karambolis8 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Hej. Otrzymałem od znajomego helikopterek 4-kanałowy Reely Electric helicopter Super Micro. Sterowanie jest obrotami wirnika głównego i ogonowego, oraz głowicą w dwóch płaszczyznach. Helikopterek wygląda dosyć przyzwocice bo ma metalową głowicę, która wygląda na porządnie wykonaną. Koszt takiego helika, kiedy był w sprzedaży to ok 500-600 zł, więc dla mnie nie wygląda to na tanią zabawkę. Niestety helik nie lata. Po zbindowaniu radia, serwa głowicy działają, ale nie włącza się silnik główny i ogonowy. Po włączeniu odbiornika silnik ogonowy drgnie i tyle. Porobiłem wczoraj testy. Na wyjśicu zasilania silnika głównego nie pojawia się napięcie niezależnie od położenia drążka gazu. Jednak jeśli mierzyć między plusem silnika a masą akku, napięcie jest. Silniczek bezpośrednio po przyłożeniu napięcia nie rusza, ale powoduje duże obciążenie (zwarcie?). Silniczek ogonowy po bezpośrednim przyłożeniu napięcia działa. Co można z tym zrobić? Proszę o porady. Chętnie bym to naprawił, bo nie znalazłem części zamiennych do tego modelu. Może ktoś rozpoznaje w tym klon jakiegoś innego modelu i zaproponuje jakiś kompatybilny moduł odbiornika z gyro czy silnik główny. Ewentualnie fajnie by było, gdyby ktoś nakierował na niezbędne komponenty do odbiornika w systemie AFHDS 2A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Jeżeli główny silnik nie rusza bo jest spalony to mógł pociągnąć za sobą regulator. Czy po odlutowaniu głównego silnika tylny wciąż podłączony do elektroniki rusza? Można też sprawdzić czy jak podłączysz tylny pod główny regulator to czy to coś zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Regulator, gyro i odbiornik w tej miniaturce to jedno urządzenie niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Regulator, gyro i odbiornik w tej miniaturce to jedno urządzenie niestety. Model to klon Walkera 4#3B - tanio nie będzie, o ile w ogóle znajdziesz części zamienne. Poszperam w swoich klamotach, powinienem mieć 3w1 Walkery, które może pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Rzeczywiście wygląda identycznie. Dzięki za narmiar. Jakbyś coś znalazł to proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Regulator tanim kosztem da się naprawić z wyczytanych informacji siedzi w nim dual FET który prawdopodobnie padł (brak zasilania silnika głównego i ogonowego) Można go zastąpić IRF7311. Na stanie posiadam układy FDS9926A które też nadają się na podmiankę (zbliżone parametry). Jeśli umiesz wymieniać elementy SMD lub masz kogoś kto by to zrobił to podaj na PW dane to wyśle Ci układy zwykłym listem i regulator ożywisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Z SMD sobie poradzę, trochę już takich rzeczy lutowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Z SMD sobie poradzę, trochę już takich rzeczy lutowałem No i super koło godz 16 wysłałem płytkę z 3 sprawnymi układami mam nadzieję że pomogą w uruchomieniu regulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Dzięki. Dam znać jaki efekt da podmiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Rzeczywiście wygląda identycznie. Dzięki za narmiar. Jakbyś coś znalazł to proszę o kontakt. Poszperałem i znalazłem takie coś: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 11 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Hej. Od strony złącz mój wygląda zupełnie inaczej. Inne wtyczki serw i silnika, nie ma dwóch potencjometrów. Nie wiadomo czy by się zbindował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 RX2419 montowany był w modelu Walkera Lama 400D i pracuje tylko z dedykowanym regulatorem obrotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LITE Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Hej. Od strony złącz mój wygląda zupełnie inaczej. Inne wtyczki serw i silnika, nie ma dwóch potencjometrów. Nie wiadomo czy by się zbindował. Mam jeszcze kompletną Walkerę CB100, ale nie wiem czy jest na chodzie, od dwóch lat leży w szafie. Sprawdzę i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 18 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Dzięki. Kolega oki188 w międyczasie wysłał mi elementy do wymiany więc spróbuję zreanimowac to co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi