jacek_podwysocki Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Cześć, mam krótkie pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. Pytanie dotyczy zestawów bowdenowych z końcówkami. Czy końcówka metalowa/mosiężna zamocowana na bowdenie lub drucie (zależenie od rodzaju zestawu), jest wklejana czy zaciskana? Pytam, ponieważ zastanawiam się jak dopasowuje się długość bowdena w sytuacji, gdy sprzedawany w sklepie ma zazwyczaj długość 1M. Jednocześnie podpowiedzcie proszę jakie według Was jest dobre i sprawdzone przeniesienie napędu z serwa na powierzchnie sterowe? Szukając odpowiedzi natknąłem się na rozwiązania: drut z „Z” na końcach, listwa z drutem na końcach, drut w plastikowej rurce, rurka w rurce z metalowymi końcowkami, snapy metalowe/plastikowe/kulowe. Jest z czego wybierać, co więc polecacie do modelu balsowego w skali 1:6? Zdjęcia pochodzą ze strony https://modelemax.pl/
japim Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Cześć, mam krótkie pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. Pytanie dotyczy zestawów bowdenowych z końcówkami. Czy końcówka metalowa/mosiężna zamocowana na bowdenie lub drucie (zależenie od rodzaju zestawu), jest wklejana czy zaciskana? Pytam, ponieważ zastanawiam się jak dopasowuje się długość bowdena w sytuacji, gdy sprzedawany w sklepie ma zazwyczaj długość 1M. bowden-1m-m2-z-drutem.jpg bowden-1-5m-m2-komplet.jpg Jednocześnie podpowiedzcie proszę jakie według Was jest dobre i sprawdzone przeniesienie napędu z serwa na powierzchnie sterowe? Szukając odpowiedzi natknąłem się na rozwiązania: drut z „Z” na końcach, listwa z drutem na końcach, drut w plastikowej rurce, rurka w rurce z metalowymi końcowkami, snapy metalowe/plastikowe/kulowe. Jest z czego wybierać, co więc polecacie do modelu balsowego w skali 1:6? Zdjęcia pochodzą ze strony https://modelemax.pl/ Sprzedawane bowden mają gwintowaną końcówkę tylko z jednej strony. Długość dopasowujesz sobie odcinając niezarobiony koniec. Inaczej wszystkie modele musiałyby być jednego rozmiaru aby pomieścić 1m bowdeny... Niezarobiony koniec zazwyczaj daje się od strony serwa i wyposażasz wg własnego uznania. Zetka. Przegub kulowy. Zacisk na brok.
jacek_podwysocki Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Sprzedawane bowden mają gwintowaną końcówkę tylko z jednej strony. Długość dopasowujesz sobie odcinając niezarobiony koniec. Teraz ma to sens. Jakieś różnice w użytkowaniu/właściwościach pomiędzy drutem w rurce a rurką w rurce?
a74BACK Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jeśli używasz bowdenów, to raczej są to niewielkie modele, a tam zwykły drut w rurce wystarczy .-)
jacek_podwysocki Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2019 a74BACK model którego pytanie pośrednio dotyczy to elektryk 170cm rozpiętości także raczej z tych mniejszych:) A jakich rozwiązań używa się w modelach klasy gigant?
Krzys20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 W większych modelach zazwyczaj montuje się serwo blisko powierzchni sterowej i stosujesz krótki (stosunkowo długość 100 mm to już dużo ) popychacz, często w postaci śruby rzymskiej do dokładnej regulacji długości i dwa snapy znowu najczęściej kulowe. Są też wyjątki np ster kierunku - serwa w kadłubie i linki stalowe, często z specjalnym dodatkowym orczykiem. Bowdeny są różne, z drutem, z rurką i drutem, z rurką wewnętrzną w kształcie gwizdki ( mniejsza powierzchnia tarcia i większa sztywności). Końcówkę można zaciskać, wklejać, lutować - ma być pewnie połączona. Ważne w bowdenach jest prawidłowy montaż pancerza najlepiej z obu końców. Są też rurki węglowe stosowane jako popychacze. Jest na forum gdzie dyskusja wyższości jednych nad drugimi. 1
a74BACK Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 a74BACK model którego pytanie pośrednio dotyczy to elektryk 170cm rozpiętości także raczej z tych mniejszych:) A jakich rozwiązań używa się w modelach klasy gigant? Nie wiem jak w klasie gigant, ale w trochę większych szybowcach, to rurka węglowa 4mm sprawdza się bdb. Kiedyś "dziergało" się popychacze z dwóch szprych i dwóch kawałków balsy krytych japonką .-)
Rekomendowane odpowiedzi