Skocz do zawartości

Obrotomierz w komórce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obroty czego mierzysz ? Kół czy czegoś innego?

Obroty silnika i kilka innych parametrów. Wystarczy kupić czytnik i wetknąć w złącze w samochodzie jeśli jest wyposażony. A w smartfonie aplikacja i sobie podglądasz.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Można mierzyć obroty praktycznie wszystkiego co się kręci np. metodą stroboskopową (nie może to być tylko gładki wał wirujący), nieinwazyjną (samym telefonem bez żadnych przystawek) - migająca biała LED telefonu (każdy smartfon ją ma) i wyłapanie (wzrokowo) dwóch najbliższych "nieruchomych obrazów" stroboskopowych wirującego elementu i odczytanie na smartfonie odpowiadających im częstotliwości błysków X1 i X2. Obroty wylicza się ze wzoru (dobra aplikacja w telefonie powinna to robić sama za nas):

Obroty=X1 * X2 / |X1 - X2|

Na Google App Store jest dostępna aplikacja (wymagany Android 6.0) o nazwie: Chip Tip Strobe - strobe tachometer for mechanic- niestety nie jest za darmo (17 PLN). Z tym, że pomiary są możliwe tylko do kilku tysięcy obrotów, zależne od smartfona.

To jest dokładnie taka metoda wykonywania pomiarów obrotów, jak zastosowana w tym kicie z AVT3136:

opis pdf AVT3136

Opublikowano

Obroty silnika i kilka innych parametrów. Wystarczy kupić czytnik i wetknąć w złącze w samochodzie jeśli jest wyposażony. A w smartfonie aplikacja i sobie podglądasz.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

jaka aplikacja ? próbuję znaleźć i nie mogę .. jedynie po GPS, ale czemu nie wykorzystać do tego aparatu ? nie czepiam się, tak tylko mi Roman podsunął pomysł.

Opublikowano

jaka aplikacja ? próbuję znaleźć i nie mogę .. jedynie po GPS, ale czemu nie wykorzystać do tego aparatu ? nie czepiam się, tak tylko mi Roman podsunął pomysł.

W teorii wszystko jest możliwe, a w praktyce różnie z tym bywa.   :rolleyes:   Autor wątku pytał o wykorzystanie komórki w roli obrotomierza, więc podałem link na istniejącą aplikację na Androida, która już może okazać się praktycznie użyteczna w odróżnieniu od tej z linku zapodanego przez Tomka. ;)

Opublikowano

Jeży przy okazji wpadłem na tą aplikację(spoglądając na zapodaną przez Ciebie) a kolega pytał o taką co wykorzystuje aparat.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.