Starless Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Witajcie, szukam Mpx Cularisa , mam do niego głęboki sentyment sprzed 10 lat , kiedy to razem nieźle polataliśmy, sprzedałem go wtedy ... bez sensu.. Teraz ciężko je kupić.. a to wyśmienity model. Mam Herona ale to nie to samo .. A może podpowiecie jakiś inny model w stylu Cularisa, duży, majestatycznie pokonujący przestworza, łapiący termikę Nie chcę żadnych chińskich laminatów, pękających w rekach, najlepiej byłaby jakąś pianka, do 3 m. Dzieki za sugestie. Pozdraiwiam Starless Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Blejzyk; Hammer, Harpia lub Vampire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Poszukaj na OLX ... nie tak dawno natrafiłem i był w sprzedaży Cularis, co prawda używka ale na fotach prezentował się doskonale.Data ogłoszenia z 27 Maja więc świeże, wcześniej też był wystawiony ten sam przez tego samego sprzedawcę. Być może znikome zainteresowanie ze względu na cenę i dlatego tak długo ,,wisi,, w ogłoszeniu.Przyznam szczerze że też długo szukałem i w końcu znalazłem nówkę sztukę pudełkową w Czechach ... od taki ,,biały kruk,, niedostępny już.W segmencie pianek w tym rozmiarze Cularisa raczej ciężko zastąpić, MPX wypuścił co prawda Herona ale to taki wyrośnięty Soliusprzy całym szacunku dla Soliusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starless Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Witam Was, własnie nogocjuję z sprzedającym tego Cularisa, może sie dogadamy. A Ty jak znalazłeś swojego w CZ. Na portalu ogłoszeniowym?? A Blejzyka zaraz sprawdze. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 W okresie kiedy Cularis był jeszcze dostępny był dylemat albo on albo Solius.W grę wchodził tylko i wyłącznie egzemplarz nowy sklepowy.Wybór padł na ten drugi, później zapragnąłem czegoś większego ale tylko z MPXaWięc był kolejny dylemat Heron vs Cularis przy czym tak jak wspominałem Heron to wyrośnięty Solius, no to sobie mówię Cularis. No niestety pozamiatane... obdzwoniłem praktycznie wszystkie sklepy modelarskie w PL - efekt: niema, nie dostępny. Wiec zwiększyłem zakres poszukiwań poza PL. Najpierw znalazłem w Szwajcarii. Koszt przesyłki i cena zwalała z nóg i dyskwalifikowała zakup. Następny egzemplarz odnalazłem w Austrii to samo... cena + przesyłka masakra.Odpuściłem i zrezygnowałem wszak z tego co wyczytałem MPX już nie produkował bodajrze na długo przed pojawieniem się HERON_a.Upłynęło sporo czasu i kolega z forum sprzedał mi wiadomość że gdzieś dopadł Cularisa.No to do boju przeglądarka i kolejne miejsce poszukiwań to u naszych sąsiadów w Czechach. O dziwo ,,wisi,, jedna sztuka w sklepie, mówię sobie taaaa... pewnie dawno sprzedana tylko nie ściągnięta.Zapobiegawczo zrobiłem rejestrację i zatwierdziłem kupno modelu.Cena z przesyłką była dość przyzwoita ale wiadomo płatne z góry i oczekiwanie później na paczkę.Następnie przed zapłatą kilka e_maili czy faktycznie jest ten model na stanie aż w końcu znudziło mnie klikanie i zadzwoniłem, słysząc głos że tak jest na stanie ostatnia sztuka i zostanie wysłany do PL Miną tydzień i wielgachna paka dotarła do mnie w stanie idealnym. Cularis długo czekał na złożenie bowiem miałem czym latać, obecnie jest poskładany czeka na oblot. Ufff...ale się rozpisałem. Tak z ciekawości zapytam czy sprzedający na OLX to Zbyszek ?Udanej transakcji życzę. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Poza Blejzykiem warto też sprawdzić arthobby(,pl), mają parę modeli w różnych cenach i bardzo dobre opinie. Modele styro-fornir z Blejzyka i Arthobby latają zupełnie inaczej (lepiej) niz pianki, w szczególności DUŻO lepiej tolerują wiatr, są też wytrzymalsze i od pianek i od laminatów F5J, do tego łatwe w naprawie. Będąc w W-wie mógłbyś po prostu zajrzeć do sklepu Arthobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starless Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Tak to Zbigniew, bodajże z Grudziądza.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Niestety CULARISA nic piankowego nie zastąpi a i nawet fornirowe to nie to :-) Jak jeszcze nim latałem to ten model konstrukcyjny latał podobnie (lataliśmy razem w termice) http://www.nastik.pl/elipsoid-evolution-p-2824.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Starless Opublikowano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Witam Kolegów, pójdę za Waszymi radami, i spróbuję czegoś zaawansowanego, przeglądałem modele Art Hobby i firmy Blejzyk. Z Blejzyka jak Kolega Andrzej sugerował Hammer, Harpia lub Vampire a z AH Evolution, Serenity lub Solaris. Jeden z powyższych mnie interesuje. Sa jeszcze Mawi i Kwarciński( ale chyba cenowo droższe). Co sadzicie o 2 pierwszych producentach- jakości ich modeli, etc. Dzieki Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 P, O jakosc nie musisz sie martwic Blejzyk i AH sa bardzo dobre; ja popieram mniejszych producentow .. Skrzydla pokryte fornirem sa sliczne IMHO. Jak juz kiedys pisalem, przesiadanie sie z pianki na styro/fornir to jak z malego Fiat'a 126p na nowoczesny Japonski samochod. A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msp-elektronik Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Jakość pierwsza klasa! Kilku kolegów ma modele z AH i są naprawdę zadowoleni. Ważne abyś nie zrobił go za ciężko,bo balast zawsze możesz sobie dołożyć.???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Nie wiem o co Wam chodzi z ta waga ; moj First+ latal duzo lepiej z balastem 750g, ktory podwajal wage modelu. Ale bylo to oczywiscie na zboczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 https://www.emodel.pl/multiplex-cularis-2-6m-p-3015.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 https://www.emodel.pl/multiplex-cularis-2-6m-p-3015.html Myślę że Piotr wybrał już świetny i słuszny dla siebie model A tak poza tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Ja miałem cularisa. Potem falcona a potem toxica. Mógł być Jantar. I to wydaje się dobrą drogą. Rozdroże jest tylko co i jak chcemy latać. Latanie w termice jest niby ekscytujące, ale...nudne jak flaki z olejem. Od wczoraj jestem tego pewien. Dlatego przypadkowa decyzja z następnym wyborem na toxica była dla mnie. ta właściwą. Cularisa bym se kupił jeszcze raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Latanie w termice jest niby ekscytujące, ale...nudne jak flaki z olejem. Od wczoraj jestem tego pewien. Rzadko, kiedy zgadzamy sie z Jurkiem ale ostatnio to juz drugi raz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi