Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przyszła pora na serwa do lotek. Czy ktoś może polecić coś konkretnego do tego modelu ? Jak rozwiązać kwestie dźwigni do sterowania górnymi lotkami ? (nie mam doświadczenia z 2 płatami)

Opublikowano

Ja w kwestii dźwigni podpierałem sie tym tematem Sławka 

Model dużo mniejszy ale jest zdjęcie dźwigni które powiększyłem i wydrukowałem na papierze  w skali 144% i miałem na papierze dźwignie które pasują do tego modelu 1500mm.

Później nakleiłem papierowe dźwignie na laminat a właściwie dwie warstwy laminatu skręcone ze sobą śrubkami tak aby po jednym cięciu mieć od razu dwie takie same dźwignie.

Ale samego wycięcia dźwignie już się nie doczekały , jeżdżą w aucie i czekają na okazję, model także spoczął na  półce i nic się z nim nie dzieje.

Z racji tego że zostały zdjęte ograniczenia i pogoda dopisuje i można z modeli korzystać do woli, to korzystam :).

Mam na warsztacie rozgrzebane dwa modele ale jednak w ładną pogodę wolę polatać , coś tam od czasu do czasu pomajstruję ale to tyle co nic ogólnie budowanie stoi a ja się w wolnym czasie dobrze bawię na świeżym powietrzu i wszystko wskazuje na to że za kończenie projektów  zabiorę się jesienią:), jestem prawie pewny Adam że twój model będzie miał oblot jako pierwszy.

Opublikowano

ok, to dźwignie ogarnę :) a jak z serwami ? bo przeglądam, przeglądam .... i nie dam ponad 300zł za jedno serwo (HV i ok 12kg) no chyba, że to mus ... ale nie wydaje mi się (ale mogę się mylić)

Opublikowano

W tej kwestii to i ja sie podłączam do pytania.

Akurat na allegro były nowe serwa BG-0927WP Blue Bird po 129zł , parametry dobre , opinie dobre i cena też dobra , niestety załapałem się na ostatnią sztukę , wrzucę go na kierunek do modelu 2,2m który buduję.

A do ultimate nie mam ani serw ani pomysłu na jakieś konkretne serwa.

Ograniczeniem są oczywiście fundusze , celuję w jakieś serwa do 160zł za szt.

Kilka lat temu w extrze 32cc miałem serwa tower pro 11kg , nie były HV  tylko 6V ale tłukłem tym dwa lata i to nie wypad na lotnisko raz na tydzień przy sobocie tylko model latał codziennie po kilka lotów, i chodziło to aż przekładnie dostały luzów , ale nawet zużyte nie trzęsły sterami , po dwóch latach wymieniłem je profilaktycznie na jakieś turnigy i sprzedałem model.

Gdybym wiedział że kupię takie same tower pro jak kiedyś to kupił bym je bez zastanawiania , ale nie kupię bo teraz to jest na rynku więcej podróbek niż oryginałów , kupujesz 5szt 9 gramowych i na 5 szt działa jedno.

Z tanich to Power HD pochlebne opinie miały i ich serwa były z powodzeniem używane w dużych modelach benzynowych.

Ja mam małe doświadczenie z serwami , dobrą opcją cena jakość były serwa turnigy HV z tytanowymi przekładniami po 120zł za szt , rozglądam się za nimi ale niestety znikły z rynku.

To co omijam to to serwa HK miałem jedno ale nie byłem zadowolony , no i Feetech kupiłem dwa ale profilaktycznie z ciekawości je otworzyłem i ujrzałem taką tandetę że po prostu je wyrzuciłem, a za wyrzucone ponad dwie stówy w błoto więcej nawet nie patrzę w stronę tego producenta.

Przyłączam się to prośby Adama odnośnie polecenia dobrych serw w atrakcyjnej cenie i zasilanych 7,4v prosto z pakietu.

Opublikowano
38 minut temu, yarecki61 napisał:

Jarek widzę że mi znalazłeś serwa na stery wysokości do akrobata 2,2m ;), chyba kupię 2szt tych serw i będę miał komplet do nowego modelu:) bo na lotki serwa mam , na kierunek serwo w drodze, a na stery wysokości nie miałem pomysłu.

Co do ultimate to chętnie bym usłyszał opinię jakie serwa do takiego ultimate 1500mm powinny mieć uciąg , jakieś minimum poniżej którego nie można zejść.

Opublikowano

Podłączę się pod temat - macie może doświadczenia z serwami Spektrum A6380 HV High Torque High Speed. Cenowo wyglądają dobrze, wagowo również no i moc też jest (o ile nie jest to na papierze, ale to akurat można zarzucić wszystkim producentom). Zawsze miałem serwa Hitec, może czas zmienić i nie przywiązywać się do marek (potrzebuję kilka sztuk pod model 1,8 m, 20 ccm)

Opublikowano

Sławek szczerze to mnie zaciekawiły te serwa spektrum , najbardziej cena;) no i są HV.

Na pewno będą odpowiednie do ultimate jak i do twojego modelu 1,8m , ciekawe jak z trwałością.

Wspominałem że nie biorę pod uwagę serw HK a to dlatego że zamontowałem ich serwo na gazie , serwo miało uciąg 30kg i wydawało by się że taka moc na gaz? a tu oops silnik rozszarpał to serwo w pół sezonu tylko się wióry z niego sypały kable fruwały a ja zaliczałem awaryjne lądowania np w rzepaku.

Na jego miejsce zamontowałem serwo savox  też zasilane 7,4v , dość szybkie i tanie ale uciąg tylko 8kg , już drugi rok chodzi i nic się z nim nie dzieje śmiga aż miło.

Jak zobaczyłem jak ten skromny savox chodzi na tym gazie to w modelu wymieniłem wszystkie serwa na savox , niestety na stery potrzebne były silne serwa a takie już tanie nie są i bolało jak sięgałem do kieszeni.

Ale spektrum to nie jest chyba budżetowy chińczyk składany w stodole na klepisku , tylko producent ma renomę więc może to są dobre serwa o bardzo dobrych parametrach i  w świetnej cenie?

Poczekamy może ktoś się odezwie kto tych serw używa.

Opublikowano

@enter1978 mi też się podobają, chciałbym HV, metalowe w miarę lekkie, przede wszystkim jednak trwałe i niezawodne. Złośliwy powie mi po co mi aż tyle kompletów serw , ale wiadomo jak jest, szukamy złotego środka...

Będę jeszcze potrzebował serwa do MX 2.2, bo rozpocząłem budowę.. Ale trochę to potrwa zanim coś powstanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dla potomnych:
Savox'y SC-0251MG są za wysokie aby trafiły na lotki. Za to na ster wysokości jak najbardziej.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rozwiązałem kilak problemów które uniemożliwiały mi dłubanie przy modelach , teraz będę miał wygodę bo wynająłem sporą piwnicę z normalnym prądem.

Więc ultimate wraca na warsztat , tyle że muszę poczekać bo lokal jest już mój , posprzątałem tam itp ale nie mam stołu , ale mam z domu sobie zabrać sporą rozkładaną ławę tylko starą zabiorę jak sklep przywiezie mi nową.

W między czasie czekając na dostawę zabrałem się za dźwignie lotek i sterów , i z grubsza dźwignie mam już wycięte zostało je dopieścić.

Jak model stanie na stole to wykonam mocowanie płata do kadłuba i wykonam nowe podwozie.

Niestety robię dwa modele jednocześnie , oba na ukończeniu ale żaden nie ma wyposażenia , drugi budowany model ma chociaż silnik a ultimate to nie ma nic.

Więc będę trochę ciął koszta , serwo savox które chwaliłem kilka postów wyżej już się rozleciało , mam chęć zmienić zdanie i zrezygnować z serw HV , wtedy z serw zasilanich 6V jest nawet w czym wybierać a zredukowanie napięcia z 2S do 6V nie jest wyczynem.

Będę chyba celował w serwa  XQpower , chłopaki latali poważnymi sprzętami na tym i chwalili, tylko nie wiem czy producent jeszcze je produkuje.

Gorzej z silnikiem , tani nie jest i na dodatek nie istnieje w polskich sklepach ,  kurcze był niedawno na allegro dle30 za 600zł , miałem chęć go kupić tylko bałem się że kupię trupa , jak bym brał używkę to musi być zdrowy pewny i od uczciwego modelarza.

Adam pochwal że się, co tam już zmajstrowałeś:).

Przemek czy miał byś chęć narysować owiewkę na koła?

Opublikowano

Jak się okazuje mniej renomowane serwa ale takie które są sprawdzone i warte uwagi wcale nie sa łatwe w zlokalizowaniu.

Za sugestią Jarka z serwem Hitec przejrzałem dokładnie ofertę sklepu i jednak po zastanowieniu zdecyduję się na serwa Hitec, za dużo czasu poświęciłem modelowi aby pakować się w podejrzane mechanizmy.

Tylko nie jestem przekonany co do modelu serwa , oczywiście propozycja Jarka jest najlepsza ale rachunek na 300zł jednak będzie wyglądał lepiej niż na 400zł:).

I tu mam pytanie czy w modelu ultimate 1500mm rozpiętości serwo 10kg uciągu poradzi sobie na jednym sterze wysokości?

