JADAR62 Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Fajnie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 21 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Dzisiaj zrobiłem i zamocowałem uchwyty na klapach i części na maszcie. Tak jakoś dziwnie lampy na podstawkach są mocowane na linie, przed masztem. Żeby nie wpadały w ruch wahadłowy dałem linkę stalową 1,0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Pracuję nad wykonaniem windy kotwicznej. Do zakończenia brakuje bębnów na łańcuch i właśnie nie mam łańcucha a w bębnach chcę zrobić rowek pod szerokość łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Zobacz w Castoramie - łańcuszki w różnych podziałkach za małe pieniądze do kupienia "z metra" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Nie wiem jaki wymiar tego łańcucha, ale tu http://rbmodel.pl/index.php?action=products&group=134 mają dwa wymiary. Cena jest bardzo przystępna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Lancuch kotwiczny ma poprzeczki w ogniwach. Inaczej bedzie wygladal nienaturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Poprzeczki można na krótkim, widocznym odcinku wkleić ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Jak sie dobrze wypiluje to wejda na wcisk. Tyle, ze bardzo zegarmistrzowska robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Szekla przy kotwicy ma szerokość 4,0 więc oczko łańcucha chyba też powinno mieć 4,0 mm. Dużo zrobione przy windzie kotwicznej. Pozostały bębny do łańcucha, otwory do przykręcenia do pokładu i całość zmontować na dobre. Duże koło zrobiłem dzisiaj z drutu stalowego pokrytego miedzią z kabla antenowego TV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Jeżeli przekładnia jest odkryta, to takie zębatki by się Tobie przydały: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Tak. Ta mała ma 9 mm średnicy, ta większa 16 a największa 24. Działać będzie ale nie będzie używana. Przy tych czarnych musiałem wkleić rurkę 6 mm, 5 mm, 4 mm, 3 mm pod oś 2 mm. Jeszcze skoryguję górny brzeg korpusu, pokład w miejscu mocowania jest spadzisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Wypadałoby do parowca zrobić wytwornicę dymu. JADAR62 jak połączyłeś spiralę grzewczą z knotem? Do dyskotekowych wytwornic dymu stosują jakiś płyn. Nie wiem jaki ma skład. Może bardziej ekologiczny od olejowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Bez dymu się nie obejdzie: drut grzewczy z suszarki do włosów. zmieszałem olej smarny silnikowy z naftą. dym i zapach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Oglądałem to zdjęcie wcześniej i nie dostrzegłem spiralki. Teraz widzę. Zrobiłem pozostałe części do windy i ławkę do sterówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 28 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 Ważne, aby spiralki się nie dotykały. Rzadziej, lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Byłem w sklepie modelarskim i na 7 pozycji była tylko jedna. Koło sterowe. Zrobiłem mechanizm do zwalniania haka z kabiny. Wyszpachlowałem brzegi, miejsca klejenia nadbudówki i oszlifowałem. Zastanawiam się czy zaokrąglić choć trochę kanty. Szykuję do malowania. Na dno komina wkleję krążek z płyty szóstki i komin przymocuję na wkręty. Będzie otwór na przewód do lampy. Tkanina szklana na kadłub w drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Pozazdrościć tempa budowy i tyle wolnego czasu. Ja jestem jeszcze w gęstym lesie z budową. Powinno to niebawem się zmienić, to pochwale się fotkami. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Rozumiem że byłeś na 3-go Maja .....szkoda chodzenia ...obsługujący jest antypatyczny , po za tym to co tam jest i czego nie było znacznie taniej kupisz w Model -Net , lub RB Model....... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Tak zgadza się. W wymienionych sklepach nie ma pełnego asortymentu. Czekam na uzupełnienia. A chodzi mi o lampy i bulaje. Łańcuch w Holandii. Kotwice sam będę robił. Takich nie kupię http://www.sotra.net/products/anchors/stockless-anchors/klip-anchor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Popołudniowe prace wykończeniowe. Wszystko zebrałem do kupy i zauważyłem w pudełku niedokończoną jedną część. Do przyklejenia w równych odstępach dużo pręcików. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi