jetfan Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Szanowni, Poszukuję sprawdzonego rozwiązania, tj. jakiej pary wtyczka-gniazdo użyć na połączeniu skrzydła z kadłubem w modelu spalinowym? Chodzi o to by zakładając skrzydło nie miotać się z kabelkami czyli jedna część jest na stałe wmontowana w kadłub, druga w skrzydło. Montując skrzydło automatycznie łączy się instalacja serw. Wiem, że czasem używa się wtyczek prądowych MPX'a, inni stosują połączenia rodem z komputerów, a jakie są Wasze polecane patenty? Pozdrawiam,Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 MPX,RS 232 COM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Stosowalem USB i działało Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Usb jest mechanicznie słabsze niż mpx czy db9 Nie latam spalinami ale wyleczyłem się ze stałych połączeń gdy wydziałem dwa modele po zderzeniu w powietrzu. Obu wysunęło się skrzydło. Jeden wylądował, drugi spadł. Spadł ten co miał wtyczkę i gniazdo wklejone w kadłub i skrzydło na stałe. Cenie pewność nad wygodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Ja stosuję tylko pewne i sprawdzone Emcoteca: https://www.lindinger.at/en/rc-electronics/cables-und-connectors/emcotec-wing-connector-plugs-8-pin-male-female-2-pair-with-circuit-board 8-mio pinowe starcza na lotkę, klapę i podwozie. Posiada pewny styk i obciążalność prądową. Trzeba pamiętać o tym, że gniazdo montujemy "na sztywno" w kadłubie, a wtyk powinien tyć luźny, z resztą inaczej się nie da. Chodzi o to że w spalinie są duże drgania które przy sztywnym połączeniu wyrabiają sprężynki stykowe i może po jakimś czasie braknąć styku. Są też dostępne takie złącza z większą ilością styków jeśli zachodzi taka potrzeba. https://www.lindinger.at/en/emcotec/#navigation:sSearch=&attrib[archiv][0]=View+available+items Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 Też podobne złącze stosuję tyle, że w szybowcach. W modelemax kupowałem gołe złącze bez tych płytek dolutowanych https://modelemax.pl/pl/konektory/16565-konektor-multiplex-8-pin-do-skrzydel-7-1285-komplet.html Nigdy nie stosuję łączenia na sztywno jednocześnie w płacie i kadłubie. Co do złącz D-SUB to jest na rynku cała masa chińskiego badziewia. Dobre złącze ma obciążalność max 5A każdego pinu - składa się z pozłacanego bolca i z drugiej strony z pozłacanej rurki w kształcie litery C, która zaciska się na bolcu. Chińczyki poszli na skróty i dają zamiast tych rurek dwie cieniutkie blaszki stykające się punktowo z bolcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi