i są naprawdę zadowoleni. Ważne abyś nie zrobił go za ciężko,bo balast zawsze możesz sobie dołożyć.????
Andrzej Klos Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Nie wiem o co Wam chodzi z ta waga ; moj First+ latal duzo lepiej z balastem 750g, ktory podwajal wage modelu. Ale bylo to oczywiscie na zboczu.
mjs Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 https://www.emodel.pl/multiplex-cularis-2-6m-p-3015.html
sbogdan1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 https://www.emodel.pl/multiplex-cularis-2-6m-p-3015.html Myślę że Piotr wybrał już świetny i słuszny dla siebie model A tak poza tym
cZyNo Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ja miałem cularisa. Potem falcona a potem toxica. Mógł być Jantar. I to wydaje się dobrą drogą. Rozdroże jest tylko co i jak chcemy latać. Latanie w termice jest niby ekscytujące, ale...nudne jak flaki z olejem. Od wczoraj jestem tego pewien. Dlatego przypadkowa decyzja z następnym wyborem na toxica była dla mnie. ta właściwą. Cularisa bym se kupił jeszcze raz
Andrzej Klos Opublikowano 10 Czerwca 2018 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Latanie w termice jest niby ekscytujące, ale...nudne jak flaki z olejem. Od wczoraj jestem tego pewien. Rzadko, kiedy zgadzamy sie z Jurkiem ale ostatnio to juz drugi raz .
Rekomendowane odpowiedzi