Skocz do zawartości

Ścisk stolarski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy cześć zakreskowana na fotce - nazwijmy ją prowadnicą - jest wykonana ze zwykłej stali? Przez zwykłą stal rozumiem taką, którą będę mógł wygiąć. Muszę z tej części zrobić ceownik, który będzie elementem jak na focie drugiej. Ścisk jest produkcji ruskiej więc analogicznie do ich wierteł mam nadzieję, że wygnę :D. Docelowo ma to wyglądać jak na focie trzeciej.

post-14330-0-01410400-1542664413_thumb.jpg

post-14330-0-06583500-1542664609.jpg

post-14330-0-69451100-1542664671.jpg

Opublikowano

Irku! Nie chciałbym się wymądrzać, broń mnie Pani Boziu, ale wydaje mi się, że zrobienie czegoś takiego, jak na tej trzeciej fotce, to bardzo poważne KOWALSKIE /i nie tylko/ wyzwanie. Czy masz dostęp do solidnego kowadła i ciężkiego młota? Czy masz palenisko, w którym podgrzejesz materiał do czerwoności, czyli odpowiedniej plastyczności? Samemu , bez tych atrybutów, nie podjąłbym się takiego zadania. A może po prostu łatwiej było by się "zaprzyjaźnić" z jakimś okolicznym kowalem, który np. robi kute ogrodzenia czy inne bramy? No i na koniec trzeba by to jeszcze pochromować, a to kolejne chemiczno-fizyczne wyzwanie. Ale ponoć "dla chcącego....". Z całego serca życzę powodzenia. :-)))

Opublikowano

Marku, mam kolegę po facebooku z Gdańska, który zajmuje się tym wszystkim o czym piszesz. Jednak nie ma on czasu na takie moje duperele.

Myslę, że wygnę po miejscowym podgrzaniu. Co prawda ten element ma 3mm z haczykiem grubości ale młot 10kg powinien poradzić sobie.

Nie potrzebuję tak grubej "blachy" ale nie mogłem trafić na coś w zakresie 2mm o tak równej szerokości by nie odcinać z szerszego. Może podpowiedź jakaś gdzie szukać takiego kawałka płaskownika z 12-15mm szerokości ?

W sumie to mogę kupić gotowy element w US ale to wydaje mi się tak proste, że postanowiłem sam zrobić. Musi tylko być wytrzymałe bo na tym będę nosił Sharpsa o masie > 3kg i wadze kilku kilo zł ;). Zbierałem zawsze te blaszki, które kiedyś inpost dodawał do listów ale troszkę za cienkie i za krótkie. 

Opublikowano

A co powiesz na plaskownik ocynkowany potocznie bednarka? Zapytaj znajomego elektryka czy coś takiego posiada, w rękę weźmiesz, obejrzysz. Koszt pewnie za zimne piwko bo u mnie to poniżej 10m długości to jest odpad

Opublikowano

Krzysiek - Elkę znam bo kupuję u nich ołów czy pręty mosiężne ale nie wiedziałem, że "kawałek" też sprzedadzą.

W marketach są takie bardzo fajne łączniki budowlane o grubości 2mm tylko te płaskowniki, ceowniki mają otwory na całej powierzchni więc znowu trzeba by odcinać pomiędzy otworami.

Opublikowano

Sklep z uprzężami do kos spalinowych. Zaczep do pasa . Nie chodzi o szelki ale o taki zwykły pas z zaczepem. Niemal identycznie wygląda zaczep vis twoje zdjęcie .

post-14536-0-06072000-1542923168_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.