Marek_Spy Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 No dwa to zasilanie rst można użyć jako pin czyli zostaje 6 Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opiszę moją koncepcję, daj znać co o tym myślisz. Skoro kolejne impulsy kanałowe pojawiają się praktycznie bez przerwy pomiędzy nimi, to wystarczy podłączyć do mikroprocesorka tylko co drugi kanał. Czyli pierwszy, trzeci, piąty i ewentualnie siódmy. Kanały drugi, czwarty i szósty to przerwy pomiędzy tymi nieparzystymi. Teraz trzeba w programie wykryć zmianę stanu (rosnącą i opadającą) na tych czterech wejściach i dla każdej wygenerować na wyjściu impuls o dł. 300us. Wyczytałem, że może pojawiać się przerwa pomiędzy impulsami ale jej wartość to ok. 2us więc chyba do pominięcia ew. skorygowania przy kalibracji aparatury w symulatorze. No i ta płytka też pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Nadal nie bardzo rozumiem idee i sens takiej koncepcji ale walcz da ci w kość i się nauczysz czegoś Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Napisałem program na Attiny25, bo taki miałem, podłączyłem kanały 1, 3, 5, i 7, i oto efekt: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Super a rozpoznaje prawidłowo każdy kanał ? Mam na myśli PC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Rozpoznaje. Dla lepszego zrozumienia mojej idei dołączam zmieniony rysunek z postu nr 21. Wyrzuciłem kanały parzyste ale trzeba przyjąć, że na każdym zboczu narastającym i opadającym generowany jest impuls 300us. Wtedy sygnał PPM jest taki sam jak z kompletem kanałów. Brakuje na rysunku kanału 7-go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nadal nie bardzo rozumiem ale ok niech będzie Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Wiem, że nie rozumiesz skoro uważasz, że tamten konwerter na diodach może działać. ale walcz da ci w kość i się nauczysz czegoś Dla ułatwienia na rysunku narysowałem na czerwono jaki sygnał uzyskasz na wyjściu Twojego konwertera (tu przy sześciu kanałach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Wycieczka osobista ? :D chętnie zobaczę jak na 8 nóżkowym zobaczę więcej niż 6 kanałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Trzeba ożywić to forum bo wieje nudą Na zdjęciu z oscyloskopem masz siedem kanałów obsłużonych przez attiny25. Mam też przerobiony kod pod attiny13. Ale go nie testowałem na żywca. Jak chcesz sprawdzić u siebie to proszę bardzo. Trzeba zmienić rozszerzenie z .doc na .hex bo forum odrzuca inne pliki. Nawet rar. Wejścia to piny od B.0 do B.3, wyjście PinB.4. Oczywiście podłączasz kanały 1, 3, 5 i 7. Kolejność dowolna. Częstotliwość taktowania 9,6MHz. Trzeba wyłączyć podział przez 8. I dwie uwagi: 1. program jest pisany na szybko więc pewnie z licznymi wadami; 2. sygnał na wyjściu jest zanegowany, bo taki musi być. Taki też generuje aparatura na wyjściu trenera. konw13.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nie mam 13 mam tylko 12 a ta nie wiem czy zadziała a kompilator za cholerę mi na linuksie nie chce chodzić a czasu nie mam żeby rozgrysc co go boli Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nie wiem co to za dziwo to attiny12 ale nie potrafię przerobić programu. Od razu wywala błąd. Już na pierwszej deklaracji zmiennej. Nie masz tam czegoś lepszego? Choćby większego. Będziemy udawać, że ma 8 nóżek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jak masz attiny13 to spróbuj wgrać mojego hexa. Muszą być kanały nieparzyste, przy parzystych stracisz pierwszy kanał, bo cykl zaczniesz od drugiego. Wyjaśnię to może słownie Wykorzystuję fakt, że kanały parzyste to przerwy pomiędzy nieparzystymi Czyli koniec impulsu kanału pierwszego jest jednocześnie początkiem drugiego. A koniec drugiego jest początkiem kanału trzeciego. Czyli drugi kanał praktycznie jest przerwą pomiędzy końcem kanału pierwszego a początkiem trzeciego. Kanał czwarty to przerwa pomiędzy kanałem trzecim a piątym itd. Czyli zamiast generować impuls PPM na początku każdego kanału i dodatkowo na końcu ostatniego (żeby określić jego długość) to wystarczy wygenerować impulsy na każdym zboczu (rosnącym i opadającym) kanałów nieparzystych. Kanały parzyste wkodują się tam z automatu. Przyjrzyj się tym wcześniejszym grafikom. Tam to widać jak na dłoni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nie mam at13 na stronie jest listing programu ale kompilator wali bledem. Może uda ci się dojść dlaczego i zrobić pod 12 Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Dzięki oki188. Udało mi się zmontować interfejs do TGY 9X z AFHDS 2A. Nie trzeba było lutować rezystora. Interfejs za 15zł z abcrc. Przy okazji zakupów kupię miniaturowy odbiornik 300m i połączę koszulką bo tego szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 To działa jak masz sygnał ppm Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 No mam i działa Jest taki odbiorniczek FS82 w systemie AFHDS 2A i jest takiej wielkości, że chyba by się zmieścił w wolną przestrzeń w obudowie interfejsu. Zamówiłem za 27zł na aliexpress, jak dotrze to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Cześć. Wykonałem na testy konwerter z wgranym programem od Mirka (e-mir) i działa znakomicie. Chodź interfejs mam tylko 4 kanałowy, podłączyłem 4 wtyczki do kanałów 1,3,5,6 a i tak działały 3 kanały drążkowe. Gdybym miał więcej kanałów w aparaturze i interfejsie to wszystkie by działały a więc Mirku gratuluje udanego programu. Z twoim softem można bez problemu podłączyć dowolny odbiornik i przekonwertować sygnał PWM do PPM dla interfejsu USB Skoro przetestowany układ na "pająka" działa prawidłowo postanowiłem wykonać go z użyciem płytki uniwersalnej. Po dołożeniu koszulki termo układ jest gotowy do działania Koszt wykonania. Attiny13 - 4.5zł płytka uniwersalna 1zł kabelki - z odzysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 A testowałeś ten program z rcgroup ? bo u Mirka trzeba mieć 8 kanałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Nie trzeba 8 kanałów tylko 7, lub ew. 5. Damian, powinieneś podłączyć kanały 1, 3, 5 i 7. Podłączenie nr 6 nic nie da . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi