enter1978 Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Od dawna nie latałem bo zawsze jak miałem czas na polatanie to wiał zbyt duży wiatr , właściwie to od miesiąca wieje jak diabli. Ale dzis wieczorem było ładnie i wiaterek bardzo mały , postanowiłem polatać. Wyniosłem model, zamontowałem pakiet i w górę , po jednym małym okrążeniu nagle buuuuuu , nie ma mocy model spada, no i spadł ale w jakiś rzepak po kolana tak że bez strat, a właściwie to usiadł na roślinach a nie spadł . Myślę ku....... zapomniałem naładować pakiet? poszedłem po model założyłem drugi pakiet , zrobiłem małe kołowanie i ogień startujemy, a tu buuuuuuu nie ma mocy , nie ma prądu model nawet sie od ziemi nie oderwał. Na początku pomyślałem że zapomniałem naładować pakiety po ostatnim lataniu. Ale jakie było moje zdziwienie jak w jeden pakiet ten który zamontowałem jako drugi i model nawet sie nie oderwał od ziemi, jest to genc ace 4S 2700mah kupiony w tym roku, więc w ten pakiet weszło 120 mah i ładowarka pipczy że już naładowany. Założyłem do ładowania drugi pakiet jakiś 2 letni vent 4s 2600mah i to samo pakiet podczas rozpoczęcia ładowania miał 4,16v na celę bo to sprawdziłem , tyle zdążyłem sprawdzić bo chwila po podłączeniu akumulatora do ładowarki już się zaczynał kończyć proces ładowania. Dwa akumulatory raczej nie padły w jednym czasie, wychodzi na to że oba były naładowane , i o co chodzi? Regulator? w modelu jest regulator Redox 80A. Pomoże ktoś zdiagnozować problem i namierzyć winowajce problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rawen 75 Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Miałem podobne buuuu, ale u mnie w regulatorze Emax "zagineła" 1 faza. Regulator poszedł do śmieci. Może tutaj jest jakiś kruczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Jeśli pakiety są faktycznie dobre i naładowane to też stawiam na regulator. Jak masz inny to spróbuj wymienić i choćby na ziemi sprawdzić czy sytuacja się powtórzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 ewentualnie wysmażone jedno uzwojenie silnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Regulator? w modelu jest regulator Redox 80A. Pomoże ktoś zdiagnozować problem i namierzyć winowajce problemu? stawiam na regielek, sam miałem podobnie w tym tygodniu - model po 15-20s przestaje się holować w górę i traci zaprogramowanie hamulca.. dwie trzy próby i wymiana regulatora i która załatwia sprawę. Można się tylko cieszyć, że pada regiel a nie bec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Regulatory Redox to takie low low cost. Wszystkiego się można po nich spodziewać. Jak ma być tanio i dobrze to chociażby Turnigy Plush a jak dużo lepiej to TGY Briain. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Regulator jest stary, i nawet go nowego nie kupiłem był w używanym modelu który kiedyś okazyjnie kupiłem, model sie znudził i go oddałem a regulator sobie zostawiłem. Silnik średnio sobie radzi z modelem bo model waży 2kg, silnik ciągnie 2,9kg ale podczas zawisu który lubię i model często lata w tej pozycji, ale na odległość było czuć spaleniznę , powiększyłem otwór w masce przez który wychodzi silnik tak że teraz jest troszkę większy od kołpaka i zapach palonych uzwojeń podczas zawisu ustąpił. I model od tego czasu a była to późna wiosna lata bez problemów, i to intensywnie, nie było dnia aby nie wylatał dwóch pakietów , a jak był czas to i kilka razy w ciagu dnia ładowałem akumulatory , model dużo latał bez problemów , do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 na odległość było czuć spaleniznę , powiększyłem otwór w masce przez który wychodzi silnik tak że teraz jest troszkę większy od kołpaka i zapach palonych uzwojeń podczas zawisu ustąpił. Tu chyba już masz winowajce od drgań w locie mogła ukruszyc się podpalona izolacja uzwojenia i zwarcie oraz brak mocy gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi