krzysiek w Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 No i chyba nie muszę wspominać ze węglowym wyżej rzucasz Mozesz to rozwinac? Chodzi o to wegiel ma gladsza powierzchnie itp czy nie wpada we fluter przy mocnych rzutach??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Czy jest lżejszy i ma mniejszą bezwałdność (która ma wypływ na rzut i machanie ogonem które to powoduje straty -opory). Wegiel też jest lekki i mocny ale laminowany styrodur też w sumie hmm. to jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Cześć , Panowie - proponuję przenieśmy dyskusję na temat DLG do innego działu, bo tutaj dzielimy się naszymi pięknymi górkami do latania i nikt wiadomości o DLG tutaj się nie doszuka. Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Cześć Górka Bucze. Górka znajduje się w okolicy miejscowosci Górki Wielkie, niedaleko Bielska-Białej. Dojazd od Bielska, kierując się na Cieszyn, a następnie odbijając z dwupasmówki na Brenną. fot. 1: polana na górce Bucze - widok z dołu (na zdjeciu wydaje się płaska, ale w rzeczywistosci przy wietrze 3-4 m/s wystepuje wspaniały laminarny żagielek) Mapka: Latać można przy wietrze południowo-zachodnim. Pozdrawiam i życzę udanych lotów - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Czy jest lżejszy i ma mniejszą bezwałdność (która ma wypływ na rzut i machanie ogonem które to powoduje straty -opory). Wegiel też jest lekki i mocny ale laminowany styrodur też w sumie hmm. to jak jest? One nie są całkowicie węglowe przecież W metodzie VB jest to węgiel na stryodurze, a przy robieniu z formy pewnie Herex, albo coś podobnego jest w środku. Węglowe są lepsze, bo stosując węgiel można zrobić lżejsze skrzydła przy tej samej wytrzymałości (zastosować tkaninę o mniejszej gramaturze). EDIT: No tak... Znowu się pomyliłem. Może 48h bez snu to już lekka przesada i głupoty plotę (wróciłem z wycieczki szkolnej i nie było tam jak spać :rotfl: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Przekładka to balsa przy hertexie nigdy nie zrobisz lekkich skrzydeł i w miarę mocnych do dlg. Przede wszystkim duża sztywność płata. Lotka nie wpada we flatter i skrzydło się nie gnie. Co do lekkości to Patryku się mylisz. Lekkie skrzydła to mogą być z szkła lub kevlaru. Waga gotowego skrzydła przy dość dobrej wytrzymałości to wtedy jakieś 140 gram z serwami. Najlżejsze węglowe w Polsce ma 163 gramy z serwami normalnie ważą one po 180 gram. Stosując najlżejszą obecnie dostępną tkaninę w rozsądnej cenie (80 gram na metr2). Myśle że teraz będzie trend w bawieniu się kevlarem bo jest w miarę tani i są dostępne tkaniny o wadze 36 g/m. Do tego węglowa kratownica i już ma się bardzo dobre skrzydła. Już teraz latają wjagry (jedna węglowa i parę szklanych i kevlarowych) o wadze do lotu w okolicy 260 do 270 gram. Do reszty dyskusji zapraszam do innego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Byłem w niedzielę na górce Bucze. Miejsce świetne. Wybrałem się tam na oblot mojego pierwszego motoszybowca. Trawa tak wysoka i gęsta, że nie ma możliwości rozbicia modelu przy kretowaniu a miałem ich kilka zanim opanowałem model. Swoją drogą bardzo mocno wiało i grzmiało. Opis z latania tu: http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2007 Cześć, zamieszczam jeszcze jedną ciekawą fotke z latania "extrime" - podesłał mi ją Jurek Gieruszczak, a przedstawia ona właśnie Jurka wraz z jego 1,5 m rzutkiem "Beskidek". Komentarz Jurka - nic dodac, nic ująć: "tak się latało za młodu. Mój Beskidek w paśmie Małej Fatry na Wielkim Krywaniu - 1708,7 m.n.p.m. (bez tlenu nie startować :)" Wielki Krywań znajduje sie w paśmie Małej Fatry niedaleko Tatr (po stronie słowackiej). Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Witam Szanowni Koledzy, a zna ktoś może namiary na konkretne górki w okolicach Popradu na Słowacji? W połowie miesiąca wybieram tam sie na mały urlop i model też zabieram .Wiem, że trochę dobrych górek tam jest, ale może ktoś z Was zna konkretne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Witam, mi tylko przeychodzi do głowy przełęcz Donovaly - ale to daleko trochę od Popradu, chociaż ja bym się tam wybrał. Poza tym po prostu trzeba szuka pobliskich górek jakich są w okolicy setki. Zaczynają sie żniwa, zboże bedzie koszone, więc będzie miejsce do latania. Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 Witam Dzięki, wiem że jest tam sporo górek i coś się znajdzie, ale myślałem, że może ktoś ma już sprawdzone. Ale nic to, sam sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Parę sprawdzonych mam w okolicach Bydgoszczy. Jak coś to zapraszam, chętnie pokaże osobiście. Mam pytanko odnośnie innych góreczek. Mianowicie na trasie Poznań - Koszalin w miejscowści UJŚCIE jadąc autem widać olbrzymie zbocze na pólnocny wiatr. Zbocze ma koło 80m lub więcej na moje. Nie miałem okazji tam latać. Czy ktoś może tam latał? Podobna sytuacja jest w CHODZIEŻY gdzie w dolinie jest jezioro , a na wzniesieniu nawet wyciąg narciarski. Widać znak - punktu widokowego i myślę, że wzniesienie ma z 100m. Też nie miałem okazaji tam latać. Może ktoś latał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Witam W sobotę wiaterek dopisał i wybraliśmy się na zbocze 4km od Bydgoszczy w kierunku północnym. Zbocze jest przy ul.Zamczysko jadać drogą przez Grochol z Myślecina do Fordonu. Zbocze ma koło 30m ze sporym przedpolem. Latać można na kierunku wiatru POŁUDNIOWYM powyżej 5m/s. Wiało mocno koło 6-7m/s czasem i więcej. Latac było łatwiej niż lądować ;-) W dolinie widać przedpole, las i za lasem widok na Bydgoszcz. Szkoda tylko że lataliśmy tylko w 2 modele. Myśle że i 2 m dałby rade psmigać na takim zboczu. Trochę fot: i filmy :devil: http://video.tinypic.com/player.php?v=f1l08y&s=2 http://video.tinypic.com/player.php?v=4vree0&s=2 i latanie zimą 26.12.2007: http://tinypic.com/player.php?v=7w5pqj6&s=1 http://tinypic.com/player.php?v=8f3r2tl&s=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Jestem pełen podziwu :shock: Pięknie malin latasz I mam pytanie do Krakowskich lataczy. Czy jest w Krakowie lub w bliskiej okolicy jakieś dobre zbocze nie licząc bodzowa ? Bo słyszałem że na bodzowie jest masa krzaków i jakoś się tam nie bardzo wybieram :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Stradomka Jak jedziesz glowna droga na Bochnie to skrecasz w prawo niedaleko Motelu jakiegostam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 hmm...jakie jescze mamy gorki w krakowie??? Mozliwie jak najblizej olszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Witam, Bodzow jest super,zostaly powycinane krzaki przez kolegow paralotniarzy .Kierunek to zachod i wschod. Zbocze drugie to Tyniec kier. poludnie petla 112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Witam Jakieś 2 lata temu z siostrą ,szwagrem i rodzicami wybraliśmy się na grill. Byliśmy w miejscu gdzie były fajne górki ,i latali ludzie na lotniach. Myślę że było by to dobre miejsce do latania modelem. Jak się dziś zapytałem szwagra gdzie to było to odpowiedział że to był Tyniec. Czy ktoś z was tam był/latał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Witam ponownie ;-) Odkryłem z kolegą niedawno , a dziś uwieczniłem na fotach fajowe zbocze. Świecie - 50km na północ od Bydgoszczy. Byłko zimko, ale my się zimy nie boimy. Zbocze koło 50-70m z pięknym widokiem na Wisłę oraz zamek w Świeciu. Wiało ostro koło 6m/s i nosiło super. Modele spędziły w powietrzu koło 3 godzin i obeszło się bez strat. Tu opis miejsca (zpożyczony od kolegów co świgają glajtami - pozdórwki dla ekipy spotkaniej w Kiełpiu) http://www.paralotnie.posta.pl/miejsca/swiecie.php z ciekawostek jakie nas spotkały to nasz ptak z godła - Orzeł patrolował okolicę wykorzystując noszenia. Nasze modeliki 1,1m i 1,2m przy nim były małe. To już drugi oru którego spotkałem podczas latania. i foto i filmo relacja: to ja - gogle się sprawdziły ;-) to nasze maszyny: no i zbocze od strony północy: centa: i południe (widać zamek w Świeciu) filmy: http://tinypic.com/player.php?v=85c5ao9&s=1 http://tinypic.com/player.php?v=871gt4z&s=1 Mam nadzieje , że kogoś z modelarzy tam spotamy kiedyś (są w Świeciu jacyś latacze?). Latanie możliwe przy wietrze od 3m/s z kierunku południowo- wschodniego (musi być bardziej południe niż wschód). Termika była tam i dziś - widzieliśmy krążące mewy czy rybitwy ale szybko ochodziły z wiatrem. Latem będzie na bank silna terma ;-) Modele wznosiły się myśle koło 130m nad ziemią w porywach. Było extra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafd Opublikowano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2007 A zna ktoś może jakąś górkę/zbocze koło Łodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.