Skocz do zawartości

był PZL SKORPION- bedzie S-3 VIKING ;)

sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
turbinek nie będzie,bedzie za to układ pchający ze śmigiełkami

Może coś przegapiłem :oops: , ale to tylko ułatwia sprawę.

Większa sprawność i masz dodatkowy element "regulacji" całego układu napędowego - dobór śmigiełek.

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czas sie zabrać za robote-serwa mam,radyjko mam (4ch) .wypadało by pchnąć prace dalej ,a za oknem prawie wiosna trzeba sie śpieszyć.

Nie przewidywałem lotek a tu mnie naszła ochota na przynajmniej przechyły ;) w locie na zakretach.

Wiem że to nie eF,ani Mig,Su......ale pomyślałem o Vmixie na stateczniku poziomym.Nadmuch powietrza z silników jest akurat na niego co zwiękrzyło by efekt takiego sterowania.Tylko w locie powrotnoszybowym straciło by to na sile.

Ster jest wielki więc może ten"genialny" pomysł nie jest tak do końca pozbawiony sensu???

Co o tym myślicie??

Opublikowano

Wiosna?

Przecież jeszcze zimy nie było :shock:

Na ogon sprzydał by się mikser elevon- taki jak w modelach park flyerów (np. SU 27 którego kończę robić)+ na ostatnim kanale sterowanie statecznikiem pionowym.

Nie wiem czy da się połączyć oba sposoby, ale jeśli tak to IMO by to działało.

Opublikowano

Własnie mam rc LASER 4 i posiada mix EVELON i Vmix ,ale szczerze niewiem jak działa EVELON (jeszcze sie nie bawiłem tą apką więc nieznam reakcji na sterach przy tej funkcji)

Opublikowano
Własnie mam rc LASER 4 i posiada mix EVELON i Vmix ,ale szczerze niewiem jak działa EVELON (jeszcze sie nie bawiłem tą apką więc nieznam reakcji na sterach przy tej funkcji)

Elevon działa na 2 serwa. Podpinasz jedno w miejsce lotek a drugie zaraz obok czyli w pozycję numer 3.

Przy wychyleniu drążka do siebie lub od siebie- obie połówki steru działają jak ster wysokości. Przy wychyleniu drążka tak jak robi się to z lotkami- na boki- obie połówki działają jak lotki. :)

Pewnie gdyby podpiąć serwo pod kanał 4 to być może na drugim drążku ruszał by się ster kierunku :) (taki domysł bo nie sprawdzałem)

Opublikowano

Czyli praktycznie vmixer tylko na kanałach lotek,czy tak?

Ale nadal nie jestem pewny co do efektywności takiego sterowania statecznikiem poziomym.Na moim avatarze widać Vikinga i wielkość jego stat.poz

Opublikowano

na jedno wychodzi ;) manualnie chyba bardziej mi pasuje vmix przechyły i wysokośc pod jednym palcem a ster kier. tylko do poprawek przy gazie.

Psia kość! jak pamiętacie zastosuje śmigła pchające TYLKO JAK JA GO WYRZUCE Z RĘKI?? :devil:

Opublikowano

HEHE tak proste że aż genialne,tylko sie nie pomylić,tylko sie nie pomylić,tylko sie nie pomylić, bo inaczej bedzie bolało :mrgreen:

Tylko że przy 2 silnikach szczotkowych i może jeszcze na razie na NI-MH (jeszcze nie uzbierałem odpowiedniej ilości $ na ładowarke ) to niewiadomo czy zdąży sie wznieść . :?

To będzie troche cegła z takim wyposażeniem.

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=387 czy taki pakiecik sie nada?

I mam problem ze śmigłami;standartowe nie mieszczą mi sie pod skrzydłem ;( jedyne co przychodzi mi do głowy to kupić jakieś wielkie śmigło i je przyciąc-przynajmniej brak odpowiedniej średnicy nadrobie szerokością łopatki (max 10cm a dedykowane do 300tki ma 15cm)

Opublikowano

afc65e89c2a8d45bm.jpg

Statecznik na grzbiecie-nie wypadało robić kłującego w oczy orczyka więc nie mając nic mądrego pod ręką zmiajstrowałem coś takiego.

Zaszalałem i kupiłem ładowareczke do LIPOLi -ROBBIE POWER PEAK 300 EQ z balanserem

Czy można ją zasilać prostownikem od akumulatora samochodowego ?

Nadal rozmyślam nad śmigiełkiem,jak nic nie wymyśle to trzeba będzie wstawić silniki w tradycyjny sposób ,straszną ewolucje przechodzi ten model od china napędu , układu pchającego,po układ tradycyjny.Troche szkoda psuć wikinga wystającymi śmigłami.

