Viader Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Baterie od zapłonu obok odbiornika ? Pakiet powędruje w okolice domku. powiedz mi jeszcze jak wypadł Tobie SC W trakcie dopasowywania maski okazało się, że oryginalne tuleje montażowe do silnika (70mm) są za długie i piasta śmigła za bardzo wystaje - konkretnie to cała. Tak więc na wyważanie trzeba jeszcze poczekać. W poniedziałek kolega ma wytoczyć nowe dystanse. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 Wcześniej w temacie był dylemat odnośnie wielkości baterii, ja dziś ulotniłem extrę którą skasowałem w zeszłym roku, wylatałem jeden zbiornik paliwa bo po zatankowaniu ponownie, lot był króciutki bo upierdzieliła się rura wydechowa , nie wiem dlaczego w zeszłym roku tak samo pięknie przy cylindrze odkroił się tłumik w większym modelu z chińskim silnikiem RCGF55, winą obarczyłem chińczyków bo po taniości robili, komin zespawałem i hulał całe lato. Dziś to samo sie przytrafiło oryginalnemu RCGF 32 który nie był kupowany po taniości, nic to, jutro się komin zespawa. Wracając do akumulatorów , drugiego lotu nie liczę bo był za krótki. Więc po wylataniu jednego zbiornika paliwa z akumulatora SLS 7,4V , 1000mah , zasilającego zapłon poszło 70mah. Z dwóch akumulatorów FOXY 7,4V , 1300mah zasilających serwa poszło 180mah , po 90mah z każdego pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Kolejny etap za mną.....maska silnika dopasowana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Chciał bym się poradzić w kwestii serwa przepustnicy. Gdzie lepiej umieścić to serwo,w domku blisko silnika,czy przed domkiem troszkę dalej od silnika.Dźwignia serwa z dźwignią przepustnicy będzie połączona popychaczem stalowym 2mm,ze snapami kulowymi.(myślę że tak może być).... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Popychacz idealny . Ja dodatkowo naciągam koszulkę termokurczliwą na szprychę i popychacz wygląda profi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Dzięki Rafał że popychacz się podoba... ,no ale nie mam odpowiedzi na moje pytanie . Może jak wy koledzy to robicie w swoich benzynach.... ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Z reguły serwo gazu mocuje się tam gdzie fabryka przewidziała a jak nie przewidziała to w miejscu takim by popychacz nie był powyginany,nie przeszkadzał , nie ocierał o kadłub czyli tak naprawdę jak najbliżej silnika. Jeśli takie umieszczenie ma wpływ na wyważenie to można zamontować je i w kadłubie ale jest to kłopotliwe . Ty i tak ustaliłeś odległość serwa od silnika długością popychacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Dzięki Rafał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Grunt żeby drgania silnika się na serwo nie przenosiły. Kolega miał serwo ssania zamontowane na doczepionej do domku półce tuż przy silniku, to wymieniał je co chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 26 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Z reguły serwo gazu mocuje się tam gdzie fabryka przewidziała a jak nie przewidziała to w miejscu takim by popychacz nie był powyginany,nie przeszkadzał , nie ocierał o kadłub czyli tak naprawdę jak najbliżej silnika. Jeśli takie umieszczenie ma wpływ na wyważenie to można zamontować je i w kadłubie ale jest to kłopotliwe . Ty i tak ustaliłeś odległość serwa od silnika długością popychacza Rafał co do popychacza,to akurat taki miałem(posłużył mi tylko do pokazania jaki chcę zastosować) no a długość mogę zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 27 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Ja bym dodatkowo radził wzmocnić dwoma pasmami rowingu węglowego na żywicy od wewnątrz te wszystkie wycięcia w masce wzdłuż całej ich krawędzi. Od kiedy tak robię skończył się problem z uszkodzeniami maski po czasie od drgań (laminat potrafił pękać w najsłabszym miejscu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 27 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Ja bym dodatkowo radził wzmocnić dwoma pasmami rowingu węglowego na żywicy od wewnątrz te wszystkie wycięcia w masce wzdłuż całej ich krawędzi. Od kiedy tak robię skończył się problem z uszkodzeniami maski po czasie od drgań (laminat potrafił pękać w najsłabszym miejscu). Łukasz jaki ten rowing,czy taki ??? https://allegro.pl/oferta/rowing-weglowy-tex1600-hts40-24k-3mb-7846657680?reco_id=f9334227-50cb-11e9-bd29-246e963207c0&sid=1147bbb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal3013 Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Jeśli chcesz rowing, to ok godziny 17 będę na kobylnicy. Dam tobie rowingu trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Ok mam już nowe standoffy (55 mm). Wieczorem założę maskę i śmigło to dam znać koledze jak z wyważeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 28 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Łukasz jaki ten rowing,czy taki ??? https://allegro.pl/oferta/rowing-weglowy-tex1600-hts40-24k-3mb-7846657680?reco_id=f9334227-50cb-11e9-bd29-246e963207c0&sid=1147bbb Taki może być. Tylko pamiętaj, że żywica ma być do laminowania a nie jakiś klej poxipolopodobny Włókna maja się dobrze przesączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Jeśli chcesz rowing, to ok godziny 17 będę na kobylnicy. Dam tobie rowingu trochę. Michał,dzięki za dobre chęci,ale nie wyrobie się bo ne ma mnie w Koziegłowach,będę późno. Dzięki raz jeszcze i Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 30 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Czy ktoś zna już wagę modelu? Czy jest w zasięgu 4,5kg do lotu? Ja dziś się rozstałem z extrą 1,8m , została sprzedana , co prawda jeszcze u mnie stoi ale juz tak jak by jest sprzedana, choć nowy nabywca boi się nią polecieć (pierwsza benzyna) i zdecydował że model kupuje , zapłaci , ale zostaje na razie u mnie a on jeszcze szlifuje pilotaż. Model sprzedałem cały kompletny i gotowy do lotu więc chyba tym sposobem rozstanę się ze skalą 1,8m bo teraz aby zostać posiadaczem takiego modelu musiał bym wszystko kupić a jak wiadomo wyposażenie kosztuje więcej niz model. Mam dwa modele 2,2m (prawie , jeden nie ma lotki), więc wychodzi na to że pozostanę przy 2,2m. Ale bardzo mnie interesuje ile waży i jak lata model 1,8m renomowanego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal3013 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 A ja proponuję dla Wiesława zrobić nowy post by mógł się wygadać Z całym szacunkiem, ale ciężko się czyta niektóre relacje, gdzie załączasz swoje historie z życia wzięte. Nie koniecznie na temat danego wątku. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Ja mam taki sposób bycia , mi na co dzień się gęba nie zamyka , bardzo dużo mówię taka cecha charakteru . Jeśli zaśmiecam temat to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Mój Slick waży 5088g bez paliwa. Przypominam ma 1,88 m rozpiętości. Wczoraj go oblatałem. yarecki61 środek ciężkości ok. 105 mm od natarcia. Sporo za ciężki na nos, trzeba będzie pokombinować z rozmieszczeniem wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi