mayster8405 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Pytanie laika !? Czy jest sens i czy to możliwe w nadajniku tejże aparatury zwiększyć zasięg wymieniając antenę na dłuższą, np z rutera 2.4 Ghz, w miejsce anteny w tym " nypelku" nie w rączce.Czy to może poprawić zasięg???? Czy ktoś to robił i jakie efekty. Jeśli tak, proszę o rozszezrenie tematu. Jeśli pytanie głupie, proszę napisać wprost.
maxiiii Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie jest głupie. Poziomo ułożona antena w tym radiu powoduje znaczne zmniejszenie zasięgu. Wystarczy dorobić gniazdo do zwykłych anten wifi i zamontować jakiegoś tplinka 5dbi i zasięg wzrośnie dwukrotnie.
oki188 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 A jak komuś mało to można dać 40cm bata 12dbi
mayster8405 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ogromnie dziękuję za odpowiedz. Tylko jak by to było możliwe, prosiłbym o radę techniczną jak to wykonać.i czy wymiana polega tylko na wymianie tylko tej jednej!?
oki188 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Większość modułów nadawczych posiada wyjście antenowe U.FL wystarczy zakupić i zamontować pigtail rpsma <--> U.FL i można podłączać anteny jakie się chce pamiętając by nie uruchamiać nadajnika bez anteny.
mayster8405 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dzięki serdeczne. Poczekam jeszcze, może ktoś robił taką przeróbkę i powie czy płyta ma takie gniazdo do wpięcia w nie kabelka czy trzeba lutowac., i jak powinna być długość tego pigtail rpsma <--> U.FL
oki188 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Taki pigtail długości 18cm kipisz na Alledrogo za 7zł + wysyłka, myślę że będzie odpowiedni nawet z nadmiarem. Tam widzę że są 2 anteny jedna pion druga poziom więc wymiana tyczyła by się tej pionowej a poziomą zawsze można wyjąć z obudowy i umieścić w rękojeści jest tam widzę sporo miejsca. A jako dodatek proszę porównanie anten od lewej 5dbi, 3dbi, 1dbi standardowa
mayster8405 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2019 Damian skoro mam odpowiedz, to jeszcze zapytam, dlaczego nie pozostawic tej anteny w rączce skoro ona tam już jest umiejscowiona.
oki188 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Druga antena jest bez znaczenia. Nie zgodzę się z tym skoro moduł ma wyjście na 2 to pewnie są one albo przełączane lub radio posiada 2 oddzielne moduły nadawczo odbiorcze w 1 układzie. Nie chodziło mi o jej usunięcie z rękojeści a o wymianę na mocniejszą którą można by wyjąć z obudowy jak to pokazałem na obrazku wyżej np. 5dbi lub 3dbi i umiejscowienie jej w miejscu fabrycznej. Jak widać siedzi tam zwykła 1dbi więc najsłabsza. Po modyfikacji pionowa była by 5dbi a pozioma 3dbi lub jak wejdzie to 5dbi i takie przerobienie ma według mnie dopiero sens. bo obie anteny zwiększą zasięg radia zgodnie z założeniem projektu. Wymiana jednej w tym przypadku to taki połowiczny sukces.
Rawen 75 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zauważ, ze to anteny dookólne, i Maxiii dobrze napisał. Ich zakres to dwa takie pączki. Ta ustawiona na wprost w stosunku do modelu mało daje w stosunku do anteny ustawionej w poprzek. Tutaj jedna jest ustawiona do drugiej o te 90 stopni, i w tym wypadku zawsze jedna góruje nad drugą-w zależności od położenia anteny modelu w stosunku do nich. Podejrzewam, że odbiornik ma jedną antenkę, stąd dwie w aparaturze, albo coś na styl firm wykorzystujących układ pracy z anteną o mocniejszym sygnale (telemetria, Diversity)
maxiiii Opublikowano 18 Stycznia 2019 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Taki dipol ma 2,5dbi a nie 1. Napisałem, że nie ma znaczenia bo go nie ma(patrz charakterystyka dipola).
mayster8405 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2019 Posługuję się tymi odbiornikami.
Rekomendowane odpowiedzi