Kupiłem Ghunerki 5,0x4,0" ale i im trzeba by było przyciąć łopatki przynajmniej po 1cm ,ale nie chciałbym stracić na ciągu .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ce6a7b6ec9580907m.jpg śmigiełka przycięte ale...jedno smigło wydaje sie być zbyt małe (taki ma mieć wymiar ) boje sie o zbyt mały ciąg dla tego na fotce umieściłem inną alternatywe;dwa śmigła czyli 4łopatkowe jedno ;) Czy ktoś może ocenić "na oko" które rozwiązanie zastosować?

Przypominam że silniki ukryte pod skrzydłami w układzie pchającym z tyłu makiet gondol silników.silniki Speed 300 szczotki 6v ,pakiet lipoly1250 mAh 15c 7,4v

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czekam nadal na sugestie co do smigiełek :?

Zamocowane silniki,serwa w trybie elevon ,nie jestem przekonany ze bedzie to skuteczne-lotki na sterze poziomym :rotfl: ale tak wymysliłem i tak zrobiłem.

Na tę chwile mam Ghunterki w wersji "pojedynczej" i model mi sie nieżle wyrywa ale to sa przyciete śmigła i ich ciąg na pewno jest zmniejszony .Teoretycznie wzrastaja obroty silników i troche sie to rekompensuje ale......

e7cf0dbaa60a3a21m.jpg

Opublikowano
Zamocowane silniki,serwa w trybie elevon ,nie jestem przekonany ze bedzie to skuteczne-lotki na sterze poziomym :rotfl: ale tak wymysliłem i tak zrobiłem.

Takie rozwiązanie jest bardzo skuteczne :) Obecnie większość myśliwców 1:1 ma takie sterowanie - powierzchniami płytowymi.

Opublikowano

Tak ale myśliwce maja mniejszą rozpiętośc skrzydeł co ułatwia życie sterolotkom (czytaj: zwiękrza ich skuteczność)

A tak na marginesie :byłem mechanikiem urządzeń pokładowych sam. myśliwskich :twisted:

Ale dawno.....czasy MIG 21 i 23

Nikt nie zaglada- ;( Trudno,.

Elektryka zmontowana,smigiełka wsadzone pojedynczo i ciąg jest chyba ponad to co potrzeba ;) ale mam inny problem: świeżo naładowany pakiecik. a tu przy 80-90% wychylenia manetki silniki sie wyłączaja :shock: może za słaby prądowo zanabyłem pakiecik? Nie mówiąc o problemach z ładowarką ,czyli komunikaty ni jak nie pasujące do opisanych w instr NP po pełnym naładowaniu powinna mrugać dioda na pomarańczowo a mruga na czerwono ,tylko sygnał dzwiękowy się zgadza .

Wspomne że pierwsze ładowanie pakietu odbyło sie pierońsko szybko ~15 min czy aby nie za szybko?-przepraszam ale to mój pierwszy kontakt z LIPOLY.

Ładowarka ROBBE Power Peak 300EQ

pakiet Kokam 1250mAh-15C 2S-1P 7,4v

Dwa speed 300 6v

Regulator darowany od forumowicza opisany gdzieś na początku tematu.

RC HITEC Laser4

Opublikowano

Naładowany pakiet powinien mieć napięcie bez obciążenia między 8,2 a 8,4 V

W twoim przypadku może być problem z regulatorem ( zobacz czy nie ma zworki ) regulacja napięcia odcięcia .

Aku 1250 X 15 około 18 A powinien wytrzymać 300 biorą około 5A x 2 = 10A

Opublikowano

UP 600 30A tyle jesli chodzi o regulator ,posiada zworke ale jej przeznaczenia nieznam,prosiłem o dane ze str prod MODELHOBBY ale bez odpowiedzi.

Bez pewności co do jej przeznaczenia wole nie sprawdzać-a jeśli to zmiana trybu pracy LI-NI moge destrukcyjnie rozładować pakiet.

Posiadam jeszcze regulatorek JETI JES020 ale jeszcze nie orientowałem się czy by się nadał.

Ciąg jaki uzyskuje już na 80% wychyleniu manetki zadowala mnie całkowicie (a ja głupi chciałem model napędzać chinszczyzną :rotfl: )

Regulator procesorowy jednokierunkowy klasy "Speed 600"

Prąd - 30Amper

BEC - 5V/1,5A

Cut-off - 5,7V lub 8,7V - wybór zworką (2 lub 3 Li-Pol)

6 - 10cell

Opis znalazłem.

Sprawdziłem:po wyjęciu zworki silniki martwe.

pozostaje jeszcze ewentualnie problem z ładowarką o którym pisałem wyżej i ewentualnie zprawdzenie reg Jeti ale on mi za cienko wygląda do pracy z 2x300 (niby pracuje do 20A a chwilowo do 22A)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.