Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PWS 10 500mm?

Dokładnie, rozpiętość 500mm. Konstrukcja podwozia głównego, jeszcze tylko obudować balsą.

post-270-0-45532100-1560946932_thumb.jpg

post-270-0-78302800-1560946940_thumb.jpg

przód kadłuba miał być odejmowany do montażu silnika, ale dokleiłem sklejkę 0,4mm i po doszlifowaniu będzie można sinik zamontować od przodu.

post-270-0-10729300-1560946949_thumb.jpg

Opublikowano

Pięknie wygląda! Jakoś właśnię ta faza budowy modeli podoba mi się najbardziej, kiedy sie powoli ukazuje upragniona sylwetka i wszystko ma kolor drewna a opary lakierów i innego szkaradztwa są jeszcze daleko...:)

A jakie będziesz robił napędy, linkowe czy popychacze?

Pzdr,

M

Opublikowano

Jędrek nigdy nie próbowałem ale koła tj opony można pomalować gumą w płynie chyba takie specyfiki można gdzieś dostać najlepiej w sprayu

Opublikowano

Na zagranicznym forum gość napisał, że takie oponki najlepiej obciągnąć gumą z czarnego balonika. Znalazłem takie balony w sieci EMPiK, ale moja próba się nie powiodła, bo koniecznie chciałem mieć duże koła- fi ponad 100 mm (wnętrze z pianki). Ale takie malutkie chyba by wyszły.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak sobie gdybam, że na trochę większe koła może dałoby się zastosować odpowiednio dobrane, docięte i naciągnięte ścinki zużytych dętek rowerowych. Asortyment jest spory co do średnicy i grubości gumy. Pod ręką mam akurat dwie do szybkiej demonstracji:

post-18069-0-37405100-1567198882_thumb.jpg

Tylko czy na tak małe koła da się coś dobrać - odwiedzić zakład gdzie naprawiają rowery i obadać organoleptycznie.

Opublikowano

Zrobiłem próbę, naciągając tak na szybko (bez większej staranności) ścinek dętki z małego palca na koła o średnicy 28mm (czyli to co miałem pod ręką):

post-18069-0-01706600-1567202403_thumb.jpg

post-18069-0-20450700-1567202448_thumb.jpg

... jak widać metoda potencjał ma (czyli do wykorzystania), ale raczej tam gdzie stosunek średnicy koła do średnicy przekroju balonu opony nie jest mały (np. samoloty WWI).

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
1 godzinę temu, jędrek napisał:

Tak wygląda w całości, jeszcze zastrzały  płata będą.

I wygląda pięknie.

Zastrzałów statecznika nie będziesz robił?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.