I co oznacza opis pod serwem hitec że do programowania trzeba użyć jakiegoś tam programatora , czy po wyjęciu z pudełka serwo nie chodzi normalnie i trzeba programować? czy chodzi normalnie i nic nie musze robić a ewentualnie mam możliwość za pomocą programatora wprowadzić własne korekty?

Opublikowano

Model ultimate nie ma chyba takiego zainteresowania jak poprzednio budowany model , ale będę uzupełniał swoje zmagania i perypetie z tym modelem.

Dość sporo czasu poświęciłem na szukanie serw , nie mogłem kupić tego co chciałem bo nie wszystko jest osiągalne , a na to co jest dostępne nie mogłem się zdecydować , ostatecznie hitec odstrzeliłem na straty.

Postanowiłem prześwietlić wszystkie serwa jakie brałem pod uwagę aby nie zaliczyć takiej wtopy jak kiedyś z serwami feetech które wylądowały w śmietniku zamiast w modelu.

Dało się zauważyć że nie wszyscy producenci umieszczają zdjęcia wnętrzności swoich serw i doszedłem do wniosków że skoro nie ma takich zdjęć to po prostu nie ma się czym chwalić i tak np Hitec w wszystkich trzech modelach serw jakie brałem pod uwagę pisze że ma metalową przekładnię , włącznie z serwem o imponujących parametrach podesłanym przez Jarka , a prawda jest taka że w przekładni nie wszystkie zębatki są metalowe , i ta sama historia dotyczyła wszystkich trzech modeli serwa hitec.

Po długich poszukiwaniach serw i zdjęć jak serwo jest skonstruowane o dziwo zdecydowałem się na serwa KingMax, może i marka dupy nie urywa ale producent umieścił zdjęcia jak serwo jest skonstruowane więc po pierwsze nie wstydził się swojej konstrukcji , nie kręcił i niczego nie ukrywał , a ja nie brałem kota w worku.

Model serwa to KM5521MDHV 

Cena dobra 160zł za sztukę 

Dość szybkie 0,14sec, 

HV  więc zasilane prosto z pakietu

Ponad 21Kg ciągu jest na wyrost nawet do modelu 2,2m

CAŁA PRZEKŁADNIA JEST METALOWA

Silnik Coreless

Mimo że widziałem zdjęcia serwa od środka to i tak je otworzyłem aby zobaczyć jak wyglądają luty.

I jestem bardzo zadowolony , nic nie lata w środku , luty ładne i błyszczące , newralgiczne połączenia fabrycznie potraktowane klejem.

Zresztą zobaczcie sami to nie tower pro czy feetech.

spacer.png

Opublikowano

Stołu się nie doczekałem więc niewiele robię.

Ale mam poskładany model na podłodze i zacząłem walkę z mocowaniem górnego skrzydła do kadłuba.

Kurcze nigdy takiego modelu nie budowałem i nie wiem jak się takie mocowanie robi , niby nic trudnego ale jakoś się motam.

Wykonałem z balsy pasujący szablon opcji "B" i miałem zamiar go skopiować już docelowo z płaskownika dural , ale wpadł mi do głowy pomysł na opcję "A" trzeba by wykonać taki wypust który był by przykręcony na stałe do skrzydła ale wydaje mi się że z opcją "A" łatwiej by mi było ustawić ostateczne zaklinowanie skrzydła i wywiercić idealnie otwór na śrubę która skrzydło przykręci.

Które mocowanie jest lepsze? a może żadne? i trzeba to zrobić inaczej?

spacer.png

Opublikowano

Ja u siebie mam wersję A. W skrzydle środkowe żeberko jest ze sklejki lotniczej 6 mm i ma od spodu "uszy" do montażu płata na baldachimie. Baldachim widać na zdjęciach poniżej.

Ultek01.jpg.af07dcc4c8780c09c199b30b11fa4c03.jpg

Ultek02.jpg.1eca1cae53dc28a12d085e21efe7a5bc.jpg

Opublikowano

Dzięki Robert za odzew.

To ja też zrobię tak jak ty , trochę więcej roboty ale dzięki temu inne kwestie będą łatwiejsze do przeskoczenia.

A mi jeśli chodzi o czas to nigdzie się nie spieszy , tak jak kiedyś napisałem że jest to model który bardzo chciałem mieć ale nie koniecznie nim intensywnie latać.

Na którąś tam wiosnę będzie gotowy tylko nie wiadomo na którą:).

Jak ja miałem kasę na silnik to nie było silników , teraz pojawiły sie silniki w f3m , to ja teraz na silnik nie mam pieniędzy :).

I tym sposobem nie posiadam silnika do tego modelu , na szczęście mi się kompletnie nie spieszy , a nawet wolał bym aby Adam pierwszy skończył swój model i go ulotnił i powiedział czy w ogóle trzeba coś korygować  a jeśli tak to gdzie są potrzebne korekty :).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.