kaczma2 Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Przymierzam się do budowy holownika z dawnych czasów napędów na parę. Wygooglowałem 4 takie nazwy. Dwa są podobne. Znalazłem wymiary 24,56x5,51x2,86 m. W skali 1:25 daje 982,4 mm. Na taki wymiar wydrukowałem plany a dokładnie 980 mm. Później znalazłem stronę sklepu z planem tego holownika i podają długość 1040 mm. przy skali 1:25. Ponieważ nie będę startował na zawodach nie będę zmieniał wydruku. Buduję bo mam czas i co wyjdzie to wyjdzie. Ten parowiec jest pod nazwą Hercules Dampfschlepper 23MWB_4051-1-50 Nie będzie miał napędu parowego chociaż kolega oferował zrobienie. Silnik będzie elektryczny od dziecięcego samochodzika. Na razie rysuję części do wykonania i od nich zaczynam. Kadłub na końcu. Przedstawiam też 2 filmy z tegorocznego pływania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Kaziu - znalazłem kilka fotek z zejściówkami o które pytałeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Andrzeju! - Patrzę i nie widzę który to model, a który to prawdziwy statek :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Trzeba się przyjrzeć ! Na takim między innymi jak ten Nawigar i Noteć oraz jeszcze większych kiedyś pływałem zawodowo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Dzięki, teraz wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Stwierdziłem, że elementów do wykonania nie ma tak dużo, więc nie ma się co spieszyć. Zrobiłem rysunki robocze 7 części w tym winda kotwiczna. Po wykonaniu będą czekać w pudełku. Obmyślam także jakie materiały mam i co z czego wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Fajny ten holownik, komin ma zacny. Jakby kolega podzielił się rysunkami lub planem, może byloby nas dwóch do budowy, jesień, zima zapasem, pora coś strugać w zaciszu domowym i nie tylko. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) Kaziu może ma więcej szczegółów i wstawi lepszy - ja mam taki planik ! Herkules i Heros ! Edytowane 14 Września 2018 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 https://paul-stamm-modellbau.de/hercules-fluss-dampfschlepper-1925-1932-m-1-25.html z tego linku ścigałem plany. Zamieniłem na pdf i programem Foxit Reader powiększyłem i drukowałem kawałkami A4. Trzeba pokombinować żeby na wydruku była prawidłowa długość 1040 mm. Wyraźne to to nie jest. Po poobiedniej drzemce i kawce zabrałem plany i zszedłem do piwnicy rozejrzeć się za rurą PCV śr. 50 mm. Była o odpowiednich wymiarach. Jak wziąłem do ręki to już w niej została i zrobiłem prawie cały komin. Policzyłem bulaje. Potrzeba 12 szt z zabezpieczeniem szyby i 14 szt bez zabezpieczenia o średnicy 10 mm i 8 szt o średnicy 12 mm w pokładzie. Są jeszcze inne, nie wiem co to. Jeszcze jest Hermes. Plany są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 I 40 Euro w kieszeni :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 W tej chwili komin wygląda tak: Wymaga wygłaskania. Obręcze są trochę luźne. Do zrobienia uchwyty na linki i rurę odprowadzającą parę. Aaa jeszcze muszę poszukać gwizdka. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Kaziu - ty jak ten chłopak co chciał mieć jacht i kupił sobie kotwicę ! Parowiec zaczynasz od komina !! Ale najważniejsze że zaczynasz !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Pisałem dlaczego. Poprzedni model też zaczynałem od drobiazgów i powstał model. To, że nie zaczynam od kadłuba to nie grzech choć niektórzy uważają, że to grzech. To dobre posunięcie, nie zajmuje miejsca w zawalonej piwnicy. Jak wyciągnę tokarkę do drewna to będę robił to co nadaje się do toczenia. Ustawię piłę będę ciął listewki na sterówkę. Co zrobię to do pudełka żeby nie zginęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Kaziu - to absolutnie nie był zarzut !! Tak mi się tylko śmiesznie skojarzyło - rób jak lubisz , byle modele powstawały !! ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Spoko, tak tego nie odebrałem ale nie odpowiedziałeś na mojego maila. Może być jeszcze taka możliwość, że jak zrobię kadłub i kopnę w kalendarz, żona da kadłub mojemu koledze (duże szkoda wyrzucać) a on potem będzie się z dalszą budową męczył. A tak, drobiazgi do kontenera. Pawel4090, jeżeli zdecydowałeś się na budowę tego holownika, to mogę zamieszczać skany rysunków poszczególnych części. Będzie ktoś je sprawdzał. Szukam jakiegoś gwizdka lub syreny okrętowej. Jest obok komina jakiś knypek czy to to? Znalazłem jeden błąd. Od komina są odciągi. Z góry widać 4 , z boku 2 ale wychodzą z niewłaściwych miejsc na kominie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Kazik, buduj, buduj ten holownik, bo taki model można praktyczne wykorzystać (nie tylko do zabawy) : Zelos Twin Record Top Speed Run 88.23mph (142kmh) with the new Zelos twin 3831 motors 9-5-17 ... na filmiku również widać fajny "łapacz" zrobiony z "makaronu do pływania" i plastykowych rurek instalacyjnych! PS ... i nie marudź z tym podróżowaniem "do wieczności" - nie bądź taki "szybki Bill"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Takim zestawem ratowniczym bydgoska flota RC już dysponuje ! Ratownik "Halny" wykonany pięknie przez kol. Janusza "Jamyka" ( nick forumowy) z zestawem ratowniczym w akcji !! Właśnie mnie ratuje po zgaśnięciu silnika spalinowego w przelotnym, ale intensywnym deszczu ! i kolegę ... Ps. Kaziu - gdzieś się wybierasz ?? Już odpowiedziałem na posta - to pokrywy luków zasypowych do bunkra węglowego ! Edytowane 19 Września 2018 przez kaszalu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Na razie mam się dobrze ale były takie przypadki. W nadbudówce, za sterówką pod kominem z boku są duże zasuwy. Myślałem, że tamtędy wsypują. Przeliczając skalę otwory w pokładzie są malutkie. Mniejsza o to, węgla nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Kaczma2 , napisałem do ciebie na pw. Jeżeli możesz podesłać plany holownika, na pw lub tu, na pewno też będę budował. Może to nie będzie zawrotne tępo, ale codziennie po trochu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 21 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Poniżej zdjęcie tego co zrobiłem przy nadbudówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi